Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Un mic truc pentru a fi mai productiv

Trucuri pentru productivitate
*Acest articol e scris de Cristi Ștefan.

Pentru a ajunge să fi o persoană productivă trebuie să înțelegi câteva lucruri, nu este ceva complicat este doar un mic truc, un mic hack care te va ajuta să îți atingi scopurile zi de zi.

Toți avem 24 de ore într-o zi și tu și Mark Zuckerberg până și Warren Buffett, toți avem 24 de ore într-o zi. Unii dorm mai puțin, alții mai mult. Unii dorm mai bine, dar asta nu contează așa de mult.

Ideea este că, atunci când te trezești pornești cu un anumit nivel de energie, care pe timpul zile scade. Per total are un trend descendent, posibil să aibă mici elevări, însă per total, la finalul zilei vei avea mai puțină energie decât la început.

Acum că ști asta, ce trebuie să faci?

Trebuie să realizezi că ceea ce faci din momentul în care te-ai trezit îți diminuează energia disponibilă pentru ziua respectivă.

Astfel dacă te trezești și verifici Mail-ul sau te uiți pe Facebook, mai citești câteva articole, te mai uiți la 2-3 video-uri pe Youtube până se face ora 11-12 deja nivelul tău de energie s-a diminuat la jumătate, și nu au făcut un singur lucru din cele pe care le aveai pe to-do list.

Astfel pentru a ajunge o personă productivă trebuie să îți începi ziua prin a face ceva ce te va mulțumi după, ce te va face să te simți productiv.

Un exemplu în acest sens:

Poți începe ziua citind cartea pe care ai lasat-o deoparte de ceva saptămâni, astfel după ce vei termina de citit te vei simți excelent, te vei simți ca și când ai putea să faci orice.

După ce vei face acest lucru, totul va veni de la sine, nu va mai trebui să tragi de tine pentru a face ceea ce ți-ai propus.

Acest lucru are un efect de domino sau de bulgăre de zăpadă.

Odată ce ai facut un lucru productiv vei face încă unul și încă unul. Bulgărele de zăpadă se va răstogoli și până la ora 3-4 îți vei termina tot ce ți-ai propus pentru ziua respectivă.

Este foarte bine să îți creezi și un mic ritual, pe care să îl repeți în fiecare dimineață. Tony Schartz vorbeste mai multe despre puterea ritualurilor in cartea sa, Puterea implicarii totale

Asta este un mic secret pe care îl folosesc atunci când vreau să get things done și când vreau să evit procrastinarea. Nu dă greș, pentru mine a funcționat tot timpul!

Vezi, nu a fost așa de complicat. Acum că și asta mâine pun pariu că o să fie cea mai productivă zi din viața ta!

Mult succes!

Dacă vrei să afli mai multe tips&tricks legate de productivitate, te invit să citest blogul meu – crististefan.com. Acolo găsești peste 20 de articol despre acest subiect, dar și despre subiectul dezvoltării personale.

Cel mai popular articol de pe blog este provocarea pe care am lansat-o acum ceva zile. Provocare în care te ajut să îți implementezi noi obiceiuri în viața ta. Timp de 30 de zile! Afla mai multe despre aceasta aici.