.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

11 Principii ale productivităţii personale

 February 9, 2012

By  Cristian Ciuberea


În introducerea programului Wake up productive, Eben Pegan vorbeşte despre 11 principii ale productivităţii. Sunt foarte interesante şi îşi recomand să meditezi la ele:

1. Oricine poate fi productiv şi creativ

Pentru a fi productiv trebuie să găseşti contextul potrivit. Unii sunt productivi dacă au reguli pe care să le respecte(să-şi termine treaba pâna la ora X, să aibe o listă clară cu sarcini de făcut) iar alţii sunt productivi dacă nu sunt nevoiţi să respecte nişte reguli stricte( şi în general nu suportă listele).

Cheia pentru a productiv e să te analizezi şi să vezi ce funcţionează pentru tine: structurile, organizarea, haosul, creativitatea? Identifică-ţi talentele(lucrurile la care eşti bun în mod natural) şi dezvoltă-le în puncte forte.

2. Organizarea timpului ţine de organizarea ta ca persoană

Nu poţi să gestionezi timpul. Toţi primim aceaşi cantitate de timp şi totuşi rezultate noastre diferă foarte mult. Asta pentru că nu putem controla timpul, dar ne putem controla pe noi.

Când spui “vreau să controlez timpul”, te referi la ceva exterior, nu îţi asumi responsabilitatea, dar dacă spui “vreau să ma controlez pe mine” îţi asumi responsabilitatea pentru ce faci şi pentru rezultatele tale.

Aşa că trebuie să-ţi întrepţi atenţia spre a te controla pe tine(credinţele tale, obiceiurile) şi nu asupra timpului.

3. Am trei creiere, nu doar unul

Creierul nostru e format din creierul reptilian(responsabil cu instinctele de supravieţuire), sistemul limbic(responsabil cu emoţiile) şi neocortexul(responsabil cu gândirea). Problema e că noi credem că suntem doar creierul raţional, pe când celelalte două sunt cele care ne controlează obiceiurile, gândurile şi acţiunile.

Credem că avem un gând(“vreau să slăbesc) şi apoi transmitem corpului şi emoţiilor noastre să acţioneze în direcţia asta. Ce se întâmplă de fapt e că celelalte 2 creiere iau controlul creierului raţional şi ne fac să raţionalizăm lucruri, iar noi nici nu avem habar de asta.

Cele 3 creiere sunt foarte eficiente când lucrează individual, dar nu şi conectate. Asta e motivul pentru care experimentăm de multe ori conflicte pe plan emoţional, raţional şi fizic.

4. Obiceiurile sunt destinul tau

La început şlefuieşti un obicei, apoi el te şlefuieşte pe tine

Creierul creează sinapse, prin construirea de neuro-conexiuni. Când facem lucrurile în mod repetat acestea devin obiceiuri iar neuro-conexiunile devin mai puternice. Ajungem să facem lucrurile inconştient, iar uneori asta e în avantajul nostru pentru că ne salvează timp şi energie. Atenţie însă la obiceiurile tale pentru că ele îţi definesc viitorul.

5. Haosul intern duce la haos extern

Dacă în interiorul tău e haos, îţi vei face şi viaţa haotică. Ai auzit de teoria fluturelui? Pe scurt, bucăţele mici de confuzie pe care le simţi în interiorul tău(de exemplu gânduri, emoţii), vor declanşa evenimente de proporţii mult mai mari în exterior.

6. Concentrează-te pe talentele şi pe punctele tale forte

În viaţă, sunt puţine lucruri care contează. Dacă te concentrezi pe lucrurile care contează vei avea succes pe termen lung. Dacă economiseşti zilnic câte 1 leu(o nimica toată la prima vedere), la sfârşitul anului vei avea 365 lei. În zece ani, vei avea 3650 ron. Şi tot aşa.

Dacă te concentrezi pe talentele tale şi profiţi de cele mai mari oportunităţi, rezultatele vor fi pe măsură.

7. Viitorul poate fi o extensie a trecutului tău sau poate fi ceva nou

Mulţi oameni sunt blocaţi în trecut pentru că acordă prea multă atenţie lucrurilor care s-au întâmplat deja. Credem că ceea ce s-a întâmplat defineşte cine suntem azi şi ceea de ce suntem în stare. Aceştia au studiat la şcoala elefant. Din fericire, putem alege ca azi să fie ultima zi din vechea noastră viaţă şi să o luăm pe un drum complet nou.

8. Concentrează-te pe ce vrei să creezi, nu pe ce vrei să eviţi

Fii sigur că te concentrezi pe ceea ce vrei, nu pe ceea ce nu vrei. Creierul nu înţelege negaţiile. Dacă îi spui “nu te mai uita la seriale” ce înţelege el e “uită-te la seriale”. Aşa că el îţi răspunde la fiecare solicitare, doar că e nevoie să îi soliciţi ceva care e în favoarea ta. Pentru mai multe detalii despre acest subiect vezi filmul The secret.

9. Alege, nu decide

Care e diferenţa între a decide şi a alege?

A decide înseamnă a elimina din posibilităţi(deci a limita) pe când a alege implică că ai opţiuni din care să “alegi” ceea ce vrei. Pentru mai multe informaţii despre acest subiect îţi recomand un articolul scris de Raluca: începe să alegi

10. Echilibrează creativitatea cu organizarea

Unii oameni preferă să fie foarte organizaţi, în timp ce alţii nu vor să aibă de-a face cu nicio structură. Celor cărora le place să se lase duşi de val şi să nu planifice nimic în viaţă le-ar prinde bine puţină organizare în viaţa lor. Iar celor care iubesc organizarea şi structurile le-ar prinde bine dacă s-ar lăsa duşi de val din când în când. Cuvântul cheie e echilibru. Îţi recomand şi articolul lui Daniel Zarnescu despre omul de acţiune vs. vizionarul

11. Evoluează

Nu poti rezolva o problema gandind la acelasi nivel la care a fost creata problema. Albert Einstein

A fi mai productiv e în strânsă legătură cu cine eşti tu ca persoană. Iar dacă vrei să fii mai productiv trebuie să devii o versiune mai bună a ta. Foloseşte-ţi puterea voinţei pentru a dezvolta noi obiceiuri şi schimbă-ţi ochelarii prin care vezi viaţa.

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch