.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

10 lectii despre cum te poate ajuta gramatica să te dezvolti

 August 13, 2012

By  Cristian Ciuberea

10 lectii despre cum te poate ajuta gramatica sa te dezvolti
*Articol scris de Violeta, de la scriebine.com

Îmi place să citesc, să scriu și să studiez lingvistica(împletirea armonioasă și corectă a cuvintelor). Dacă și tu ai aceleași preocupări, probabil nu ți-am spus nimic nou până acum. Însă, de câțiva ani, am descoperit ceva interesant, referitor la acest aspect.

Am observat că, acordând o mai mare atenție felului în care te exprimi, începi să-ți schimbi puțin câte puțin comportamentul. Să-ți explic. Pentru moment, am identificat 10 lecții învățate de mine și de alții, pe care o să ți le spun și ție. Poate te regăsești într-una dintre ele și tu.

1.Provocare și atenție

Am un prieten, fan al dezvoltării personale. Sorin îl cheamă și îl mai ajut, din când în când, să-și corecteze materialele pe care le scrie. Fiind plecat din țară, a început să mai uite unele reguli.

Când m-am hotărât să scriu acest articol, l-am întrebat: pentru tine, de ce este important ca articolele tale să fie corecte din punct de vedere gramatical?

Răspunsul lui a fost următorul: „Pentru mine este o provocare. Este un exercițiu de atenție din partea mea a€œ. Într-adevăr, pentru a scrie corect, îți trebuie o anumită atenție la detalii și concentrare maximă la mesajul transmis. Cred că știi că, până și o virguliță schimbă sensul a ceea ce scrii. Sau mai ales o virguliță.

2) Conștientizare de sine

Cu toții avem o anumită doză de mândrie în noi. Ego-ul care ne împiedică să fim autentici ne pândește la fiecare pas. Nu m-aș fi gândit niciodată că studiul literelor ar putea fi așa de răscolitor. Te forțează un pic să faci introspecție. Ești sincer cu tine, îți recunoști limitele, știi că vrei să evoluezi și atunci cauți ajutor.

O să amintesc din nou de Sorin care zice așa: Și totuși, am observat că, pentru a evolua, atât eu, cât și cei din jurul meu, avem nevoie de cineva care face în mod natural corectarea unui text, cu ușurință și cu pasiune”.

3) Conștientizarea valorii pe care o oferi celorlalți

Chiar dacă vorbești în fața unor oameni sau scrii, e de datoria ta ca mesajul să fie cât mai bine înțeles. Iar asta, da, implică și corectitudinea cu care îți ordonezi cuvintele. Înseamnă să-ți respecți cititorii și ascultătorii.

Iată ce spune și Cristi Ștefan, un blogger ce și-a început activitatea recent, dar care a devenit rapid conștient de ceea ce oferă celor care „i-au dat votul lor de incredere”: „Scrisul corect este foarte important, deoarece nu scriu pentru mine, ci pentru multe alte persoane. Și nu vreau să le dezamăgesc cu articole scrise greșit gramatical”.

4) Transmiterea mesajului

De anul trecut am început să particip la anumite discursuri de la public speaking, dar mi se întâmplă deseori să nu mă pot concentra, dacă sunt greșeli. Am mai întrebat în stânga și în dreapta dacă e normal și am primit confirmarea și altor persoane care spun același lucru.

Așadar, pentru că prezentarea sau articolul scris să fie bine receptat, atunci trebuie curățat „ de buruieni”. Sună cam dur, știu. Dar imaginează-ți o grădină în mijlocul căreia se află niște trandafiri superbi pe care ai vrea să-i miroși, însă nu poți trece de gardul viu format din buruieni.

5) Menținerea unui ton cald și prietenos

Știu, poate sună ciudatŠ. Ce treabă are tonul moderat cu gramatica? Ei bine, are, în cazul meu. Și, cum nu sunt eu caz singular, m-am gândit să împărtășesc cu tine din experiența mea.

Dacă înainte aveam tendința să fiu mai incisivă, cu un ton ușor superior, acum reformulez ce am de spus(dacă e cazul să-i spun cuiva că nu se spune ”decât eu”, ci „doar eu”), până ajung la o formă mai prietenoasă.

Și, crede-mă, nu a fost o treabă ușoară. Mi-a trebuit ceva timp până să-mi revizuiesc atitudinea, pentru că nu e chiar plăcut să tot spui cuiva că greșește, acest aspect fiind o sabie cu 2 tăișuri: fie îți faci prieteni sau dușmani. Eu am preferat să fiu înconjurată de prieteni, dar pentru asta a trebuit să mă adaptez la fiecare situație.

Am preferat să scriu povestioare pe blogul meu, astfel îmbinând cercetarea în domeniul lingvisticii cu creativitatea, ajutându-i pe ceilalți să-și clarifice unele nelămuriri.

6) Îmbogățirea vocabularului

Am fost nevoită să fac asta, când i-am ajutat pe alții, corectându-le diverse materiale și când am fost eu însămi în postura de a scrie și de a vorbi. Am ajuns la un grad de conștientizare a cuvintelor, a evitării repetițiilor, dar și a exersării creativității.

Iar pentru un discurs cât mai variat, bogat în sensuri și plăcut auzului, am făcut apel la sinonime și la reformulări. Nu e greu, o poți face și tu, cu puțin exercițiu, cu voința și cu un dicționar alături.

7)Mărirea puterii de concentrare

Am renunțat la superficialitate, atunci când este vorba de scris ori vorbit. Chiar săptămâna trecută am făcut un adevărat maraton de corectare a unei cărți de 150 de pagini, pe care am citit-o de vreo 3 ori în aproximativ 2 zile.

Înainte, nici prin minte nu mi-ar fi trecut că aș putea face asta. Dar uite că mi-am testat limita, m-am forțat puțin și am reușit. Am dat un randament foarte bun, trebuind să fiu atentă la fiecare cuvânt, spațiu, virgulă pentru a nu schimba sensul, dar și pentru a fi cât mai corect scrisă.

8) Amplificarea curiozității

Fiecare dintre noi are o pasiune, chiar dacă e conștient de ea sau nu. Face ce face, și tot la un numit subiect se întoarce, trezindu-se că își caută materiale, își salvează link-uri în mediul virtual sau caută o carte în librărie.

Deși pentru alții poate părea plictisitor sau de neînțeles, pentru mine a devenit interesant să studiez, de exemplu, locul virgulei într-un text, care sunt construcțiile care o cer. A fost un colac de salvare în momentul în care am vrut să evadez din realitate, uneori prea greu de suportat.

Mi-am format, în timp, un anumit grad de analiză a ceea ce se spune, făcând apel la informațiile stocate înainte, pentru a face anumite conexiuni.

9) Crearea unei discipline

Să tot corectezi, să fii creativ și să scrii nu e doar o caracteristică a celor boemi, ci și a celor disciplinați. Nu ai cum să ai de-a face cu literele, dacă nu ai o anumită rigurozitate, tehnică ta proprie. De exemplu, eu niciodată nu public sau nu dau materialul corectat mai departe, dacă nu e verificat cel puțin o dată.

Vreau să mă asigur de calitatea a ceea ce iese din mâna mea. Încearcă să faci acest lucru câteva zile și vei constata cât de greu sau cât de ușor îți vine.

Dacă îți place să scrii, recitește-ți cuvintele așternute pe hârtie, o dată sau de 2 ori, înainte să le faci cunoscute și celorlalți. Însă, fă asta de fiecare dată. Îți formezi un nou obicei, un reflex și vei descoperi câte ceva nou la fiecare verificare.

10) Oferă, fără să aștepți ceva în schimb

Este o plăcere pentru mine să-i ajut pe alții, iar cei din jur o pot confirma. În timp, am ajuns să mă ghidez după vorba: da tot ce ai mai bun, fără să aștepți nimic, în schimb. Și s-a dovedit că am primit mai mult decât am dăruit( pasiune, timp, energie).

Ajutând pe alții, de fapt, te ajuți pe ține. Deseori, un cuvânt de mulțumire a fost un punct de plecare pentru a avea o zi mai frumoasă. Sentimentul că am putut fi de ajutor cuiva mi-a dat satisfacție și împlinire, iar pentru mine aceasta a fost cea mai mare recompensă.

Am ajuns la finalul celor 10 lecții pe care nu aș fi bănuit că le-aș fi putut învăța vreodată, cu ajutorul lingvisticii. Prin intermediul ei, am aflat multe despre oameni, despre temerile lor, despre poveștile lor din timpul școlii când, despre profesorii lor. Am învățat să-i ascult, pentru a mă informa și pentru a le oferi maximum de valoare pentru ei.

Dacă ți-a plăcut articolul, aruncă o privire și pe foaia virtuală, unde scriu, scriebine.com, pentru a-ți face o părere despre ce înseamnă, de fapt, să ai de-a face cu literele.

Cu drag,

Violeta

Sursa foto: Stockfresh

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Foarte interesant articolul. Mi-a placut mult, in special lectia 10 care poate face o foarte mare diferenta in viata unei persoane daca este pusa in aplicare consecvent.

    “The secret of life is giving.”

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch