.st0{fill:#FFFFFF;}

Inteligenta emotionala

10 idei pentru a fi mai liniştiţi

 November 17, 2015

By  Helga Stoica

Drag cititor, sunt foarte bucuroasă pentru că de aproape 9 luni pot să împărtăşesc pe acest site o parte din cunoştinţele mele, şi sper să fiu o sursă de inspiraţie pentru tine şi alţi oameni pasionaţi de procesul de cunoaştere şi dezvoltare.

De asemenea, mulțumesc persoanelor care mi-au făcut sugestii referitoare la modul de scriere al articolelor; încerc să țin cont de sfaturi, ca atare am atașat câteva linkuri spre melodii care te pot ajuta să te linişteşti sau poate iti ridică moralul. Acum depinde de preferințele fiecăruia și de stimulii la care reacționează. Ca idee, de această dată pe mine m-au inspirat următoarele melodii..sper să îți placă și ție:

https://www.youtube.com/watch?v=TOg4TZH9uS4

https://www.youtube.com/watch?v=RNUtTQHZb3Q

https://www.youtube.com/watch?v=RNUtTQHZb3Q

https://www.youtube.com/watch?v=2279zmlju6Q

Voi încerca să îmi îmbunătăţesc pe parcurs stilul de redactare, inserând mai multe melodii, citate, linkuri către imagini sau mesaje inspiraţionale mai profunde decât ceea ce reuşesc eu să transmit, toate acestea pentru a acorda articolelor o formă mai profesionistă şi folositoare.

Am discutat data trecută despre prima etapă a antrenării stimei de sine, şi anume încălzirea. In cazul în care nu ai reuşit să parcurgi articolul, îl poţi citi sau revizui aici.

Astăzi îți propun să trecem uşor spre sesiunea a doua a antrenamentului de tonifiere a stimei, și anume aceea de specificitate. Și am să pornesc de la planul fizic, deoarece dacă trupește te simți bine, ai șanse mai mari ca și mental să te simți la fel.

Antrenament pentru sanatate (1)

Cei mai mulți dintre noi recunoaștem faptul că stilul de viață aglomerat și corporatist de astăzi are un efect negativ asupra stării de sănătate. Atunci când trupurile noastre nu mai sunt în formă, funcționează slab sau suferă efectele stresului, este foarte greu să mai fim fericiți si să avem încredere în noi.

Cei care se străduiesc să facă exerciții, să aibă grijă de corpurile lor și să-și ofere un răgaz (acel happy-hour pe care eu îl promovez mereu) își antrenează nu doar fizicul, ci și mintea pentru a-și menține un nivel optim de funcționare; ca urmare, ei își antrenează și starea de fericire.

Din ce în ce mai multă lume devine conștientă și admite fapul că fericirea nu este o reacție de moment, ci este o stare pe care alegi să ți-o creezi, să o menții, să o amplifici și s-o modelezi în fiecare zi. Ca să spun mai elegant, tu ești coordonatorul sau admin-ul fericirii tale!

Exercițiul 1: Cultivă atitudinea mindfulness

Chiar dacă suntem în etapa a doua, orice început de antrenament necesită puțin warm-up. Și pentru aceasta, îți propun să îți aloci zilnic câteva minute pentru o plimbare, timp în care să te gândești doar la tine.

Alege orice moment al zilei, când știi că sunt slabe șanse să îți sune telefonul sau ca cineva să aibă nevoie de tine. Detașasarea nu este chiar atât de simplă precum pare, deoarece mintea funcționează mereu; chiar și când simți că te plictisești, de fapt te gândești ”ce să faci?”.

Atitudinea mindfulness presupune să fii în mod conștient atent la gândurile și acțiunile tale din prezent, abținându-te de la orice judecată negativă la adresa persoanei tale. Fă exerciții fizice ușoare care îți solicită atenția sau câte o plimbare de recunoștință de cel puțin 3 ori pe săptămână.

Concentrarea asupra trăirilor prezente poate fi aplicată oricărui gest, și nu va spori doar conștientizarea kinestezică, ci și conexiunea trup-minte-spirit.

Exercițiul 2: Fii util altora în măsura în care timpul îți permite !

Permite-mi să scriu puțin mai mult la această secțiune, deoarece aș vrea să subliniez câteva lucruri. Aș începe prin a spune că în facultate am făcut puțin voluntariat la un centru pentru copii și familii defavorizate social (orfani, abandonați, săraci, lipsiți de condițiile decente cu care majoritatea dintre noi am crescut), în cadrul organizației la care m-am și angajat până la urmă.

Dacă stăm puțin să ne gândim, toți am trecut prin cel puțin o situație de criză în care am avut nevoie de ajutorul celor din jur pentru a ne recupera (fizic, psihic, emoțional, spiritual, etc.), și tare ne-am mai bucurat când cineva a fost amabil să ne ofere ajutorul.

Se întâmplă că multe persoane pierd timp prețios așteptând să sune telefonul…o fi semn că îi pasă cuiva și de ei? Nu știu; ideea e că așteptăm de multe ori ca alții să ne abordeze, să ne caute, să ne ceară sfaturile, să ne admire pentru ceea ce suntem, și uităm să mai mergem noi în întâmpinarea celorlalți.

Multe persoane spun că nu știu ce să facă, se plictisesc, nu-și văd rostul, încă își caută drumul și meditează liniștiți în fotoliu la ziua în care se vor deschide cerurile și va ploua cu oferte de petrecere a timpului sau cu persoane care vor avea nevoie de ei. Nici atunci nu vor știi ce să facă, deoarece abilitățile și încrederea nu vor fi dezvoltate, ca urmare se vor speria și se vor retrage înapoi în bârlog.

Fiecare dintre noi putem fi utili în zeci de feluri: oferă suport moral cuiva care suferă, vizitează oameni bolnavi la spital sau copii din orfelinate, donează un pachet cu lucrurile de care nu ai nevoie sau care sunt în plus, ajută-ți familia sau prietenii în gospodărie, hrănește animale, joacă-te cu un copil, repară ceva în casa cuiva, ajută pe cineva la cumpărături, fă-ți timp pentru familia ta.

Este important ca fiecare om să își creeze mediul și ocaziile pentru a se dezvolta, de a se face remarcat și de a dobândi siguranța că poate trece prin provocările vieții. De fapt, acea vestă de salvare este tocmai încrederea în abilitățile și competențele personale, cu care ești deja înzestrat numai că trebuie puse la treabă.

Indiferent de domeniul în care lucrezi, probabil ai observat că te simți mult mai bine după ce reușești să ajuți pe cineva, după ce rezolvi ”un caz” J. Poate că pe moment ești stresat fiindcă toată lumea trage de tine, și nu toate sarcinile țin de domeniul tău… însă lumea apelează la tine deoarce are încredere că tu faci față, că tu ai puterea și resursele ca să îi scoți din impas.

Și atunci, dacă alții care te cunosc doar superficial, au încredere în tine că poți să faci ceva bun… tu de ce nu ai avea? Folosește-te așadar, când ai timp, de ocaziile care îți dezvoltă abilitățile, caracterul plăcut și bucuria sufletească; pe urmă vei constata că oboseala unei zile în care ai fost activ și util e mai plăcută decât oboseala acumulată în urma plictiselii. J

Exercițiul 3: Pune-ți în ordine rutina somnului

Un somn bun trebuie să devină un obicei. Aș dori să îți subliniez importanța igienei legată de somn, astfel încât să te simți odihnit după ce te trezești.

*Evită stimulentele cu cel puțin 4-5 ore înainte să te duci la culcare; aici mă refer la alcool, cafea, ceaiuri puternice (negru), țigări, băuturi energizante. De asemenea, ele pot contribui la necesitatea de a trezi pe parcursul nopții pentru a folosi toaleta.

*Evită mesele copioase, care îți pot provoca tulburări gastrice sau deranj la stomac.

*Pune-te la somn doar când ești foarte obosit.

*Evită să faci exerciții fizice cu intensitate ridicată cu 2-3 ore înainte de a te culca.

*Asigură-te că mediul în care vrei să dormi este adecvat; e recomandat să fie întuneric, liniște, patul confortabil pentru a nu avea dureri de spate și eventual o ușoară adiere de lavandă sau citrice. Pregătirea somnului ar trebui să dureze între 30 min-1 oră, timp în care ”încetinești motoarele”: poți face o baie relaxantă, poți să asculți muzică liniștitoare sau să citești ceva ușor, sau să parfumezi camera cu uleiuri aromate (lavandă, valeriană, citrice, salvie, santal, mușețel, ylang-ylang).

Este cunoscut faptul că efectele unui somn inefcient își pun amprenta asupra oamenilor, afectându-i atât pe plan fizic (chipul lor e ofilit, adesea încruntat), cât și pe plan psihic (randamentul e scăzut, irascibilitate, apatie, pasivitate). Oboseala nu contribuie în nici un fel la dezvoltarea încrederii personale.

Exercițiul 4:”Happy-Hour” în fiecare zi – acest obicei nu trebuie să lipsească din nici o fază a antrenamentului nostru; de aceea îl voi aminti de fiecare dată. E vorba de acel interval de timp în care te deconectezi și îți refaci bateriile. O parte din pregătirea corpului tău și din forțarea limitelor constă în a-i oferi timp de refacere.

Tratându-ți corpul așa cum face un sportiv (că tot vorbim de antrenament), vei obține un respect mai mare față de părțile tale vulnerabile. Pentru aceasta, îți recomand să introduci în dieta ta gustări sănătoase și multă apă.

Primele efecte se vor vedea pe chipul tău, vei fi mai radiant și senin; acest lucru îl practic și eu de aproximativ 1 an și chiar se observă rezultate. Pauzele în care serevești ceva sănătos sau te hidratezi pot reprezenta câteva clipe de detașare. Totul se leagă, nu-i așa? J Și sunt obiceiuri mărunte pe care și tu le știai.

Exercițiul 5: Fă lucruri neprevăzute, trăznite și amuzante

Adesea cu agendele încărcate după noi, uităm să trăim cu adevărat şi să simţim bucuria clipelor. Activitatea spontană implică găsirea unor modalități de a rămâne activ în viața de zi cu zi, dar să te și simți bine.

Te poți suprinde în mod plăcut făcând orice lucru hazliu care îţi trece prin cap, fără teama că cineva te-ar considera nebun, imatur, neserios sau obraznic. Dacă suntem mereu serioși, parcă nu ne putem bucura cu adevărat de clipele dulci petrecute alături de cei dragi; alternează cu încredere între seriozitate și copilărie. Vei fi mai relaxat!

Exercițiul 6: Zâmbește (sau chiar râzi)

Este important să fii sociabil, să ai prieteni sau cel puțin să fii simpatizat și integrat în grupul de oameni cu care îți petreci 8 ore pe zi. Chiar dacă ești un expert în domeniul tău, dacă zaci cu capul în ecran și scoţi un cuvânt o dată la două zile, zâmbești doar în ziua de salar sau adopți o atitudine negativistă, cei din jur te vor considera un om pierdut și te vor evita.

Mulţi oameni se gândesc că dacă abordează această atitudine (mască) vor avea un aer mai interesant înaintea colegilor. În realitate negativismul nu îţi este necesar, nu îţi foloseşte la nimic; din contră, te va face să te simți și mai nesigur pe tine. Te vei minți singur că lumea te ocolește pentru că nu te înțelege, că nimeni nu te caută fiindcă toți sunt preocupați de problemele lor. Realitatea însă este următoarea: nimeni nu vrea (și nu e obligat) să tolereze în permanență o mutriță acră și posomorâtă; așa că accesorizează-ți fiecare zi cu zâmbete!

Exercițiul 7: Găsește-ți un tovarăș întru fericire

De ce tot mai mulți oameni plătesc bani frumoși consilierilor, pentru a-i ajuta la rezolvarea problemelor și în identificarea potențialului? Este destul de simplu să îți construiești relatii pozitive, pe care să le menții.

Cei mai mulți dintre oameni știu bine ce au de făcut, însă le lipsește impulsul și responsabilitatea la nivel mai înalt. Strategiile de fericire sunt extrem de variate și numeroase; când ești în pană de idei, sună un prieten care își dorește să se dezvolte, să fie fericit și să contribuie și la bunăstarea altora.

Exercițiul 8: Fii deschis la critică

Câteodată ne putem da seama de punctele noastre forte observându-ne slabiciunile. Gândește-te dacă există vreun aspect din viața ta, asupra căruia prietenii sau familia ți-au spus că ar fi bine să-l îmbunătățești, reduci, elimini, și dacă le-ai urmat sfatul.

Câteodată e foarte greu să faci schimbările pe care alții le vor de la tine; se întâmplă că încerci să schimbi niște trăsături înnăscute, foarte personale, ceea ce nu e prea inspirat. O strategie pe care aș propune-o este să luăm comentariile altora și să identificăm gândul din spatele lor.

Pentru că dacă poți să găsești o soluție pentru acest ”defect”, care s-ar putea să fie în realitate doar un punct prea puțin folosit, atunci vei descoperi și vei avea parte de un plus de încredere și bucurie. De exemplu, dacă ți s-a spus că ar trebui să fii mai ”dur”, probabil unul dintre punctele tale forte este empatia.

Dacă ar trebui să fii mai ”concentrat” pe o sarcină, sau ”încăpățânat”, poate ești creativ sau peseverent. Un alt mode de a-ți dezvolta încrederea în tine este să te gândești la toate lucrurile pe care ai fost / ești capabil să le faci, pentru care ești apreciat sau pe care lumea te roagă frecvent să le realizezi.

Întreabă-te asupra motivului, și răspunsul probabil constă în faptul că alții observă anumite calități de care tu nu ești conștient sau nu le valorifici mereu. De aceea, revin cu propunerea de a profita de fiecare ocazie în care te poți face util și remarcat (pct. 2) J

Exercițiul 8: Trăiește deasupra liniei

Există o diferență între a nu avea necazuri și a fi fericit cu adevărat. Ne concentrăm prea mult eforturile pe eliminarea aspectelor neplăcute din viață, și prea puțin pe sporirea celor pozitive. Dacă ar fi să urmărim evoluția stării de bine din punct de vedere emoțional pe un grafic de la -10 la +10, majoritatea s-ar focusa pe evoluția zonei mediocre (-10 la 0).

Așadar, a fi fericit înseamnă să trăiești în zona +10. Nu e o ideea rea să vrei să nu ai probleme, însă e mai bine să te concentrezi pe ceea ce ai deja. Parcă sună mai realist și optimist, să pornești cu ceva ce deja funcționează, și să nu te axezi strict pe reparații. Nu există nici un motiv ca ceva ce e deja bun să nu devină în timp fantastic.

Exercițiul 9: Simplifică-ți viața

Nu trebuie să fii mereu în priză, fiindcă îți irosești multă energie. În acest sens, îți propun o strategie pentru progresul cotidian; se numește ”fericirea kaizen” și urmărește eliminarea risipei și sporirea eficienței. Ca principiu, nu trebuie să faci totul deodată și nu trebuie să îți atingi toate obiectivele într-o săptămână.

Mai bine faci pași mici în fiecare zi, care adunați, te vor conduce la destinație. Ca să dobândești încredere, trebuie să îți antrenezi mintea să nu te mai saboteze cu gânduri de gen ”nu sunt destul de bun”, ”am țintit prea sus”, ”visul acesta e pentru altcineva mai inteligent”, etc.

Împarte volumul de muncă în părți mici și prioritare; dacă suportă amânare sau ai colegi care te pot ajuta, distribuie-le și lor câteva sarcini mărunte; în fond îi înveți să fie utili și sociabili, două lecții importante. Te asigur că așa vei fi deasupra liniei, și vei avea încredere că poți să gestionezi o situație cu calm.

Exercițiul 10: Păstrează-ți optimismul

Mulți dintre noi s-au născut optimiști, sau au norocul ca cineva din apropiați să îi insufle uneori o doză de încredere și o nouă perspectivă. Însă ce se întâmplă cu cei pe care nu îi încurajează nimeni?

Ei tind să devină deprimați și să creadă că nu se poate face nimic pentru ca situația lor să se schimbe. Optimismul a fost un element cheie al studiului psihologiei pozitive. Martin Seligman în ”Learned Optimism” și ”Authentic Happiness”, descrie optimistul drept o ”persoană care vede dificultățile ca pe ce ceva temporar, specific si exterior.” Iată pe scurt diferența între atitudinea unui optimist vs. pesimist.

Sarcina – finalizarea unui raport într-un timp relativ scurt.

Optimist:

*e ceva temporar – nu am făcut o treabă nemaipomenită aqcum, însă de obicei sunt atent și mă încadrez în timp.

*e ceva specific – în general sunt foarte competent, aceasta a fost o mică scăpare într-un domeniu minor.

*e ceva cauzat de exterior – nu a fost nimic greșit în abordarea mea, atâta doar că nu am fost informat corespunzător.

Pesimist:

*e ceva permanent – este groaznic, de fiecare dată pățesc la fel.

*e ceva general – e o obișnuință să nu fac treabă bună, ca dovadă cât de slab mă prezint mereu.

*e ceva cauzat de interior – e numai vina mea, trebuia să lucrez mai intens.

Data viitoare când te surprinzi că explici un eveniment în formă negativă, oprește-te și reinterpretează împrejurarea folosind varianta optimistului!

Dacă ți s-a părut util sau te-a ajutat chiar și într-o mică măsură acest articol, te invit să îmi lași un comment; dacă crezi că ar prinde bine și altora să pună în aplicare aceste idei, fii un exemplu pentru ei. Îți mulțumesc pentru timpul acordat, iar până data viitoare, bucură-te de antrenament și creează-ți ocazii ca să fii fericit și încrezător, fiindcă acesta este scopul călătoriei noastre!

Helga Stoica


Sunt consilier social și de 6 ani abordez problemele de personalitate și dezvoltare personală ale adolescenților și ale familiilor acestora.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Nu de multe ori am momente in care sunt stresata sau nelinistita pe un anume lucru. In acele momente prefer sa stau in jurul persoanelor care sunt bine dispuse. Cum nu imi sta in fire sa stric dispozitia cuiva, incerc sa ma adaptez acelui grup si astfel scap de starea ciudata. Dar mai mereu aleg sa ascult o melodie care sa ma linisteasca sau chiar sa incerc sa dorm, pentru ca fie ca ma simt rau, ca e o durere fizica sau psihica, somnul ma ajuta sa trec peste. Insa stiu si din propria experienta ca cele mentionate mai sus, in articol, sunt bune pentru asa situatii. Felicitari pentru articol!

    1. asa este, dupa cum spuneam si in articol, fiecare persoana stie cel mai bine cum sa depaseasca sau sa isi gestioneze starile mai putin placute, si din fericire, sunt foarte multe variante prin care putem sa scapam de stres. Totul e sa nu ne victimizam si autocompatimim prea mult, fiindca si suferinta indelunga se hraneste din ceva! 🙂 Multumesc pt. feedback, Veronica

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch