.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

Un mic truc pentru a fi mai productiv

 August 21, 2012

By  Cristian Ciuberea

Trucuri pentru productivitate
*Acest articol e scris de Cristi Ștefan.

Pentru a ajunge să fi o persoană productivă trebuie să înțelegi câteva lucruri, nu este ceva complicat este doar un mic truc, un mic hack care te va ajuta să îți atingi scopurile zi de zi.

Toți avem 24 de ore într-o zi și tu și Mark Zuckerberg până și Warren Buffett, toți avem 24 de ore într-o zi. Unii dorm mai puțin, alții mai mult. Unii dorm mai bine, dar asta nu contează așa de mult.

Ideea este că, atunci când te trezești pornești cu un anumit nivel de energie, care pe timpul zile scade. Per total are un trend descendent, posibil să aibă mici elevări, însă per total, la finalul zilei vei avea mai puțină energie decât la început.

Acum că ști asta, ce trebuie să faci?

Trebuie să realizezi că ceea ce faci din momentul în care te-ai trezit îți diminuează energia disponibilă pentru ziua respectivă.

Astfel dacă te trezești și verifici Mail-ul sau te uiți pe Facebook, mai citești câteva articole, te mai uiți la 2-3 video-uri pe Youtube până se face ora 11-12 deja nivelul tău de energie s-a diminuat la jumătate, și nu au făcut un singur lucru din cele pe care le aveai pe to-do list.

Astfel pentru a ajunge o personă productivă trebuie să îți începi ziua prin a face ceva ce te va mulțumi după, ce te va face să te simți productiv.

Un exemplu în acest sens:

Poți începe ziua citind cartea pe care ai lasat-o deoparte de ceva saptămâni, astfel după ce vei termina de citit te vei simți excelent, te vei simți ca și când ai putea să faci orice.

După ce vei face acest lucru, totul va veni de la sine, nu va mai trebui să tragi de tine pentru a face ceea ce ți-ai propus.

Acest lucru are un efect de domino sau de bulgăre de zăpadă.

Odată ce ai facut un lucru productiv vei face încă unul și încă unul. Bulgărele de zăpadă se va răstogoli și până la ora 3-4 îți vei termina tot ce ți-ai propus pentru ziua respectivă.

Este foarte bine să îți creezi și un mic ritual, pe care să îl repeți în fiecare dimineață. Tony Schartz vorbeste mai multe despre puterea ritualurilor in cartea sa, Puterea implicarii totale

Asta este un mic secret pe care îl folosesc atunci când vreau să get things done și când vreau să evit procrastinarea. Nu dă greș, pentru mine a funcționat tot timpul!

Vezi, nu a fost așa de complicat. Acum că și asta mâine pun pariu că o să fie cea mai productivă zi din viața ta!

Mult succes!

Dacă vrei să afli mai multe tips&tricks legate de productivitate, te invit să citest blogul meu – crististefan.com. Acolo găsești peste 20 de articol despre acest subiect, dar și despre subiectul dezvoltării personale.

Cel mai popular articol de pe blog este provocarea pe care am lansat-o acum ceva zile. Provocare în care te ajut să îți implementezi noi obiceiuri în viața ta. Timp de 30 de zile! Afla mai multe despre aceasta aici.

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Foarte ok articolul, nu mai zic de ideea in sine. Iar “principul bulgarelui de zapada” se explica cel mai bine prin exemple, cum ai facut si tu. Dar cum nu pot sa trec peste greselile de ortografie, ti le scriu dupa cum urmeaza:
    “a fi” in loc de “a fii” – infinitivul nu accepta doi “i”, valabil si pentru “a sti” in loc de “a stii”… “Acum ca STI” asta, neexistand infinitiv, are un loc rezervat pentru al doilea “i” 🙂
    “daca vrei sa afli” in loc de “aflii”.
    Altele similare: “te va multumii”, “te vei simtii”, “rastogolii”… dupa cum vad, pentru un articol atat de mic, s-au strans foarte multe.

    Concluzie: imi place sa cred ca atunci cand il ajuti pe Sorin, prietenul tau, fan al dezvoltarii personale, privind corectarea testelor, nu il bulversezi si mai tare. Fara sa incerc sa ma fac inteles gresit, observ niste carente care trebuie musai rezolvate de tine, in primul rand, si abia apoi sa oferi cu incredere ajutorul altora… si ar FI pacat sa nu o faci, pentru cineva care are idei atat de interesante de transmis 😉

    1. Multumesc Razvan pentru mentiuni.

      Articolul, desi mic, a fost scris in rafale. Eu asa scriu, altfel nu pot. Din aceasta cauza, apar aceste greseli, care pe tine te-au deranjat foarte tare, din ce observ. Apreciez enorm ca ai tinut sa ma ajuti si sa mentionezi intr-un comentariu asta.

      Iti multumesc frumos si pe viitor o sa corectez mai atent articolele.

