.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi

Magia despărțirii – Recenzie carte

 February 12, 2021

By  Autor invitat

Cartea „Magia despărțirii” de Florin Alexandru a fost pentru mine ca un ghid. Nu e genul de carte pe care să o citești o dată și să o uiți undeva pe un raft al bibliotecii tale. Este o carte la care vei simți nevoia să revii din când în când.

De ce?

Pentru că în carte Florin Alexandru a luat comportamentul uman și l-a desfăcut în cele mai mici bucățele, a explicat punctual de ce trăim ceea ce trăim, cum trăim și care este cauza alegerilor proaste din viața noastră.

De multe ori când am recomandat această carte, persoanele cărora am recomandat-o m-au întrebat:

„Ei și? Ce poate fi atât de magic într-o despărțire? Ce poate fi atât de magic atunci când suferi, când te doare, când nu știi încotro s-o iei sau ce să mai faci?”

Răspunsul meu de fiecare dată a fost acesta:

„Magia despărțirii  este de fapt magia redescoperirii de sine, ulterioară despărțirii. Este magic să vezi unde te-ai pierdut pe tine, ce nu ai înțeles din comportamentul tău și ce ar trebui să faci diferit pentru a te bucura de relații împlinitoare.”

În această carte pe lângă confesiuni vei găsi și multe metode de a te repune pe picioare, de a-ți reface în totalitate viața, pe toate planurile:


Fizic
Cum să avem grijă de corpul nostru.

Mental
Cum alegem cine dictează: ego-ul, sau inima?

Emoțional
Cum pot emoțiile să ne vindece viața;

Spiritual
Toți avem un corp spiritual, cum îl echilibrăm?

 

Pe lângă toate acesta vei învăța că e normal să simți ceea ce simți, fără să-ți mai respingi sau reprimi emoțiile. Este în regulă uneori să fii trist și speriat. Dar este important să nu te identifici cu acele emoții și să nu rămâi blocat în suferință. 

Este important să ne onorăm toate stările. Apoi să ne ridicăm și să râdem. La început poate fi mai greu, dar dacă ne dăm voie, fiecare dintre noi putem reuși.

Eu am reușit și mă bucur că mi-am dat voie.

Așa că dacă încă suferi, dacă încă nu-ți este clar dacă să rămâi în relați sau să pleci, dacă încă nu te cunoști suficient, această carte este un punct bun de plecare. Îți va aduce foarte multă claritate.

Așa că dă-ți voie să faci greșeli, învață din ele, fii puternic și ia-o de la capăt. Așa se trăiește viața, la maxim!

De multe ori intrăm în relații fără să ne cunoaștem suficient în primul rând pe noi înșine și nevoile noastre, avem așteptări care depășesc ceea ce are de oferit celălalt și sfârșim  fiind nemulțumiți și nefericiți. Într-un cuvânt, ne cam aruncăm în valuri fără a ști să înnotăm. Unii dintre noi învățăm să o facem atunci pe loc, alții ne înecăm.

Știm cu toții că în orice relație, începutul e întotdeauna frumos. La început e dorința de a fi cât mai aproape de persoana iubită, de a o cunoaște cât mai în profunzime. Apoi, descoperim și părțile mai puțin plăcute, pentru că, inevitabil, cu toții avem defecte, nimeni nu-i perfect. Apoi apar luptele pentru iubire, luptele de putere, conflictele și tendința de a da vina mereu pe celălalt pentru ce nu ne place nouă, pentru că nu ne aduce fericirea pe tavă.

Și da, Egoismul ne face să ne gândim întotdeauna la propria persoană mai întâi. Întotdeauna e mai simplu să vedem defectele celuilalt. Tot timpul celălalt ar trebui să se schimbe după bunul nostru plac. 

Dar, oare n-ar trebui ca, mai întâi, să ne analizăm şi propriul comportament. Oare n-am găsi acolo elemente cheie care să justifice și anumite comportamente ale celuilalt, care ne deranjează? Pentru că, întotdeauna, o parte de vină o are fiecare. 

Asta am descoperit în această carte magică. Că dincolo de ce face celălalt, mereu există un aspect în mine care are nevoie să fie înțeles, vindecat sau comunicat pentru a putea fi în armonie cu celălalt. În relație suntem doi. Prin urmare fiecare este responsabil de partea sa, dacă ne dorim ca relația să funcționeze.

Îți las aici câteva concluzii pe care l-am tras eu citind această carte. Concluzii care m-au ajutat să construiesc relații armonioase ulterior.

  • Cel mai important într-o relație este respectul.Fără respect la bază, iubirea nu are cum să existe. Respectul înseamnă asumarea deciziilor. Dificultăți vor apărea în orice relație la un moment dat. Respectul ne ajută să decidem în ce măsură putem trăi cu aceste „neajunsuri” fără a afecta iremediabil integritatea celor implicați.
  • E important să ne recunoaștem greșelile, să ne cerem iertare și să nu le mai repetăm apoi. Asta până nu devine prea târziu.
  • E important să ne cunoaște pe noi înșine în profunzime, să știm care ne sunt dorințele, așteptările și să le comunicăm
  • E important să ne observăm, să ne înțelegem și să ne gestionăm eficient emoțiile
  • E important să comunicăm interactiv.Foarte important este să învățăm și să ascultăm, să ne punem în pielea celuilalt, pentru a-i putea înțelege punctul de vedere. Unde există respect și iubire reciprocă este loc și de compromisuri. Fiecare cedează din orgoliul lui pentru a găsi o cale de mijloc reciproc avantajoasă.
  • E important să avem activități individuale care ne aduc bucurie, fără să ne creăm atașamente, dependențe și impresia că iubirea vine de la partener/ă.

O relație se dezvoltă în doi, fiecare parte a întregului beneficiază și de o dezvoltare individuală, fapt ce poate genera discordanțe. „El/ea s-a schimbat!” ne grăbim cu acuzațiile. „Dar eu, unde eram în tot acest timp? Eram prezent?”… sunt întrebări pe care nu prea ni le adresăm în cazul în care diferențele devin majore și iubirea pare să nu mai supraviețuiască. 

În acest caz, e la fel de important să nu uităm ce înseamnă respectul. Cel ce se comportă fără respect în momentele-limită, acela nu a știut niciodată ce înseamnă.

De multe ori ni se poate părea greu să construim relații armonioase și împlinitoare, dar totul ține de cât de mult îți dorești și ce faci în direcția aceasta zi de zi.

Recomand această carte cu toată ființa mea tuturor celor care trec printr-o despărțire, și nu numai. 

Chiar dacă acum ești într-o relație și lucrurile par să meargă destul de bine, această carte te va ajuta să înțelegi dinamicile din relațiile de cuplu, cum să-ți gestionezi emoțiile care apar, cum să eviți conflictele. Într-un cuvânt, te va susține să-ți construiești relația pe care ți-o dorești tocmai ca să eviți să ajungi la o despărțire.

Cumpără cartea „Magia despărțirii” conoaște-te în profunzime și construiește chiar de azi relația pe care ți-o dorești.

Autor invitat


Acest articol e scris de un autor invitat. Daca ai un articol pe care il consideri relevant pentru cititorii nostri, ne poti contacta aici

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch