.st0{fill:#FFFFFF;}

Obiceiuri

Fă ordine în viaţa ta!

 March 28, 2011

By  Andrei Boar

Ştii acea senzaţie neplăcută pe care ţi-o dă dezordinea din jurul tău? E ca şi cum între tine şi problemele tale mai stă ceva. Şi nu poţi începe să-ţi rezolvi problemele până nu treci de zidul care de desparte de ele. Ce este acel zid pentru mine? Dezordinea.

În 9 martie m-am hotărât că vreau mai mult de la mine. Tocmai încheiasem o perioadă destul de nasoală pentru mine(poate vrei să citeşti aici cum am trecut peste depresie) şi vroiam să încep ceva nou.

Aşa că în 9 martie mi-am luat ghiozdanul în spate şi m-am dus în locul meu secret şi m-am gândit încă o dată: “Trebuie să preiau controlul asupra vieţii mele şi să mă asigur că ajung cine vreau să ajung.”


Gânduri frumoase, toată lumea le are, însă problema pe care majoritatea oamenilor o întâmpină şi cu care m-am întâlnit şi eu în trecut era următoarea: nu ştiam de unde să încep.

Apoi am realizat că primul şi primul lucru pe care trebuie să-l fac e ordine în viaţa mea.

Dezvoltă un cult al ordinii

Mi-am dat repede seama că a fi ordonat nu înseamnă doar a face ordine prin birou. Ordinea trebuie gândită pe 3 nivele:

1. fizic.

2. temporal.

3. intersecţia dintre primele două.

Nivelul fizic

Nivelul fizic aşa cum ţi-ai dat seama e clar, spaţiul. Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să identifici toate spaţiile pe care le foloseşti. În cazul meu a fost camera de cămin(pe care am împărţit-o în birou, rafturi, pat, dulap şi alte chestii de uz casnic,calculatorul personal şi camera de acasă. Toate aceste 3 elemente trebuiau să fie aranjate şi ordonate.

Sărind peste detalii, ordonarea la nivelul fizic se face în 4 paşi:

1. Identifică toate lucrurile din spaţiu pe care le foloseşti. E foarte important să nu laşi nimic trecut cu vedere.

2. Renunţă la lucrurile inutile. După ce identifici elementele spaţiale, le iei pe rând şi începi să renunţi la fiecare lucru inutil pe care-l conţine. N-are rost să ţii ceva ce nu-ţi mai foloseşte.

3. Aranjează lucrurile fiecare la locul lor. Stabileşte-ţi cum vrei să arate lucrurile în jurul tău şi aranjează-le cât mai potrivit cu putinţă.

4. Menţinerea ordinii. Acesta, după cum aveam să observ e cel mai greu pas. Deşi eşti entuziasmat de ordinea din jurul tău, după 3 zile s-ar putea să vii de la şcoală, să mănânci şi obosit fiind să laşi farfuria nespălată gândindu-te “las că o spăl eu mai târziu”.

De aceea e important să încerci timp de o lună să menţii ordinea folosind 3 principii:

“Ce faci şi desfaci” Fiecare obiect trebuie lăsat exact cum fost înainte să te foloseşti de el. Făcând asta, te asiguri că ordinea pe care ai făcut-o la pasul 3 rămâne intactă.

“Fiecare la locul lor” Întotdeauna înainte să plec din cameră nu-mi găseam cheile. Ţi s-a întâmplat vreodată? Să nu găseşti un obiect banal pe care l-ai folosit acum 5 minute? Ei bine, acest lucru se întâmplă pentru că nu avem un loc stabilit pentru acel obiect. De exemplu, dacă te hotărăşti să-ţi laşi cheile întotdeauna sus pe birou, aşa vei ştii întotdeauna de unde să le iei. Şi aşa nu te mai enervezi degeaba.

“Şterge praful” Trebuie să-ţi stabileşti o anumită perioadă în care vei face curat. Uneori chiar dacă tu îţi faci partea de treabă, tot vor fi anumite nereguli: praful tot se va aşeza pe rafturi, colegii de cameră îţi vor lăsa o doză de bere(goală, din păcate) lângă birou ş.a.m.d. De aceea e esenţial ca măcar odată pe săptămână să faci ordine în jurul tău.

După două săptămâni de ordine în jurul meu am avut un sentiment nou de siguranţă şi relaxare. Deşi de multe ori nu ne dăm seama, dezordinea din jur creează o senzaţie de inconfort. Şi e foarte relaxant să scapi de ea cu puţin efort din partea ta.

***

Cam atât despre ordinea din jurul tău. Celelalte nivele le voi dezvolta într-un articol viitor.

Aş dori să te întreb acum: Uitându-te în jur, ai probleme cu ordinea? Ce faci ca să o menţii?

sursa FOTO

Andrei Boar


Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. De fiecare data cand sunt stresata sau obosita, incep sa fac curatenie 🙂
    Ma relaxeaza si daca stiu ca totul in camera este in ordine, ma odihnesc mult mai bine si nu ma mai stresez ca nu gasesc nimic.

  2. Din pacate ordinea tine cam putin ,este ceva de munca sa te mentii ordonat .
    Cu ani in urma am citit in Feng Shui ce este cu dezordinea si bunastarea,sanatatea,fericirea,etc.,am inceput sa fiu mai ordonata si mereu apar rezultate bune .
    Deci e un dram de adevar in legatura cu dezordinea si bunastarea noastra.

    “Dezordinea poate reprezenta aproape orice lucru de care nu mai ai nevoie. Este indicat sa scapi de ceea ce este vechi si demodat pentru a face loc noului. Dezordinea blocheaza si constrange qi-ul benefic acesta nemaiputand sa se raspandeasca cu usurinta in toata casa. Adesea dezordinea este creata de nesiguranta oamenilor sau de temerile lor de a lasa lucrurile sa curga firesc….

    …Daca zona Bunastarii din casa este aglomerata cu tot felul de lucruri, traiti experienta negativitatii si confuziei in legatura cu banii proprii. Veti acumula destul de greu bani pana nu va descotorositi de aglomeratia de aici.
    Dezordinea din zona Faimei indica faptul ca aveti dubii si sunteti confuz in ceea ce priveste pozitia pe care o detineti in societate.
    Dezordinea din zona Casatoriei indica probleme potentiale in relatia dumneavoastra sau cel putin relatia dumneavoastra nu evolueaza in directia dorita.
    Si dezordinea din zona Familiei poate conduce la neintelegeri in familie si la dorinta membrilor familiei de a actiona pe cont propriu si nu ca un tot.
    La fel, dezordinea din zona copii creeaza griji si nesiguranta putand afecta comunicarea dintre parinti si copii.
    Dezordinea din zona Cunoasterii creeaza dificultati in studiu (memorie slaba).
    Dezordinea din zona Carierei indica nesiguranta in privinta carierei alese.
    In fine, in zona Mentorilor dezordinea ingreuneaza atragerea persoanei potrivite. Fie veti atrage cu dificultate persoanele de care aveti nevoie, fie veti atrage persoane necorespunzatoare”

    http://ezoteric.50megs.com/qigong/feng_shui_si_armonia_mediului.htm.

  3. @Ilinca Citeam undeva că una dintre nevoile cele mai mari ale omului e siguranţa/certitudinea. Şi de câte ori ajunge în viaţă să simtă un fel de stres de nesiguranţă, acesta încearcă să facă lucruri care dau senzaţia de certitudine, cum ar fi curăţenia. Însă e o problemă, s-ar putea ca de multe ori curăţenia să nu rezolve adevărata problemă 🙂

    @Roxana Mă bucur că împărtăşim aceleaşi idei 🙂

    @Mihaela Fragmentul descrie foarte bine cauzele dezordinii. Mulţumesc 🙂

  4. @Fonu Trebuie s-o mentii 🙂 Incearca sa te concentrezi pe ultima parte din articol si impune-ti sa faci asta pe o perioada mai lunga de timp.

  5. Şi eu sunt ordonată şi în fiecare zi îmi mulţumesc pentru asta. Îmi face viaţa mult mai simplă, iar disciplina interioară este şi mai importantă şi liniştitoare 🙂

  6. @Monica Foarte frumos şi simplu spus “Îmi face viaţa mult mai simplă, iar disciplina interioară este şi mai importantă şi liniştitoare” Uneori mă gândesc să implementez un Like pentru anumite comentarii 🙂

  7. Ce fain ai scris, Andrei! Mulțumesc 🙂 Într-adevăr mă ajută foarte mult, şi mă face mândră de mine, deci îmi potenţează şi încrederea în mine 🙂 Atunci când îmi promit că voi face ceva şi îl fac la timp, atunci când îmi propun să mă culc până în 12 şi fac asta… parcă este o sărbătoare când mă culc, aşa sunt de fericită că nu am trişat. Iar toate astea duc, pentru mine, întotdeauna, la “de abia aştept să mă trezesc” şi multă bună – dispoziţie 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch