.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală, Oameni

Cele 13 virtuţi ale lui Benjamin Franklin

 June 6, 2011

By  Andrei Boar

Benjamin Franklin

“Sper ca unii dintre urmaşii mei îmi vor lua exemplul şi vor culege roadele.”

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin a fost una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii. A descoperit electricitatea, a scris primul best-seller din Statele Unite pe vremea sa, a participat la conceperea Declaraţiei de Independenţă a SUA. Şi totuşi nu a debutat în viaţă cu cele mai bune şanse.

Vă vine să credeţi că acest om a realizat atâtea lucruri în viaţă născându-se într-o familie săracă de 17 copii şi făcând doar 3 ani de şcoală? Şi totuşi, cum a reuşit?

Planul de 13 virtuţi ale lui Benjamin Franklin

În cartea Cum am devenit expert în vânzări autorul spune că unul dintre lucrurile care l-au ajutat cel mai mult în viaţă a fost planul celor 13 virtuţi ale lui Benjamin Franklin.

Pe când avea doar 20 de ani şi era un mic tipograf din Philadelphia plin de datorii Franklin a conceput un plan cu 13 virtuţi care credea el că sunt necesare pentru succesul în viaţă.

Apoi s-a decis să se concentreze timp de o săptămână pe o singură virtute urmând ca în cealaltă săptămână să treacă la următoarea. De fiecare dată când nu respecta virtutea săptămânală punea un punct negru într-un tabel precum cel de mai jos:

Iată mai jos cele 13 virtuţi în ordinea pe care le practica Benjamin Franklin:

1. Cumpătarea – Nu mânca până la îngreunare şi nu bea până la ameţire.

2. Liniştea – Nu spune decât ceea ce ar putea folosi altora sau ţie; evită conversaţiile mărunte.

3. Ordinea – Lasă toate lucrurile pe care le ai la locul lor; acordă fiecărei părţi a ocupaţiei tale timpul ei.

4. Hotărârea – Fii hotărât să faci ceea ce trebui; îndeplineşte fără greş ceea ce ai hotărât.

5. Chibzuinţa – Nu cheltui decât pentru binele tău sau al celorlalţi; nu irosi nimic.

6. Hărnicia – Nu pierde timpul; fii ocupat mereu cu ceva folositor; elimină toate acţiunile inutile.

7. Sinceritatea – Nu-l induce în eroare pe celălalt, pentru că se va simţi rănit; gândeşte inocent şi drept, iar dacă vorbeşti, vorbeşte la fel.

8. Dreptatea – Nu nedreptăţi pe nimeni făcându-i un rău sau neacordându-i beneficiile care cad în sarcina ta.

9. Moderaţia – Evită extremele; abţine-te să urăşti relele care ţi s-au făcut pe măsura gravităţii lor.

10. Curăţenia – Nu tolera murdăria corpului, a hainelor sau a locuinţei.

11. Calmul – Nu te lăsa deranjat de nimicuri sau de accidentele obişnuite ori inevitabile.

12. Castitatea – Practică rareori sexul şi numai pentru a avea copii sau a-ţi păstra sănătatea; nu recurge niciodată la el din plictiseală, slăbiciune, pentru a distruge sau a strica reputaţia cuiva.

13. Umilinţa – Imită-i pe Iisus şi pe Socrate.

La sfârşitul vieţii când şi-a scris autobiografia, Benjamin Franklin a dedicat 15 pagini planului celor 13 virtuţi spunând că acest plan l-a adus la succesul de care s-a bucurat în viaţă. Iar la sfârşit a adăugat: “Sper ca unii dintre urmaşii mei îmi vor lua exemplul şi vor culege roadele.”

Întotdeauna mi-au plăcut autobiografiile oamenilor mari din istorie pentru că dacă am vrut să învăţ ceva, mi-am dorit să aud sfaturile unui om care s-a bucurat deja de realizări în viaţă. Iar faptul că Benjamin Franklin a ajuns atât de sus pornind în nişte condiţii foarte vitrege mă înclină să cred că un astfel de plan urmat pe o perioadă lungă de timp chiar va avea efecte.

Voi ce părere aveţi despre urmarea unui astfel de plan pe termen îndelungat?

Andrei Boar


Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Gând la gând 🙂 Şi eu am citit cartea de curând şi acum lucrez la lista proprie. Mă bucur să văd că ai scris şi tu despre asta şi acum de abia aştept, evident, să citesc biografia lui Franklin 🙂

  2. Foarte inspirational articolul.Eu cred ca el este o sursa importanta de reflectie si inspiratie, insa, personal, aleg planuri saptamanale personalizate pe nevoile si dorintele fiecarei saptamani:)

  3. @adrian Cred că dacă stai odată maxim o oră şi eşti sincer cu tine ce te-ar putea ajuta pe viitor şi nu stăpâneşti destul, ai reuşi să faci acea listă 🙂

    @Monica Gând la gând, şi eu mă gândeam la autobiografia lui Franklin 😀 Iar în ceea ce priveşte lista, mă gândeam cum ar fi mai bine: să-mi urmez o listă proprie sau s-o urmez pe a lui Franklin.

    @Roxana Mă bucur că ţi-a plăcut 🙂 Da, probabil noi ştim mai bine de ce avem nevoie şi poate e mai utilă o listă proprie.

  4. 🙂 eu nu aş vrea să-ţi dau nici un răspuns, doar să spun că uneori acordăm standarde mari oamenilor pentru că sunt morţi. Dacă ar fi a unei persoane foarte mişto pe care o cunoşti, ai urma-o? Îmi iamginez că BF a creat-o pentru el (1) şi pentru omenire (2).

  5. Imi place mult de tot articolul! 🙂 Nu mai auzisem despre planul de virtuti a lui Benjamin pana acum.

    Multumesc pentru inspiratie …cu ocazia asta incep propria mea lista de virtuti 😀 Start!

  6. @Monica Nu cred că moartea îi dă unui om mai multă dreptate. Nu ştiu dacă a creat-o strict pentru el sau a încercat să facă o listă obiectivă de lucruri necesare pentru succesul în viaţă. Poate autobiografia sa ne-ar spune mai multe 🙂

    @Roxana Mă bucur nespus de mult că ţi-a plăcut articolul 🙂

  7. Imi place articolul. O sa listez lista lui si bineinteles o personalizez si cu trebuintele mele…cu toate ca mi se pare foarte de actualitate si daca o studiem doar la prima vedere vedem ca totul tine de bun simt si cumpatare.Regulile nescrise ale moralitatii astea ne lipsesc sa ne ridicam din cenusa.Important sa trimitem mai departe tot ce este bun….si cu siguranta se va lipi si de alte persoane.Bravo!!!

  8. Cele 13 virtuti se regasesc sub diverse forme in multe carti din domeniul dezvoltarii personale. Bineinteles ca unele dintre ele trebuie adaptate vremurilor in care traim (in special punctul 12 🙂 ). Ceea ce este si mai interesant este faptul ca Benjamin Franklin le-a conceput in secolul 18, cand majoritatea oamenilor credeau ca a te spala este o actiune rezervata elitei sociale, cu atat mai mult cu cat provenientele lui erau din clasa oamenilor saraci.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch