.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi

Review – Gândeşte ca Leonardo da Vinci

 November 10, 2011

By  Cristian Ciuberea


Leonardo Da Vinci e unul dintre oamenii cu foarte multe realizări – cu multiple cariere ca artist de talie mondială, artitect, om de ştiinţă, inventator şi inginer. În timpul liber a fost, de asemenea, bucatar şi cânta la intrumente muzicale la nivel profesional. Prin urmare, dacă cineva poate exemplifica cum să aplici productiv creativitatea şi metodele de a învăţa, acela e Leonardo Da Vinci.

Deşi e adevărat că Leonardo Da Vinci a fost un geniu, e la fel de adevărat că majoritatea oamenilor îşi folosesc doar o parte din potenţialul creierului lor. Analizând cum a reuşit Da Vinci să realizeze atât de multe, putem dezvolta un sistem prin care să avem şi noi realizări mari la nivel personal şi profesional. Acest sistem, dezvăluit în cartea Gândeşte ca Leonardo da Vinci, are şapte principii cheie, descrise mai jos.

Învăţând prin imitarea sistemului care i-a permis lui Da Vinci să realizeze atât de multe, urmezi un model care are o abordare practică pentru a-ţi stimula geniul. Acest sistem îţi oferă tehnici pentru ascuţirea minţii, inteligenţa eliberatoare, gândirea creativă şi mărirea capacităţii de auto-exprimare.

Principiul #1 – Curiosita – În căutarea învăţării continue

Fiecare din noi are un simţ al curiozităţii. Provocarea însă, stă în rafinarea şi dezvoltarea acestui simţ de-a lungul unei întregi cariere. Asta necesită care tu să continui să îţi pui “întrebări mari” în mod regulat, apoi să cauţi intens să găseşti răspunsurile la aceste întrebări importante.

Principiul #2 – Demonstrazione – Testează cunoştiintele prin experienţe practice

Propria experienţă este cea mai bună sursă de înţeleciune şi know-how. Cel mai bun şi mai practic mod de a crea valoare adăugată prin experienţă e să o foloseşti ca să testezi şi să îmbunătăţeşti lucrul la care munceşti acum. Experienţa reală(inclusiv dezastrele, eşecurile şi greşelile) te vor învăţa mult mai mult decât ar putea să o facă orice alt profesor.

Principiul #3 – Senzazione – Ascute-şi constant simţurile

Cele cinci simţuri – al vederii, al auzului, cel tactil, al gustului şi cel al mirosului – sunt cheile pentru a crea valoare adăugată oricărei activităţi. Prin urmare, rafinând şi îmbunătăţind aceste simţuri, îţi vei mări şi inteligenţa, dar şi capacitatea de a învăţa de la lumea din jurul tău.

Principiul #4 – Sfumato – Fii confortabil cu ambiguitatea

Creativitatea înfloreşte dacă îţi păstrezi mintea deschisă în faţa incertitudinii. Abilitatea de a îmbrăţişa incertitudinea şi a fii productiv şi bucuros în faţa ambiguităţii este o carateristică a geniului – şi o trăsătură valoroasă într-o lume care se schimbă rapid.

Principiul #5 – Arte/Scienza – Echilibrul între ştiinţă, artă, logică şi imaginaţie

Conceptul de a-ţi folosi partea stângă a creierului(şi a fi considerat logic) sau partea dreaptă(şi a fi considerat emoţional-artist) e bine cunoscut. Viaţa lui Leonardo Da Vinci, a arătat totuşi, ce poate fi obţinut când ambele părţi ale creierului sunt valorificate. Dinamica dintre cele doua părţi ale creierului generează o capacitate substanţială de a avea realizări.

Principiul #6 – Corporalita – Echilibrul între minte şi corp

În plus fată de cultivarea abilităţii de a gândi clar, logic şi creativ, da Vinci a avut o condiţie fizică excelentă. El a învăţaţ(şi exemplificat) ideea că oamenii inteligenţi ar trebui să aibă grijă şi de starea lor fizică dar şi de starea psihică dacă vor să rămână productivi pe toată durata vieţii lor.

Principiul #7 – Connessione – Menţine o perspectivă de ansamblu

În ciuda faptului că trăim într-o epocă a specializării, e foarte util să ai o viziune care să conţină o schemă mai mare a lucrurilor. Cel mai mare succes (şi cea mai interioară fericire) va veni la cei care înţeleg că toate acţiunile, modelele şi relaţiile sunt o parte din totalitatea care conţine rasa umană.

Ai fi interesat sa aflii mai multe informatii despre fiecare principiu in parte? La ce ai folosi aceste informatii?

Autor&Titlu: Michael Gelb – Think Like Da Vinci: 7 Easy Steps to Boosting Your Everyday Genius
Editura: Element Books

sursa FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Michael Gelb face parte din tabara care analizeaza geniile.

    Are dreptate cu cele sapte principii, insa nu cred ca Leonardo si-a scris punctele acestea pe o hirtie care sa atirne pe perete in biroul lui (ceea ce poate multi au tendinta sa o faca, mai ales eu).

    Dupa scurtele descrieri observ ca eu insami aplic majoritatea lor (ah, cum de nu sunt inca geniu? :D) Desigur, Da Vinci este pentru mine unul din cei pe care ii admir si deja cunosteam biografia lui, fara sa fi incercat insa sa cataloghez principiile lui de viata. Poate trebuia sa o fac… Eu fac (inca) parte din cei care imita geniile 😉

    Ca sa raspund la intrebarea ta: voi folosi aceste principii sa ma auto-motivez in dezvoltarea mea personala si profesionala si sa il imit pe da Vinci…

    O observatie: la simturi Da Vinci isi dezvolta si al “saptelea simt” cum s-ar spune, pentru ca el credea in Dumnezeu si avea legatura intrinseca cu el; astfel raspunsurile la intrebari “mari” nu erau doar efortul lui, cred ca si Dumnezeu ii dezvaluia “taine” nebanuite.

    Dupa ce am esuat la gasirea raspunsurilor la intrebari “mari” am incercat sa ii pun aceste intrebari lui Dumnezeu si a functionat; am primit raspunsuri chiar foarte interesante!

  2. Leonardo da Vinci a avut un IQ de aproximativ 220. Media IQ-ului este de 100. Tu care citesti acest articol probabil ca ai un IQ ceva de genul. So.. ideea de a ajunge un geniu ca el, overrated. Daca si tu ai fi avut un IQ asa de mare ca al lui, probabil ca nu erai aici cititnd acest articol, ci erai ocupat facand ceea ce fac geniile…

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch