În primul articol am vorbit puţin despre ce înseamnă imaginea de sine. Articolul de azi e mai practic şi o să te provoace mai mult pentru că e nevoie să depui puţin efort pentru a-ţi răspunde la câteva întrebări care te vor ajuta să fii mai conştient de acel lucru care te împiedică să-ţi trăieşti viata conform sinelui autentic. Atenţie, nu există răspunsuri corecte! 🙂
Sinele pretins: cine pretinzi că eşti?
Sinele pretins e imaginea pe care o arăţi lumii. De multe ori, această imagine se bazează mai puţin pe cine eşti tu în realitate şi mai mult pe mascarea celui care ţi-e frică că eşti. Răspunde la următoarele întrebări:
- Cum îţi place să fii perceput?
- Ce aspecte ale personalităţii tale speri ca oamenii să remarce mai întâi?
- Care este cel mai important lucru pe care oamenii îl cunosc despre tine?
- Daca viaţa ta ar incerca să demonstreze ceva legat de tine, care ar fi acel lucru?
Imaginea negativă de sine: de cine ţi-e teamă că eşti?
Dacă cineva ţi se adresează cu un apelativ cu care nu te identifici(“elefant cu trompă ce eşti!”) acesta conţine foarte rar o încărcătură emoţională. În general, dacă ceva ne supără, e pentru că la un anumit nivel, noi credem că ar putea fi adevărat.
Orice trasături “negative” ai avea, acestea nu sunt, de fapt, ale tale: ele aparţin imaginii negative de sine şi ţi-au fost transmise când erai abia un copil. Dacă le vei identifica, te vei elibera de ele!
Este destul de greu să îţi priveşti direct cele mai mari temeri cu privire la cine şi ce eşti: la urma urmei, probabil ţi-ai folosit o parte din viaţă evitând să faci acest lucru. Uite câteva întrebări care să te ajute să îţi dezvălui imaginea negativă de sine:
- Care este scopul fiecărei trăsături a sinelui pretins?
- Care dintre secretele tale vor fi descoperite doar după moartea ta?
- Cine este persoana pe care o placi cel mai puţin şi de ce? (Cele mai multe percepţii sunt, de fapt, proiecţii: cel mai mult urâm la ceilalţi trăsăturile pe care ne temem că le-am putea poseda noi înşine)
Sinele autentic: cine eşti tu în realitate?
Identificând trăsăturile şi caracteristicile celor trei instanţe, te vei simţi liber să fii din ce în ce mai mult persoana care eşti de fapt, conform sinelui tău autentic, puternic, iubitor şi de neoprit. Următoarele întrebări te vor ajuta să îţi identifici o trăsătura sau o caracteristică a sinelui autentic sau să aflii dacă eşti prins în capcana intinsă de imaginea negativă de sine:
- Când devii cel care eşti în realitate, te simţi ca şi când te-ai întoarce acasă?
- Cine eşti atunci când nu te poate vedea nimeni?
- Dacă te-ai simţi în siguranţă ce ai face în mod diferit?
- Cine ai fi dacă ai trăi fără teamă?
Vineri, îţi voi arăta de ce gândirea pozitivă tradiţională nu este foarte eficientă şi cum poţi să îţi reprogramezi imaginea de sine. Până atunci, fă-ţi temele şi răspunde-ţi la întrebări!
sursa FOTO
Ti-am citit articolele. Unde e continuarea pe care o propui la sf acestui articol ca eu nu am reusit sa o gasesc? 🙂
Mersi
“Vineri, îţi voi arăta de ce gândirea pozitivă tradiţională nu este foarte eficientă şi cum poţi să îţi reprogramezi imaginea de sine. Până atunci, fă-ţi temele şi răspunde-ţi la întrebări!”
Ups. Voi posta mâine articolul. Am tot amânat să-l public pentru că nu era scris şi în afară de tine nimeni nu l-a cerut 😀