  2. Cristii… cind vei corecta greseala din titlu? Uf, doare rau…. mai ales ca nu sunt prima care mi-a sarit in ochi….

    1. Nu sunt administratorul website-ul.. este doar un guest post.

      Greseala este a mea, nu incerc sa spun ca nu am vina, doar ca nu am cum sa modific eu. 🙂

      Acum, incercati si voi sa treceti peste anumite greseli, facute din graba. Sa comentezi este destul de usor, sa iti pun gandurile pe o foaie, din care sa rezulte un text comprehensibil, este putin mai greu. Mai ales daca ceea ce faci tu in viata de zi cu zi nu are legatura cu scrisul, jurnalistica, s.a.m.d.

      Stiu, nu sunt scuze, dar hai totusi sa fim putin mai ok cu persoanele care incearca, sa nu le dam in cap chiar asa.

      Multumesc.

      PS: Pun pariu ca o sa gasesti, cel putin, o greseala gramaticala in acest comentariu, dar asta este. Nu sunt si nici nu pretind a fi lingvist.

      1. Cristi, nu cred ca a dat nimeni in cap nimanui; dar te pot asigura de un lucru, totusi: o persoana (fie ea simplu cititor, angajator sau de oricare alt rol), daca citeste doua texte scrise de doua persoane diferite, unul cu multe greseli, altul fara greseli, chiar daca ambele texte au ceva interesant de transmis, intotdeauna vor lua mai in serios persoana care nu face greselile. Nu degeaba se recomanda a se reciti textul inainte de a-l trimite undeva, iar noi, cititorii, intuitiv, tindem sa apreciem si sa luam mai in serios o persoana care nu face aceste greseli.

        …Mergand pe principiul ca o astfel de persoana, care nu le comite, nu da dovada de neglijenta, nici fata de ea insasi, nici fata de cei din jur sau cei carora li se adreseaza. Aici cred ca nu ma poate contrazice nimeni. Si da, nu exista scuza “daca ceea ce faci tu in viata de zi cu zi nu are legatura cu scrisul, jurnalistica”. Nu. Este o limba cu regulile ei pe care se presupune ca ti le insusesti inca din ciclul primar si nu au voie sa se piarda, zic eu.

        Cum am zis si mai sus si pe marginea altor postari, apreciez articolele carora le gasesc utilitatea, dar mai ales pe autorul acestora, de-aceea formulez si feedback-uri, indiferent de sfera in care ele se incadreaza ;).

        Razvan

      2. Razva, iti multumesc pentru feedback, si chiar te incurajez sa ne avertizezi si pe viitor cand gresim, dar si cand ne poti da o sugestie sa facem lucrurile mai bine!

        Eu cred ca e foarte ok sa gresesti si e si mai ok sa ti se atraga atentia asupra greselii tale(intr-un mod placut asa cum ai facut-o tu).

        In felul asta poti evolua. Cred ca evolutia noastra ca persoane e incetinita foarte mult tocmai din teama de a gresi. Ne e atat de frica sa gresit incat asteptam mereu perfectul. Sa vina momentul perfect, sa scriem articolul perfect, sa lansam produsul perfect, sau in functie de caz, sa gasim job-ul perfect. Si asa mai departe.

        Daca am fi fost invatati de mici sa comunicam unii cu altii(si feedback-ul e o parte a comunicarii. si nu, oamenii in general nu prea stiu sa isi comunice gandurile si simtirile!) am duce-o mult mai bine.

        Eu chiar m-am bucurat cand am vazut comentariul tau si prima reactie a fost: Cum sa fac sa gresesc mai des:))? In felul asta poate o sa mi se atraga si mie atentia si o sa vad ca lumea e atenta la ce scriu?

        Pentru mine e important sa vad ca lumea se implica. E un feedback ca ceea ce scriem conteaza. Iar daca vedem ca, conteaza depunem si noi mai mult efort.

        Cand o sa-mi pun ordine in ganduri o sa scriu un articol despre cum ne poate ajuta feedback-ul in evolutia noastra ca persoane, si despre cum ne poate ajuta comunicarea sa avem relatii mai sanatoase.

        Iti multumesc inca o data si te mai asteptam pe aici:)

  3. Si felicitari nu numai pentru continutul articolului si ideile tale, cat si pentru modul in care raspunzi la critici, critici pe care multa lume le-ar lua ca fiind distructive, si nicidecum constructive, cum intentionez eu sa le fac. Lumea din tara noastra devine, in general, agresiva cand cineva se arata a fi in dezacord cu parerile sale, iar faptul ca exista si oameni care nu reactioneaza asfel este un bun exemplu, din punctul meu de vedere.

    E un lucru pe care eu, personal, il apreciez foarte mult la o persoana. Iar cand vine vorba de un autor pe care il urmaresc, ma determina sa il urmaresc si mai atent.

    Si da, sa scrii si despre feedback candva! Cred ca si acela-i un subiect sensibil la noi in tara si trebuie dezbatut cu prima ocazie!

    Multumesc si eu!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch