.st0{fill:#FFFFFF;}

Alimentaţie

Alimente sănătoase: fructele

 March 12, 2010

By  Călin Moldovan

Încep azi o serie de articole legate de alimentele sănătoase. Voi vorbi despre importanţa lor în alimentaţie şi cum ne ajută conţinutul acestora sănătatea. Azi am ales să scriu despre fructe.

Aşadar:

 • Caise. Conţin beta-caroten, care protejează ochii şi vitamina A, care poate preveni cancerul de piele. Mâncaţi-le uscate, sau proaspete, dar dacă se înmoaie îşi pierd nutrienţii. O caisă conţine 17 calorii, 0 g grăsimi şi 1 g fibre.
 • Zmeură. E bogată în vitamina C şi în fibre, ceea ce determină scăderea colesterolului şi a riscului de boli cardiac. De consumat proaspătă. O cană de zmeură conţine 60 calorii, 1 g grăsimi şi 8 g fibre.
 • Pepene. O jumătate de pepene(verde sau galben) conţine 117 mg de vitamina C, de două ori mai mult decât doza zilnică recomandată, beta-caroten, ambii foarte buni antioxidanţi(ne menţin tineri), plus 853 mg de potasiu, de două ori mai mult decât o banană. O jumătate de pepene are 97 calorii, 1 g de grăsimi şi 2 g fibre.
 • Suc de merişoare. Ajută la prevenirea infecţiilor, pentru că inhibă dezvoltarea bacteriilor.  Cumpăraţi sirop 100% natural şi folosiţi-l pentru a vă aroma apa pe care o beţi zi de zi. Conţine 144 calorii, 0g grăsimi şi 0g fibre.
 • Stafide. Sunt o importantă sursă de fier, care ajută sângele să transporte oxigenul, necesar în special femeilor.
 • Smochine. Sursă de fibre şi potasiu, conţin vitamina B6, responsabilă pentru producerea serotoninei(hormonul fericirii), scad nivelul colesterolului din sânge. Smochinele proaspete merg bine alături de un file de porc, sunt bune în prăjituri şî pot fi mâncate ca atare oriunde fiind uşor de transportat. Uneori le mănânc înainte să merg la sală. O smochină are în jur de 42 de calorii, 0 g grăsimi şi 2 g fibre.
 • Merele. Conţin multe substanţe nutritive, în special dacă le mâncaţi cu coajă. Ajută la înlăturarea problemelor digestive, îmbunătăţesc capacitatea pulmonară şi ajută încheieturile.
 • Banane. Sunt bogate în zaharuri, în vitamine precum acid folic, vitamina C, A, E, B6, minerale precum potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, cobalt, fosfor, zinc, crom, dar și fibre, proteine și unele substanțe active.

Sincer să fiu, nici eu nu mănânc toate fructele astea în fiecare zi, mă rezum la un măr şi o banană pe zi. Documentându-mă pentru articolul ăsta, mi-am dat seama că ar trebui să mai variez.

Puteţi să calculaţi caloriile oricarui aliment aici. Dezavantajul e că trebuie să scrieţi numele în engleză. Dacă nu stiţi numele unui aliment vă sugerez dictionarul ăsta.

sursa FOTO

Călin Moldovan


Keep it simple.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. mmmda vedeti totusi sa nu tineti fructele la caldura deoarece in 3ore la temperatura camerei vitamina c isi pierde din proprietati(35%),nici sa nu le lasati la soare dupa ce le spalati/indepartat coaja.
  vitamina c participa si la formarea colagenului si deci prin consumarea ei in cantitati acceptabile iti mentine o piele sanatoasa,fara riduri si articulatiile la fel au d castigat……insa daca incepeti sa fiti “deranjati la stomac” inseamna ca ati ingerat o cantitatea de vit c cu care corpul inca nu este obisnuit.

 2. Multumimi pentru informatii. Daca ai mai multe poti contribui intotdeauna cu un guest-post trimitand articollul la tophabits[at]gmail[punct]com.

 3. mult prea superficial articolul. Pare scris pentru prostime.

  Mie sincer mi-ar fi rusine sa scriu despre un domeniu despre care stiu atat de putine.

 4. @razvan Din câte ştiu Călin plănuia o continuare a acestui articol, tocmai din cauza faptului ca era prea superficial. Din păcate nu mai face parte din echipă şi continuarea a cam rămas în aer, tocmai pentru că preferăm să nu scriem despre ceva la care nu ne pricepem. În caz că ştii mai multe, aşteptăm cu plăcere un articol din partea ta 🙂

  Sper că n-o să judeci întregul site după un articol şi-o să mai revii pe la noi 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch