.st0{fill:#FFFFFF;}

Relaţii

10 “reguli” pentru o relaţie sănătoasă

 August 27, 2010

By  Cristian Ciuberea

Personal, am alergie la reguli, la tot ce “trebuie”. În schimb, îmi plac lucrurile care dau de gândit. Vreau ca articolul să îţi dea de gândit, iar tu să alegi ce ţi se potriveşte pentru a avea parte de relaţii cât mai sănătoase:

1. Vezi-ţi de viaţa ta

E foarte important ca înainte de a avea o relaţie să ai viaţa ta. E bine ca o relaţie să îţi îmbogăţească viaţa, nu să ţi-o definească. Nicio persoană nu poate să te completeze, să te împlinească, să te distreze, să te mulţumească. Dacă cauţi în celălalt salvarea, mergi pe cărbuni încinşi. Eşti deja valoros, eşti deja complet, eşti deja special. Paradoxal, în clipa în care nu vei avea nevoie de o relaţie vei fi pregătit pentru una.

2. Foloseşte-ţi creierul

În clipa în care se îndrăgosesc, oamenii uită să gândească. Dorinţa de a trăi o poveste de dragoste ca în poveşti îi face uneori să plătească mai mult decât îşi pot permite. E bine să existe un echilibru între dragostea romantică şi dragostea reală, între ceea ce lucrurile ar putea fi şi ceea ce sunt cu adevărat.

3. Găseşte “jugul” potrivit

Dacă legi o vacă mică lângă una mare şi începi să ari, vaca cea mare o va trage pe cea mică după ea şi productivitatea va fi scăzută. În schimb, dacă vacile sunt egale, viteza lor va fi mare şi vor termina mai repede. Relaţiile codependente spun: schimbă cealaltă persoană, devino nevoiaş şi ignoră diferenţele uriaşe dintre voi. Dacă tu eşti o persoană căreia îi place liniştea iar celălalt strigă mereu, sau dacă tu îţi doreşti să locuiţi la ţară iar celălalt la oraş, sau ai ca valoare onestitatea, pe când celălalt crede că scopul scuză mijloacele, pe termen lung o să te afecteze.

Relaţiile şi căsniciile sănătoase au multe similitudini: trecut, temperament, scop, vise, valori, viaţă fizică şi mentală.

4. Ia-o încet

Nu e nicio grabă. Ai nevoie de timp să cunoşti cealaltă persoană. Nu te ataşa prea rapid şi nu îţi risca restul vieţii pe o dragoste romantică. Napoleon Hill spunea că cea mai importantă decizie pe care o iei în viaţă e cea de a-ţi alege nevasta(şi de ce nu, soţul).

5. Pune limite clare

Nu îi lăsa pe oameni să te calce în picioare. Tu eşti singurul responsabil pentru gândurile, emoţiile şi acţiunile tale. Nu îi lăsa pe alţii să îţi spună cine eşti.

6. Păstrează sexul pentru mai târziu

Există (cel puţin)7 mituri din lumea sexului:

 • tot ce îţi trebuie e un prezervativ(prezervativul te protejeaza fizic. Psihic însă nu-ţi e de folos)
 • trebuie să o faci(unde scrie? şi altfel ce se întâmplă?)
 • sexul este echivalent cu intimitatea(intimitatea ţine mai mult de a renunţa la măştile pe care le porţi. Sexul nu-ţi dă maştile jos)
 • dacă eşti îndrăgostit atunci e ok(nu e un criteriu decisiv)
 • trebuie să testezi produsul(deci suntem obiecte?)
 • e doar ceva fizic(bine-ar fi să fie aşa. Sau nu… că ar rămâne psihologii fără slujbe)
 • toată lumea o face(pe bune?)

Nu sunt adeptul ideei de a face sex doar după căsătorie, dar nici cu miturile de sus nu sunt de acord.

7. Nu te juca de-a mama şi de-a tata

Teoria test drive e aplicată uneori şi în relaţii. Există frica de divorţ, dorinţa de a face sex liber, uneori imaturitatea, care îţi spun hai să vedem dacă merge. Această teorie transmite însă un mesaj dublu către celălalt. Pe de-o parte “vreau să te cunosc”, pe cealaltă parte “nu vreau să fim prea aproape”. Căsătoria nu are ieşire de urgenţă pe care să ieşi, presupune dedicare şi angajament.

8. Luptă fair-play

Cele mai distructive răspunsuri la conflict sunt:

 • pace mai presus de orice(evitare)
 • câştig sau pierd(defensivă)
 • tu nu contezi!(invalidare)
 • război până la capăt(intensificare)

Cele 5 tehnici de lupta corecte:

 • las-o mai incet: nu face din ţânţar armăsar
 • dă tonul: fii cel/cea care dă tonul discuţiei.
 • taci şi ascultă: e foarte greu pentru oameni să asculte ce au ceilalţi de spus. Preferă să presupună decât să afle despre ce e vorba cu adevărat.
 • foloseste afirmaţii cu eu: când eşti acuzat, primul instinct e să te aperi. Dacă vei încep cu “tu faci asta, tu faci aia..” celălalt se va apăra. În schimb, dacă vei spune: eu mă simt aşa atunci când faci aia… pui altfel problema.
 • negociază şi lasă de la tine: uneori compromisurile sunt bune. “Eu duc gunoiul luni şi miercuri, tu îl duci joi şi sâmbătă”.

9. Nu ignora avertismentele

Cele 7 semne de avertisment:

 • abuz: nu lăsa pe nimeni să abuzeze în niciun fel de tine
 • dependenţa: de alcool, jocuri de noroc, medicamente, afecţiune
 • infidelitate:  e simplu, dacă a facut-o o dată, o va face şi a doua oară. Şi chiar dacă nu o va face, vei fi tot timpul stresat: dacă se întâmplă din nou?
 • iresponsabilitate şi imaturitate
 • lipsa atracţiei sexuale şi fizice
 • bagajul emoţional: dacă are un sac pe care îl cară în spate, mai devreme sau mai târziu îl vei căra şi tu(dacă nu vrea să renunţe la el)
 • negare

10. Alege corect

Uită-te la caracterul celuilalt. Vezi dacă este fidel, onest, dedicat, iertator, darnic, etc.
Câteva trucuri pentru discernerea caracterului:

 • crizele dezvăluie caracterul cuiva
 • caracterul se vede atunci când nimeni nu se uită
 • prietenii sunt oglinda caracterului unei persoane sau “spune-mi cine sunt prietenii tăi ca să îţi spun cine eşti”
 • priveşte relaţiile trecute ca să descoperi tipare de comportament
 • acordă-ţi timp suficient

În încheiere îţi recomand un articol interesant care sper să te pună pe gânduri: dragostea durează trei ani?

sursa FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Ceea ce am citit aici imi confirma ca alegerile si modul meu de a fi si gandi sunt corecte. Sau cel putin mai sunt si altii care gandesc la fel. :))
  Articolul tau mi-a intairt convingerea ca oamenii ar trebui sa aiba si o “educatie de cuplu”. Foarte multi devin celalat atunci cand intra intr-o relatie, renunta la ei si apoi se intreaba “ce nu e bine” (chiar asa, oare ce?!?!?), etc.
  E un articol bun si utl.
  Multumesc!

 2. Multe adevaruri intr-o incredibila reteta. E o provocare sa ai rabdarea de a lasa lucrurile sa se intample intr-un mod firesc si a nu le trai exagerat de grabit, cum ne invata industria americana. Felicitati! Articolul ma bucura, mai ales daca e privit din perspectiva masculina:P

 3. @Carmen: şi eu ziceam cândva că ar trebui să se faca un fel de “armată” pentru relaţii. Osho zicea o chestie interesantă, că statul(şi ceilalţi) iţi pune multe piedici când vrei să divorţezi, dar când vrei să te căsătoreşti nu se opune deloc şi că ar trebui să fie exact invers, să înfrunţi toate obstacolele posibile înainte de a spune DA 😀

  @Mihaela: muţumesc! 🙂

  @Marius Stan: legat de asta, Neale Walsch spunea în cartea Conversatii cu Dumnezeu că scopul unei relaţii nu este de a avea o altă persoană care să te desavârşească, ci de a avea pe cineva cu care să împărtăşeşti desăvârşirea ta.

 4. Intaresc si eu randurile celor care sustin ca acest articol e tare, interesant si prezinta foarte bine punctele de vedere expuse.Sunt satul de articole gen kudika sau mai stiu eu ce prostii care ne umplu capul cu tot felul de chestii, articolul scris zice lucrurilor pe nume,verde in fata cu bune si cu rele,pe langa faptul ca vad unele tipare de gandire pe care le am si eu, ai ridicat totusi cateva semne de intrebare pentru mine cel putin …Felicitari inca o data pentru articol

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch