.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

25 de principii oferite de Robin Sharma

 April 7, 2012

By  Cristian Ciuberea

Robin sharma

Cine e Robin Sharma

Robin Sharma e un fost avocat, care şi-a părăsit slujba pentru a-şi publica prima carte. A fost ajutat de mama lui care i-a editat cartea şi şi-a ţinut cele 2000 de copii în bucatarie. Şi-a publicat singur şi cea de-a doua carte, Calugarul care si-a vandut ferrari-ul, carte care a ajuns bestseller internaţional şi a fost vândută în milioane de exemplare, dupa ce preşedintele editurii HarperCollins, Ed Carson, l-a descoperit într-o librarie.

În prezent, Robin Sharma este unul dintre cei mai importanţi experţi de top ai lumii în domeniul leadership-ului, autor al 11 bestseller-uri despre leadership şi dezvoltare profesională.

Lucrările sale au fost publicate în peste 50 de ţări si 75 de limbi, propulsându-l către statutul celor mai citiţi autori din lume.

Atenţie! Dacă vrei să-l vezi live pe Robin Sharma, el va veni pe 9 mai la Bucureşti. Poţi câştiga chiar şi o invitaţie grauita la conferinţa lui Robin Sharma pe blogul lui Adrian Soare.

25 de principii din Ghidul împlinirii

Mai jos, ai 25 de principii, extrase din cartea Ghidul implinirii:

1. Aşa cum îţi trăieşti zilele, în aşa fel îţi făureşti viaţa.
Nu-ţi irosi zilele, pentru că nu exista nicio zi fără importanţă.

2. Un proverb spune: “A şti să citesti, dar a nu citi, este aproape acelaşi lucru cu a fi analfabet”. Găseşte-ţi timp pentru a citi în fiecare zi. Citirea unei carţi de un autor pe care îl admiri face ca o parte din strălucirea lui să te cuprinde şi pe tine.

3. O. Holmes spunea: “Orizontul gândirii, odată lărgit de o idee, nu va mai reveni niciodată la dimensiunile de dinainte”. Poţi să reduci cheltuielile cu chiria, cu mancarea sau hainele, dar niciodată să nu renunţi să investeşti în cărţi bune.

4. Adevăratul risc în viaţă constă într-o viaţă fără riscuri.
Nu poţi câştiga dacă nici măcar nu intri în joc.

5. Fă-ţi timp să gândeşti. În fiecare zi trebuie să îţi faci timp pentru a sta şi a gândi, poţi lua timp de la alte activităţi. Peter Drucker, cel mai proeminent expert în management spunea:
“Nimic nu e mai inutil decât să faci bine ceea ce nu ar trebui să faci”

6. Alege-ţi modele în viaţă, dar alege modele pozitive. Daca îţi spui “am 65 de ani şi mă apropii de sfarşitul vieţii” este cel mai păgubos lucru, dar dacă îţi spui “la 60 de ani vreau să fiu ca Mick Jagger” este extraordinar, deoarece îţi oferă noi posibilităţi şi o nouă perspectivă în viaţă.

7. Prea mulţi oameni se tem să mai fie ei înşişi. Aşadar renuntă la visele lor, la felul lor de a fi pentru a imita mulţimea din dorinţa de a fi acceptaţi. Fii unic, fii tu însuţi. Urmează-ţi visele si distrează-te în acelaţi timp, pentru că viaţa nu este facută să fie un chin, ci o sărbatoare.

8. Ascultă de două ori mai mult decât vorbeşti. A asculta pe cineva cu atenţie este unul dintre cele mai bune moduri de a arăta respect şi de a construi o relaţie profundă. Oamenii nu mai au timp, răbdare să asculte. Ascultă cu interes real ce au ceillaţi de spus şi vei vedea două lucruri: vei înţelge corect ce au de comunicat şi în plus vei câştiga aprecierea, respectul, prietenia şi chiar şi dragostea lor.

9. De cate ori spui “da” unui lucru fără importanta, spui de fapt “nu” unui lucru important.

10. Ridică-ţi mereu stacheta mai sus. Perfecţionează-te în continuu. Refuză mediocritatea. Retine că toţi marii lideri sau vizionari care acum sunt veneraţi au fost la început ridiculizaţi.

11. Fii entuziast. Nimeni nu se inconjoara de morocanoşi, cârcotaşi, pesimişti.

12. Unii spun că “a fi bun este un semn de slăbiciune”. Total greşit. Este cea mai mare dovadă de putere morala. Este uşor să fii nervos, să ţipi, să acuzi, să dai vina pe alţii, să fii violent, dar este în schimb foarte greu să dai dovadă de opusul acestora. Îţi trebuie curaj şi putere pentru a te purta frumos chiar şi in condiţii grele sau în situaţii limită. Maica Tereza, Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, sunt astfel de oameni.

13. Vorbeşte ca un superstar. Cuvintele pe care le foloseşti te definesc şi îţi influentează viaţa. Alege-le aşadar cu atenţie şi în mod constructiv.

14. Plăcerea vine din lucruri exterioare. Fericirea din interior. Plăcerea este minunata numai că nu dureaza. Ea vine prin intermediul celor 5 simţuri, de la o masă excelentă, de la un parfum bun sau de la o maşină nouă şi frumoasă. Nu e nimic rău în astea numai că sunt trecatoare.

Fericirea vine însa din interior, de la starea de spirit şi poate fi controlată. Îţi poţi controla starea de spirit, o poţi îmbunătaţi. Cei care o fac devin fericiţi şi mari personalităţi. Există fericire fără placere şi placere fără fericire. Alege să fii fericit!

15. Cei cu experienţă câştigă în majoritatea cazurilor. De ce să aşteptăm să îmbătrânim ca să avem experienţă? Hai să avem experienţă şi cât suntem tineri. Pentru asta trebuie:
– să îţi asumi riscuri,
– să te perfecţionezi continuu
– să porţi discuţii cu oameni care au experienţă;
– să citeşti cât mai mult;
– să călătoreşti cât mai mult şi cât mai divers.

16. Bucură-te de ceea ce ai. “Am blestemat faptul ca nu am pantofi pana cand am intalnit un om fara picioare” spune un proverb persan. Să nu cazi în greşeala de a te concentra pe ceea ce nu ai, în loc să te concentrezi pe ce ai.

17. Fii înţelept – trezeşte-te devreme şi nu mânca dupa 7 seara. Uite 50 de motive pentru a te trezi la ora 5 am.

18. Nu uita efectul de bumerang. Oferă doar ceea ce ai dori să primeşti.

19. Fă curăţenie. Elimină ceea ce trebuie să dispara din viaţa ta, ceea ce te trage în jos, ceea ce îţi prisoseşte. Te vei simţi mai usurat, mai fericit şi cu conştiinţa mai împăcată;
Aşadar fă curaţenie în viaţa ta şi începe asta cât mai curând, vei fi uimit de rezultatele surprinzătoare pe care le vei obţine.

20. Fii atlet în orice domeniu. Numai prin exerciţiu şi antrenament se ajunge la rezultate pozitive şi la performanţă. Succesul, bucuria şi liniştea interioară nu apar din senin, ci se crează.

21. Reţine regula Million Dollar Baby: găseşte echilibrul perfect între dragostea pentru ceilalţi şi dragostea pentru sine. Nu uita că problema martirilor este că majoritatea nu mor în patul lor.

22. Viaţa este scurtă, lumea este mică dar mai este şi foarte largă. Când ai o problemă întrebă-te: “va mai conta asta peste un an sau doi?” şi dacă raspunsul este “nu”, gândeşte-te bine dacă merită să te iroseşti atât de tare pentru ea. Sunt probleme care atunci când apar credem că s-a sfârşit lumea, dar mai târziu realizăm că nu au fost decat nişte noi începuturi sau nişte oportunităţi.

23. Ceea ce trebuie să reţii este că odată timpul pierdut nu-l vei mai recupera niciodată.

24. Bunele maniere nu sunt doar o vorbă în vânt, o poveste de pension, ci reprezintă o treaptă esenţială în drumul tău spre fericire şi implinire.

25. Ia exemplul lui Garth. Acesta spunea: “Am venit pe aceasta lume fără a avea nimic, când voi pleca nu voi lua nimic altceva cu mine decât conştiinţa mea”.

Îţi recomand următoarele cărţi scrise de Robin Sharma:
Călugarul care şi-a vândut ferrari-ul – cartea care l-a făcut celebru
Descoperă-ţi destinul cu Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul
Atinge măiestria în leadership cu Călugărul Care Şi-a Vândut Ferrari-u
Învăţături spirituale pentru familia ta de la Călugărul Care Şi-a Vândut Ferrari-ul

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Robin Sharma m-a cucerit. Ideile lui despre ce inseamna sa fii lider imi sunt dragi si ma bucur sa le citesc aici, in sinteza ta inspirata.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch