.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Tipurile de personalitate Myers-Briggs

 April 13, 2011

By  Cristian Ciuberea


Multă vreme am crezut că e normal ca ce văd, gândesc şi simt, să vadă, gândească şi simtă şi ceilalţi. În momentul în care vedeam că lucrurile nu sunt aşa, aveam 2 tendinţe: ori de a crede că e ceva în neregulă cu mine, ori că e ceva în neregulă cu ceilalţi.

Am dat peste testul Myers Briggs acum multa vreme, însă doar recent mi-am dat seama cât de multe îmbunătăţiri ar putea aduce studierea tipurilor de personalitate la calitatea relaţionării cu ceilalţi.

Dacă învăţăm să descifrăm ce tip de personalitate au cei din jur, putem să ne dăm seama cum văd ei lumea(şi să îi acceptăm mai uşor), şi ce anume îi face să ia decizii şi să acţioneze(putând în felul ăsta să îi influenţăm).

Există 16 tipuri de personalitate, descrise prin abrevieri de 4 litere. Fiecare literă vine de la un tipar psihologic, existând 4 grupe care evidenţiază opozabilitatea şi, prin combinaţie, se ajunge la 16 tipuri posibile de personalitate. În continuare o să descriu pe scurt cele 4 grupe:

Introvertit/Extrovertit (sau cum îţi încarci bateriile)

Un introvertit nu e neapărat o persoană antisocială şi care stă tot timpul singură. Introversia sau extroversia se refera la modul in care ne luăm energie. Fiecare avem un rezervor de energie.

Persoanele introvertite când sunt în grupuri sociale, la şcoală, la muncă, la petreceri, în general în medii unde sunt mulţi oameni, îşi consumă energia. În momentul în care sunt singure îşi încarcă energia. În schimb, extrovertiţii pierd energie când sunt singuri, iar când sunt în medii cu multe persoane, la şcoală, la muncă,cu prietenii îşi încarcă bateriile.

Persoanele introvertite au nevoie de un timp de acomodare când sunt în situaţii noi(fie că e vorba de persoane sau experienţe) pe când extrovertiţii nu au nevoie de aşa ceva. De asemenea, introvertiţii vorbesc despre un singur subiect pe care îl aprofundează, în timp ce extrovertiţii vorbesc despre mai multe subiecte în acelaşi timp, mai superficial.

Senzaţie/Intuiţie(sau cum percepi informaţia)

Persoanele cu “senzaţie” îşi folosesc foarte mult cele cinci simţuri. Sunt practice, realiste, cu picioarele pe pământ. Au viziune pe timp scurt, ştiu ce o să facă peste o săptămână sau poate o lună(dacă vrei să te pui bine cu ei, arată-le că există un viitor mai îndepărtat).

Persoanele cu “intuiţie” sunt persoane visătoare, nu foarte practice, la care mintea le zboară departe. Au viziune pe timp îndelungat, îţi pot spune detaliat ce vor face peste câţiva ani(dacă vrei să te pui bine cu ele, adu-le cu picioarele pe pământ, arată-le care e următorul pas pe care ar putea să îl facă).

Gândire/ Emoţie (sau cum analizezi informaţia)

Persoanele cu “gândire” au tendinţa de a fi mai profesioniste, de a se baza pe logică când e vorba de a lua decizii şi de a acţiona. E posibil să acţioneze în ciuda emoţiilor negative pe care le au.

În schimb, persoanele cu “emoţie” se bazează foarte mult pe emoţii când vine vorba de a lua decizii şi de a acţiona. E posibil să îşi facă un plan pentru a doua zi, iar apoi, dacă nu mai simt la fel, să se răzgândească.

Percepţie/Judecată (sau cât de rapid iei deciziile)

Se referă la cât de rapid ia o persoană o decizie. O persoană de tipul “percepţie” aşteaptă feedback din exterior, se documentează, se informează, amână lucrurile înainte de a lua o decizie. Ajuţi persoanele de genul ăsta dacă le dai mai multe informaţii care au valoare.

În schimb, o persoană de tipul “judecată” ia decizii foarte repede, e foarte hotărâtă. Dacă nu reuşeşte să ia o decizie, devine neliniştită. Poţi ajuta o persoană de genul ăsta dacă vii cu soluţii, dacă îi spui “alba” sau “neagra”.

Alte resurse despre test

Dacă vrei să îţi faci testul şi să afli ce personalitate ai, ţi-am pregătit nişte resurse:

Pe site-ul Personalitea Alfa vei găsi instrucţiuni despre cum se face testul în limba română.

Testul în limba engleză(care mi se pare mai exact) îl poţi face aici.

Descrierea amănunţiţă a fiecărui tip de persoanlitate o găseşti aici sau aici.

Iar un articol interesant pe tema asta are si Daniel Zărnescu.

sursa FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch