Abia am încheiat de citit cartea Blink – The Power of Thinking Without Thinking(Decizii bune in 2 secunde) şi pot spune că e una din cele mai interesante cărţi pe care le-am citit în acest an.
Nu e o carte încadrată în secţiunea “dezvoltare personală”, ci în psihologie, însă înţelegerea psihologiei umane contribuie mult la procesul nostru de dezvoltare personală.
Iniţial titlul “The Power Of Thinking Without Thinking”m-a indus în eroare. Am crezut că e vorba despre acele momente când ajungem la o soluţie fără să ne gândim deloc la problemă(probabil vi s-a întâmplat să faceţi duş şi brusc să vă vină în minte soluţia la problema care v-a bâzâit în ultima perioadă).
Deşi nu acesta a fost subiectul cărţii, lectura acesteia mi-a făcut plăcere.
Cine e Malcolm Gladwell
Malcolm Gladwell este un autor canadian născut în Anglia dintr-o mamă originară din Jamaica şi un matematician englez. Şi-a absolvit studiile în Toronto obţinând o diplomă în istorie.
Din 1987 până în 1996 a fost reporter pentru Washington Post, iar din 1996 scrie pentru The New Yorker.
E cunoscut pentru cărţile The Tipping Point, Outliers şi Blink.
Blink – Decizii bune in 2 secunde
Cartea începe cu povestea unei statui false cumpărate de un muzeu în urma unor examinări atente din care a reieşit că statuia era o piesă veritabilă. Mai târziu, nişte experţi în artă şi-au dat seama că ceva era în neregulă cu statuia doar privind-o pentru câteva secunde.
Pe scurt, despre asta e vorba: despre cele două secunde în care îţi creezi o impresie despre un anumit lucru, despre acea judecată care se petrece într-o clipită(“blink of an eye” – de aici şi numele cărţii).
Fără să vrem cu toţii facem judecăţi în câteva fracţiuni de secundă. Prima impresie care contează atât de mult pentru noi, nu-i decât un rezultat al judecăţii rapide. Suntem obligaţi de multe ori (o întâlnire, o situaţie sub presiune) să luăm o decizie sau să ne formăm o părere despre un lucru într-un timp cât mai scurt.
Cu toţii am fost învăţaţi că cele mai bune decizii se iau după ce stăm să judecăm şi analizăm cât mai multe date privind o anumită situaţie. Cred că vi s-a întâmplat şi vouă înaintea unei decizii importante să staţi să cugetaţi mai mult timp la o soluţie. Ei bine una dintre ideile importante din Blink spune că o decizie luată rapid, poate fi la fel de bună sau chiar mai bună decât una la care stai să te gândeşti mai mult timp.
Prin numeroase exemple se arată în carte puterea acestei judecăţi rapide bazate pe instinct şi antrenate în urma unei practici cât mai dese.
Însă această judecată “in a blink of an eye” nu e întotdeauna corectă. De exemplu, Gladwell a ajuns la concluzia că majoritatea directorilor unor firme de top din America sunt mai înalţi. Pentru că nu-i nicio corelaţie între inteligenţă şi statură a ajuns la concluzia că oamenii din companie care iau interviuri au tendinţa să aleagă oameni mai înalţi. Acesta e un exemplu în care judecata rapidă nu e foarte eficientă.
Mi-a plăcut că deşi e scrisă în engleză, am putut citi cartea fără nicio problemă. Chiar dacă e o carte de psihologie, aceasta nu conţine termeni tehnici sau complicaţi.
O recomand cu plăcere şi sunt curios dacă cineva dintre voi a citit-o ce părere are despre ea.
Autor&Titlu: Malcolm Gladwell – Blink
Editura: Nautilus
Să ştii că am căutat cartea la târg (am înţeles că cei de la Publica o vor publica în curând) şi am hotărât să o cumpăr pentru Kindle 🙂 De abia aştept, am genul ăsta de sentiment superb că în curând voi citi ceva memorabil 🙂