.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

10 exercitii pentru a-ti creste stima de sine

 August 11, 2015

By  Helga Stoica

Drag cititor, bine te-am regăsit după o pauză lungă! sper că munca mea din acest interval să fie folositoare pentru cât mai multe persoane! Îți mulțumesc pentru că îmi aloci din timpul tău ca să citești articolul, și te felicit în același timp pentru că ești preocupat de dezvoltarea ta personală.

Primele două articole au avut caracter mai degrabă teoretic; acum mă bucur tare mult să pot continua seria articolelor destinate creșterii sau redobândirii stimei tale de sine și să îți propun un plan bine structurat, în care includ activități simple dar provocatoare, îndemnuri motivaționale și tehnici de rezistență în fața factorilor pe care tu îi consideri stresanți.

Obiectivul acestui plan – l-ai ghicit! constă în menținerea și creșterea încrederii în tine ca persoană unică și deosebită, indiferent de rolurile sociale pe care le îndeplinești în viața de zi cu zi.

Îți voi oferi pe parcurs 5 secțiuni a câte 10 principii simple pe care, dacă le vei aplica în mod constant (asemenea unui antrenament fitness), te vor ajuta să atingi un nivel mai înalt de încredere în tine. În fiecare lună voi reveni cu altă serie de exerciții, tehnici și acțiuni, tocmai ca să ai timp să interiorizezi informațiile pe care eu ți le transmit.

Pentru a evita dezechilibrul emoțional, sentimentele negative care pot apărea pe parcurs, amintește-ți te rog să nu te compari cu alții, ci doar cu varianta ta de ieri și cu cea care vrei sa devii mâine. Fiecare evoluăm în ritmul nostru, așadar compararea cu alte persoane nu este utilă, cel puțin în acest moment.

ACUM este cel mai bun moment pentru a începe să te pui în valoare și a-ți arăta personalitatea unică, nu crezi? Cititul este util…însă aplicarea informațiilor și exercițiul fac diferența!

Spuneam în primul articol că stima de sine se construiește pas cu pas, cărămidă cu cărămidă. Ei bine, acum imaginează-ți că stima e ca un mușchi pe care trebuie să îl antrenezi constant sub îndrumarea unui ”instructor”, pentru a nu resimți dureri când vei încerca să faci față stresului, sau când alții vor încerca să îți doboare moralul.

Ai întâlnit astfel de oameni, care prin simpla lor prezență sau printr-o vorbă, atitudine (mai mult sau mai puțin conștientă) reușesc să te enerveze, să îți distrugă buna dispoziție sau să te facă să te simți lipsit de valoare? În acest caz, putem continua.

Am fost învățați să ne considerăm valoroși și împliniți atunci când ceva important pentru noi are loc sau când primim aprecieri din partea celor din jur; cu toate acestea, suntem foarte receptivi când cineva ne critică, ne face reproșuri sau efectiv șetrge pe jos cu noi, uitând foarte ușor cât de speciali suntem în realitate.

Ca urmare, este necesar să fim antrenați ca să atragem mai multe aspecte pozitive în viețile noastre (persoane, evenimente, întâmplări, ocazii de a ne pune în valoare, etc), și să nu ne mulțumim cu replici de genul ”e bine și așa”, ”mai mult de atât nu pot pentru că nici ceilalți din jur sau din familie nu au putut”, ”se poate și mai rău”, și așa mai departe.

Așadar, m-am gândit la câteva acțiuni pe care oricât de puține resurse fizice, spirituale și materiale ai avea, tot vei reuși să le aplici. În acest fel (și prin puterea exemplului – foarte important), vei reuși să devii o sursă de energie, motivație și optimism chiar și pentru cei din jurul tău.

Secțiunea I – Încălzirea

Exercițiul 1: Redefinirea bucuriei

Fericirea și tristețea au fost primele emoții pe care am învățat să le recunoaștem și să le exprimăm încă din copilărie, iar din păcate multe persoane nu au permis acestei definiții alb-negru să se nuanțeze pe parcursul maturizării; așadar, cu cât definițiile sentimentelor pozitive pe care le râvnim sunt mai restrânse, cu atât mai dificil ne este să le atingem.

Te îndemnam să încerci să nu nu te compari cu alții, pentru că fiecare se simte încrezător în anumite contexte cu care tu probabil nu rezonezi. Eu consider scrisul o metodă terapeutică, și de cristalizare a gândurilor; așadar, te invit să îți pui o muzică relaxantă și să notezi zilnic într-un caiet întâmplări care ți-au generat emoții, sentimente și trăiri pozitive (bucurie, surpriză, sentiment de utilitate, zâmbet sau râs în hohote, empatie, liniște, etc) acumulate din diverse contexte.

Ca idee, mai bine notezi zilnic 2-3 întâmplări decât să faci eforturi ca să rememorezi la sfârșitul săptămânii cele întâmplate.

Exercițiul 2: Nu îți limita potențialul

Îți poți imagina câte am putea realiza noi dacă nu ne-am autoimpune limite? Nimeni nu ne oprește să ne dezvoltăm capacitatea de a face sport, de a învăța o limbă străină, de a ne perfecționa în domeniul nostru profesional, de a urca un munte sau să ne îndeplinim dorințele. Ne putem lovi de critici, de reținerile altora, de descurajările lor, însă noi suntem singurii care decidem dacă le dăm ascultare sau încercăm să depășim convingerile eronate. Evident, nu vorbim de chestiuni extreme aici, ci de lucruri care o dată întreprinse sau îndeplinite, ne ajută să resimțim sentimentele pozitive de care spuneam și ca atare, ne cresc stima de sine. O dată evaluate riscurile unei acțiuni, știi dacă poți să ți-o asumi până la capăt.

Profită de fiecare ocazie ca să faci ceva bun pentru tine și pentru alții, asumă-ți sarcini care ți se par provocatoare, fă lucruri din pasiune și fii deschis către nou.

Exercițiul 3: Folosește-l mai puțin pe ”trebuie”

O mulțime de oameni nefericiți continuă să facă ceea ce fac chiar dacă știu că aceasta este cauza nefericirii lor. Cu toții avem angajamente și responsabilități, care într-o anumită măsură ne seacă de energie, iar într-alta contribuie la menținerea unui nivel minim-mediu de satisfacție (”am făcut ce trebuie”).

De asemenea, poți încerca să identifici cui aparține vocea care îți spune că trebuie / nu trebuie să faci cutare acțiune, și să vezi dacă te reprezintă, sau ai ceva în comun cu ea.

E la modă să faci zeci de ”TO DO” lists, să fii contra-cronometru, să fii sub presiune pentru că atunci crezi că ești mai eficient și important, să îți stabilești obiective înalte care solicită multă energie și resurse; dar…dacă ești mereu pe fugă, obosit, împrăștiat, efectul va fi epuizarea fizică și psihică.

Relaxează-te puțin și fii atent la managementul timpului și al resurselor tale. Nu trebuie făcute toate lucrurile în aceeași zi sau săptămână, nu trebuie să plătești cu sănătatea sau cu dragostea familiei. Și nu uita să fii recunoscător pentru tot ceea ce ai.

Exercițiul 4: Oferă-ți așa numita ”Happy-Hour” în fiecare zi

Petrece acest timp implicându-te în activități care îți fac plăcere sau îți pot aduce satisfacții pe diverse planuri. Planifică-ți astfel de activități în fiecare zi fără să le tratezi cu superficialitate sau să sari peste ele. E important să te răsfeți, pentru că (repet) dacă tu nu te iubești, nici alții nu o vor face.

Exercițiul 5: Fă mici schimbări în viața ta

Știm că peste noapte nu se pot construi afaceri, relații, imperii. Așadar, o metodă înțeleaptă de a realiza schimbări majore în viață, fără riscul de a deveni frustrat, trist sau depresiv o reprezintă planificarea mai multor schimbări mici, dar frecvente.

E important să îți surprinzi organismul, mintea, spiritul cu ”new stuffs”. Ca și la antrenamentul de la sală, sau la dansuri, nu poți progresa făcând aceleași mișcări la nesfârșit….rutina are rolul ei o vreme, până te simți stăpân pe niște obiceiuri, dar poate fi și începutul depresiei, fiindcă nu se mai mișcă lucrurile.

Teoretic, crearea noilor obiceiuri durează aproximativ 4 săptămâni și necesită devotament.

Exercițiul 6: Reîmprospătează-ți cât mai des viața

Ca să înțelegi la ce mă refer, o să mă folosesc de comparația cu o curățenie generală prin casă, când scăpăm de lucrurile care nu ne mai sunt utile deloc (sau nici nu ne-au fost vreodată, dar a fost bine să le avem acolo, în caz de…).

Curățenia e valabilă și pentru gânduri, sentimente, reacții…știu că e greu (voi scrie un articol special pe această temă), în care îți voi oferi tehnici de depășire a amintirilor toxice și a sentimentelor care te împiedică să privești înainte.

E important ca prima dată să identifici cauza pentru care ai lăsat să se adune (în cele mai multe cazuri motivul principal este o teamă nefondată) și să te ierți pentru că le-ai adunat. Un factor cheie în facilitarea creșterii stimei de sine este să nu te mai surmenezi întrebându-te ”cum ar fi fost dacă”.

Acceptă că atunci și acolo ai luat deciziile cele mai bune, în conformitate cu contextul și capacitatea ta emoțională. Te încurajez să acționezi cât mai curând, nu aștepta o sărbătoare ca să scapi de reziduurile emoționale.

Exercițiul 7: Acționează azi, nu mâine

Aș începe prin a spune că evitarea și amânarea sunt atitudini obișnuite în a trata problemele; adesea nu vrem să recunoaștem și să acceptăm realitatea situației pe care o experimentăm. După cum spuneam, așteptăm momentul potrivit care uneori nu mai apare.

Însă momentul de acum e cel mai bun ca să acționezi, fiindcă tu ești stăpânul timpului tău, tu îți creezi și stabilești momentele în funcție de ceea ce știi că ai nevoie. Când ai început să îți îndeplinești sarcinile la birou, oare ai așteptat momentul potrivit? Sau te-ai adaptat din mers, chiar dacă ai mai greșit uneori? Perseverează.

Exercițiul 8: Iartă-i pe ceilalți

 ”Terapia integrării trecutului” (Ingeborg Bosch) și ”Cum să dăruiești iertarea” (Robert Enricht) – sunt 2 cărți minunate pe care ți le recomand să le citești dacă te consideri victima unui fel de abuz, dacă ai dificultăți în a oferi iertare persoanelor care te-au rănit sau încă mai au puterea să o facă (pentru că tu le dai voie).

În întâlnirile pe care le desfășor cu clienții mei abordez mereu această tehnică de a ierta ”agresorii”; altfel întreaga energie se risipește și nu mai regăsim echilibrul emoțional. A ierta nu înseamnă a uita sau a găsi scuze pentru ce s-a întâmplat. Începe prin a recunoaște evenimentul și durerea resimțită.

Dacă poți, discută cu persoana care te-a vătămat. Te invit să întocmești o listă cu persoanele care simți că te-au rănit vreodată, chiar și cu o vorbă urâtă sau fizic…va fi una lungă, însă așa vei putea să îi ierți pe toți.

Exercițiul 9: Recunoaște-ți punctele forte 

Îți prezint o poveste scurtă, care sper sa te ajute să conștientizezi cât de valoros ești, cu toate că tu nu crezi asta de fiecare dată.

Un tânăr avea două vase mari cu care mergea pe care le ținea atârnate pe un par. Unul dintre vase avea o fisură. Tânărul se plimba în fiecare zi pe o potecă destul de lungă, mergând după apă. Dată fiind situația, timp de 2 ani acesta aducea doar un vas și jumătate de apă acasă.

Vasul perfect era mândru de realizările lui, în timp ce vasul fisurat era rușinat de imperfecțiunea sa și nefericit pentru că reușea să aducă doar jumătate din cantitatea de apă necesară. Într-o zi i-a spus tânărului că se simte foarte rușinat deoarece crăpătura laterală făcea să se piardă apă pe drum.

Ceea ce nu observase vasul era faptul că pe partea de drum unde pierdea el apă au răsărit niște flori, iar pe cealaltă parte nu. Aceasta pentru că tânărul știa de defectul respectiv și plantase niște semințe pe drum; astfel, în timp ce venea înspre casă, vasul fisurat le udase… și așa, după un timp s-a putut vedea rezultatul muncii ”inconștiente” al acestuia.

Ideea este că fiecare avem propriile noastre defecte unice și acestea fac viața interesantă și bogată în experiențe. E important să ne acceptăm, să ne autoeducăm, și să vedem latura pozitivă din orice acțiune pe care o întreprindem…te asigur că mereu se va găsi un loc, o acțiune sau o persoană care să necesite intervenția sau aportul tău 🙂

Promovez modestia și te felicit dacă nu ești o persoană îngâmfată; dar una este să fii modest și alta să te auto-devalorizezi când chiar meriți aprecieri. Așa ca, lasă puțin la o parte modestia, și notează-ți o evidență a lucrurilor pe care le apreciezi cel mai mult la tine, în relațiile tale, în munca ta…în viața ta de zi cu zi. Poate lista pe care ți-o propun îți e utilă – ca punct de pornire.

Exercițiul 10: Păstrează-ți concentrarea

când ne facem griji, ne preocupăm excesiv de viitor; când regretăm, ne fixăm prea mult pe trecut. A ne lăsa mintea să rătăcească în orice direcție până când începem să suferim, ne împiedică să profităm la maxim de prezent. Devenim mai puțin capabli să găsim soluții pentru problemele noastre.

Caută citate sau imagini inspiraționale care să te ajute să rămăi conectat la ceea ce trăiești ”acum și aici”, fără să încerci să anticipezi sau să controlezi ceea ce se va întâmpla. Ierarhizează-ți obiectivele și prioritățile ca să pentru uiți ntru ce depui eforturi.

Te ajută și exercițiile de recunoștință; ține evidența zilnică a 3 lucruri importante pentru tine, a persoanelor dragi sau care au avut impact pozitiv asupra ta la un moment dat; la sfârșitul săptămânii vei avea cel puțin 15 motive de recunoștință, 15 de persoane care te influențează pozitiv, și sunt convinsă că dacă reflectezi puțin la cele însemnate vei fi mai fericit și încrezător.

 

Dacă ți s-a părut util sau te-a ajutat chiar și într-o mică măsură acest articol, te invit să îmi lași un comment. De asemenea, aș dori să aflu părerea și dorința ta referitoare la alte subiecte de interes; acest lucru m-ar ajuta mult în procesul de scriere a viitoarelor articole.

Până data viitoare, ieși din zona de confort și pune-te în valoare! O meriți pentru că ești o persoană minunată.

Helga Stoica


Sunt consilier social și de 6 ani abordez problemele de personalitate și dezvoltare personală ale adolescenților și ale familiilor acestora.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. e super articolul, daca mai adaugai si cateva exemple mai concrete si trimiterii la link-uri pentru o melodie ispirationala, relaxanta si citate cu imaginii inspirationale multumesc frumos pt acest articol foarte interesant

 2. Buna !
  Am citit mesajele tale, ai dat sfaturi bune pe care am sa le aplic.Sunt deficitara in comunicare si relatii .Poti sa ma ajhti te rog !
  Cu respect rodica
  L

 3. Bine scris, exemple de exerciții simple și atât de importante…m-am bucurat că am dat de articolul tau! Succes pe mai departe!

 4. Articolul este fascinant!
  În prezent "mă lupt" cu un tip de anxietate severă, iar nivelul stimei de sine este destul de scăzut.
  Voi încerca să aplic cele citite în viața mea!
  Mulțumesc pentru acest articol!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch