Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Eşti mulţumit în cercul tău de prieteni?

Eu cred foarte mult în influenţa mediului exterior asupra unei persoane. Cred că oamenii pe care îi alegi ca să-ţi fie prieteni te influenţează enorm. Însă uneori faptul că cineva se află în anturajul nostru nu e neapărat şi alegerea noastră.

După ce m-am hotărât să dorm 8 ore pe zi, una din celelalte demersuri a fost să-mi schimb prietenii.

De ce să-mi schimb prietenii

În ultima vreme am avut ocazia să cunosc nişte oameni extraordinari. Oameni cu care eu n-am ieşit niciodată pentru că am ales să ies cu un alt gen de oameni.

Şi m-am întrebat: “De ce n-am ieşit cu oamenii ăştia faini, dacă e clar că aceştia sunt prietenii pe care îi prefer în jurul meu?” Şi apoi mi-a picat fisa: Oamenii cu care sunt prieten de ceva vreme, nu sunt oamenii pe care i-am ales conştient. Ci oamenii pe care mi i-au dat împrejurările. Cu X sunt prieten pentru că am fost colegi în liceu, cu Y ies mai des pentru că mi-e vecin de palier ş.a.m.d. Pe scurt, nişte circumstanţe aleatoare mi-au decis anturajul.

Şi în momentul în care mi-am dat seama de acest lucru m-am hotărât să-mi aleg eu prietenii din următoarele motive:

  • unii prieteni te trag în jos. În prima săptămână în care am ales să mă culc de la ora 22, n-am reuşit din prima zi. Pentru că în prima zi pe la miezul nopţii, o gaşcă de prieteni m-a trezit să mergem să chefuim. Nu vreau să fiu acum tipul “nerd” care nu iese nicăieri. Majoritatea cunoscuţilor îmi pot confirma excesele când vine vorba de chefuit şi băut până dimineaţa. Însă când mă hotărăsc să fac un lucru, nu vreau să ajung să mă feresc de prieteni doar ca să îl îndeplinesc.
  • unii prieteni te descurajează. Cel mai bun exemplu a fost cu lăsatul de fumat. Încă de la prima încercare mi s-a spus că n-o să rezist. Îmi amintesc că vara trecută vreo 3 prieteni stăteau cu ţigările şi mă ispiteau. După câteva beri, ghiciţi cine pufăia mulţumit din ţigară.
  • unii prieteni habar n-au despre ce vorbeşti. Când mă trezesc vorbind despre pasiunile mele în mijlocul prietenilor, observ că nimeni dintre ei nu-mi împărtăşeşte entuziasmul. Acum, nu cer nimănui să-mi împărtăşească pasiunile, însă atâta timp cât există oameni care îmi împărtăşesc pasiunile de ce să nu-i caut şi să ies cu ei la un suc?

Şi spre asta vreau să mă orientez: oameni care îmi împărtăşesc pasiunile, oameni care mă încurajează şi-mi dau sfaturi când vreau să fac ceva şi alături de care să-mi dezvolt personalitatea şi abilităţile.

Cum îmi schimb prietenii

Procesul acesta l-am început cam de două săptămâni. Două lucruri a trebuit să fac:

1. o listă cu activităţile de care vreau să mă las. Fumat, ieşit noaptea în cluburi, băut, pierdut vremea ş.a.m.d.

2. o listă cu activităţile care îmi plac, cu pasiunile pe care le am. Citit, dezvoltare personală, internet, filme ş.a.m.d.

Apoi, sub fiecare listă am adăugat numele persoanelor care se leagă de acele lucruri. Aşa am ştiut la cine să renunţ şi cu cine să ies mai des.

La ce să te aştepţi

Din punctul meu de vedere sunt cam trei faze prin care trebuie să treci. Eu am ajuns doar la primele două, aşadar pe a treia nu pot decât s-o ghicesc:

1. Renunţarea şi consecinţele ei. Asta e singura parte frustrantă. Vei începe să spui “nu” vechilor tăi prieteni. Pe mine în prima seară m-au sunat vreo 7 oameni să mergem în clubul în care îmi pierdeam de obicei nopţile. Şi chiar dacă ştiam că nu vreau să mai fac asta, mi-a fost foarte greu să-i refuz. Acest lucru s-a întâmplat pentru că ieşeam din zona mea de confort.

Însă cu timpul, vei vedea că oamenii vor înceta să mai sune şi să tragă de tine. E un proces care durează ceva vreme, de aceea nu trebuie să te aştepţi la rezultate rapide.

2. Tranziţia către noul tău “eu”. În această perioadă vei fi aproape singur. Vechiul anturaj nu te va mai căuta, iar pe oamenii cu care vrei să ieşi trebuie să-i cauţi tu. La fel ca prima fază, şi această etapă durează ceva vreme. Ce pot să-ţi recomand sunt următoarele lucruri:

  1. Contactează-i direct. Dacă vrei să ieşi cu o persoană anume, sun-o şi cheam-o la un suc. Nu te va refuza decât dacă e ocupată. Şi odată ce ieşiţi, puteţi discuta despre lucrurile care vă leagă.
  2. Faceţi lucruri împreună. Dacă aveţi aceleaşi pasiuni, aceleaşi gusturi cu siguranţă veţi găsi evenimente, locuri la care să mergeţi împreună. Poate vrei să mergeţi la aceleaşi concerte, aceleaşi training-uri etc, etc.
  3. Interacţionaţi cât mai des. Ca să întăriţi relaţia dintre voi, ar trebui să faceţi lucrurile de la punctul 2 cât mai des. Şi încet, încet legăturile dintre voi se vor adânci.

3. Îmbunătăţirea relaţiilor. Odată ajuns în acest punct ar trebui să fii înconjurat de oamenii pe care i-ai ales. Dar să nu te opreşti aici: întodeauna e plăcut să cunoşti oameni noi, iar faptul că ai un anumit cerc de prieteni nu va trebui să te împiedice să cunoşti alte persoane.

Acum cineva mi-ar putea spune: “Nu crezi că eşti un prieten rău dacă îţi schimbi prietenii?”. Răspunsul e nu. Pentru că m-am referit aici mai mult la cunoştinţe. Le-am spus prieteni pentru a fi ideea înţeleasă mai bine. Prietenii adevăraţi sunt puţini şi vechi. La ei nu trebuie să renunţi niciodată.

Acum vreau să aflu de la tine: Tu cum stai cu anturajul? Câţi prieteni te ajută să te dezvolţi şi câţi te trag în jos? Te-ai gândit vreodată să îţi schimbi cercul te prieteni?

sursa FOTO