.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Teoria scărilor

 March 16, 2011

By  Cristian Ciuberea

M-am gândit în ultima vreme care sunt motivele pentru care nu reuşesc să îmi ating obiectivele. Am asemănat drumul pe care trebuie să îl parcurg pentru a atinge obiectivele cu o scară, să zicem de 10 trepte şi am realizat că există 3 motive mari care mă ţin pe loc:

1. Vreau să ajung de pe prima pe ultima treaptă dintr-o singură mişcare
2. Am nevoie de recompense de la o treaptă la alta.
3. Nu ştiu să mă bucur de fiecare treaptă în parte, ca şi când ar fi ultima. Indiferent pe ce poziţie m-aş afla, gândul meu e la ultima treaptă şi astfel ratez treapta curentă, îngreunându-mi progresul.

M-am gândit şi la soluţii:

Etapa 1 – acceptarea faptului că e nevoie de trepte

Am observat că programele de dezvoltare personală sunt concepute pe perioade lungi, de la 3 luni la un an sau chiar mai mult. Lucrul ăsta se întâmplă pentru că ai nevoie de timp să asimilezi şi să procesezi informaţiile. Chiar dacă ne-am dori să ne schimbăm peste noapte, adevărul e că transformarea cere timp.

Etapa 2 – recompensele de pe parcurs

Etapa 2 e strans legată de etapa 3, pentru că de fapt asociem într-un fel finalitatea cu recompensa. Pe drumul nostru avem nevoie din când în când să ni se confirme că ne îndreptăm în direcţia cea bună. În lipsa acestei confirmări motivaţia noastră scade considerabil. Ar fi de preferat să împărţim obiectivul în paşi mici, fiecare cu propria lui finalitate şi recompensă. Dacă nu se poate, ar fi bine să ne concentrăm mai mult pe etapa 3.

Etapa 3 – să te bucuri de fiecare treaptă ca şi când ar fi ultima

E cea mai importantă etapă şi până te prinzi cum se face, cea mai dificilă. Etapa asta se referă la trăirea prezentului, la a te concetra pe treapta pe care te afli acum.

Osho a fost un maestru foarte controversat. Mulţi oameni s-au legat de faptul că avea aproximativ 70 de Rolls Royce-uri şi în acelaşi timp vorbea despre faptul că nu trebuie să fii bogat pentru a fii fericit, considerându-l ipocrit. Osho le-a explicat însă că el s-a bucurat de fiecare etapă din viaţa lui: a fost fericit şi când lucra seara la o bibliotecă pentru a-şi putea permite studiile, a fost fericit şi când stătea într-o cameră mică şi când mergea cu bicicleta 5 km până la şcoală. Şi e fericit şi acum când e foarte bogat.

Dacă reuşim să privim fiecare treaptă aşa cum este, progresul e mult mai rapid. În plus, de cele mai multe ori, treptele sunt diferite una de alta. Sunt perioade în care ai foarte mulţi bani, perioade când nu ai bani, perioade când ai timp, perioade când ai şef, perioade când eşti propriu tău şef, perioade când te vezi zilnic cu iubita, perioade când trec zile sau săptămâni până să vă vedeţi.

Aceste perioade alternează, chiar dacă faţă de ziua de ieri eşti cu o treaptă mai sus şi mai aproape de obiectivul tău. Dacă nu le accepţi aşa cum sunt, s-ar putea să renunţi tocmai în momentul când eşti foarte aproape de a reuşi ce ţi-ai propus.

Apoi mai există un concept interesant, ilustrat perfect prin păpuşile matrioşka. Niciodată nu ştii dacă păpuşa pe care o vezi e ultima, sau în ea se află o altă păpuşă. Asta nu trebuie să te oprească însă să te bucuri de ea până apare următoarea.

Dacă urmezi aceşti paşi îţi va fi mult mai uşor să treci la acţiune 🙂

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch