Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Despre Noroc

Articolul colegului meu Andrei,  mi-a adus aminte de filozofia mea de viaţă. Nu, nu am văzut documentarul; promit să îl văd când am timp, însă rezonez cu ideea prezentată în el, deşi din punctul meu de vedere e discutată doar o faţetă a problemei.

Să dezvolt puţin. Da, gândeşti pozitiv; vrei milionul de dolari, vrei să fii iubit(ă), ba mai mult, faci totul pentru a obţine ceea ce vrei, dar nu obţii acel ceva întotdeauna(sau poate niciodată). Şi aşa balonul de gânduri pozitive se desumflă. “De ce nu mi-a îndeplinit marele univers micile mele dorinţe?” Întrebare: Tu ce i-ai dat?

Păi presupunând că toţi sunteţi pe sfert la fel de egoişti ca mine… mai nimic. Şi atunci? Ce vrei? Punând problema în viaţa de zi cu zi, voi cât sunteţi de generoşi cu o persoană egoistă? Mda, ştiu răspunsul. Atunci de ce ar fi cineva generos cu voi?

De ceva vreme încoace, să tot fie vreo doi ani, am încercat să fiu mai bun. Nu moral, nici nu am luat-o pe calea spre sfinţenie, pentru că mă consider incapabil prin definiţie, pur şi simplu mai bun. Şi ia ghiciţi! A început să îmi meargă bine.

De atunci, de vreo doi ani încoace, sunt la buget la FSEGA Cluj-Napoca, am avut şi bursă, în ciuda faptului că iniţial am intrat la taxă, am o prietenă minunată, m-am apucat de sală, chiar am pus ceva pe mine fără să mă îndop cu suplimente nutritive ca puii ăia de supermarket, mă înţeleg perfect cu colegii, am intrat pe calea independenţei financiare(mai am mult până la capăt!) şi am cunoscut o mulțime de oameni extraordinari.

La ultimul parțial de exemplu, nici nu ştiam ce trebuie să învăţ şi tocmai atunci a venit o colegă la mine cu subiectele. Mi s-a părut de-a dreptul incredibil cum o problemă s-a rezolvat de la sine într-o jumătate de oră!

Pe scurt, am noroc. Deși prețuiesc mai mult sănătatea, nici norocul nu e în plus, pentru că în fond sănătate aveau și cei de pe Titanic 🙂

Mult timp nu mi-am dat seama de unde poate veni norocul ăsta având în vedere că nu ar cam trebui să existe conform matematicii şi viaţa unui om ar tebui să fie o suită de evenimente aleatorii. Mai recent mi-a venit în minte un citat din Lavoisier: “În natură nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă.” Făcând legătura între chimie, fizică şi noroc, faptele noastre nu sunt tot o formă de energie, nu fac parte din natură? Noi nu contribuim prin micul nostru univers la Marele Univers?

V-aţi întrebat vreodată dacă tot ceea ce facem contează sau nu? Eu da. Şi cred cu adevărat că totul e notat, exista undeva în vreo memorie şi ne va influenţa viaţa la un moment dat. Pe scurt, dacă vrei să ţi se întâmple lucruri bune, să ai noroc, în limbaj popular, fă un bine.

Să nu înţelegeţi că trebuie să faceţi ceva excepțional. Lucrurile mici au un impact la fel de mare, starea de spirit fiind cea care contează.

Am încercat să ocolesc conceptul de Karma și să folosesc mioriticul “noroc” pentru că după părerea mea karma nu surprinde multiplicarea efectului. Răsplata vine din starea pe care o ai după ce știi că ai contribuit cu ceva la fericirea celorlalți.

Nu vi s-a părut până acum că norocul nu e aleatoriu? Eu presupun că asta e explicația, deși s-ar putea la fel de bine să greșesc. Ce poți face ca să ai noroc?  Ia pliantele care ți se oferă pe stradă chiar dacă le arunci la primul coş de gunoi, șopteşte la  examene, ajută la o temă, ajută pe o bătrânică să treacă strada, etc, etc, etc.

Eu încerc să fac asta de câte ori am ocazia. Repet: s-ar putea să mă înşel, dar ce pierdeţi dacă încercaţi şi voi? În cel mai rău caz aţi fi oameni mai buni.

sursa FOTO