Cuvintele reprezintă instrumentul cel mai simplu şi la îndemâna oricui, cu ajutorul căruia ne putem face viaţa mai frumoasă. Armonia relaţiilor cu cei din jurul nostru este dată de cuvintele pe care le folosim atunci când comunicăm cu aceştia, iar armonia cu noi înşine este stabilită prin intermediul frazelor pe care ni le adresăm noi înşine.
Având în vedere împactul uriaş pe care îl au cuvintele şi frazele rostite, atât faţă de noi cât şi faţă de cei din jur, azi am ales să-ţi vorbesc despre cuvinte. Pentru că influenţează atât atitudinea, cât şi starea mentală, vreau să te rog să ai grijă ce cuvinte rosteşti; ele au un efect fantastic. Chiar dacă le folosim pentru a ne exprima sentimentele, pentru a formula opinii sau idei, e necesar să le acordăm o atenţie sporită. Sunt lucruri aparent simple, dar cu efect uriaş.
Şi pentru că eu personal încurajez gândirea pozitivă, am ales trei cuvinte pe care le adresăm destul de rar celor din jur, dar al căror efect este extrem de puternic:
Iartă-mă
Să îţi ceri iertare atunci când ai greşit nu e un lucru rău. Însă de cele mai multe ori evităm să facem acest lucru din pricina ego-ului puternic, care nu-şi doreşte să fie călcat în picioare. Aşa că, preferăm să lăsăm mânia să ia amploare decât să recunoaştem că am greşit şi să ne exprimăm părerea de rău pentru acest fapt.
E necesar de ştiut că a spune “iartă-mă” reflectă capacitatea fiecăruia de a înţelege şi punctul de vedere al celuilalt, dorinţa de a menţine o relaţie constructivă cu cei din jur, fără să domine înfumurarea şi lipsa de respect.
Scuzele reprezintă o decizie conştientă pe care o luăm atunci când empatizăm cu sentimentele celorlalţi, atunci când lăsăm la o parte propria persoană şi recunoaştem că am procedat greşit. A-ţi cere scuze, în anumite situaţii, poate fi cel mai nobil gest pe care un om îl poate face. Exprimarea regretului faţă de o acţiune nepotrivită din trecut are un impact extrem de pozitiv în viitor.
Nu vă fie teamă, cereţi-vă iertare dacă greşiţi, lăsaţi deoparte orgoliul şi preţuiţi mai mult relaţiile cu persoanele din jur, prin intermediul lor veţi avea o relaţie mai bună chiar cu propria persoană.
Mulţumesc
Nu e necesar să fi extrem de politicos ca să foloseşti frecvent cuvântul “Mulţumesc”, însă a avea acest cuvânt în vocabularul uzual şi în atenţia permanentă reprezintă deja o cerinţă din partea noastră, a tuturor, celor care îşi desfăşoară activitatea într-o societate civilizată. Mulţumesc este răspunsul potrivit, şi aşteptat totodată, atunci când cineva ne face un compliment, când ni se serveşte cina, cineva ne duce cu maşina sau ne oferă un cadou. Însă nimic nu compensează un “mulţumesc” exprimat atunci când nu ni s-au oferit toate cele de mai sus.
A te simţi recunoscător nu este suficient pentru a-ţi demonstra gratitudinea. De prea multe ori ne gândim să mulţumim şi, din păcate, tot de atâtea ori ne trezim ca am amânat să o facem. Oamenilor le place să li se mulţumească, şi ţie îţi place să ţi se mulţumească, cu toţii avem nevoie de acest lucru. Chipul ni se înseninează şi niciun dar nu este mai frumos ca un “mulţumesc” adresat aparent fără motiv.
Renunţă la orice teamă şi începe să-ţi exprimi recunoştinţa mulţumindu-le direct celor din jurul tău. Prin simpla lor prezenţă îţi oferă un ajutor, iar tu, printr-o simplă mulţumire le poţi arăta cât de mult îi apreciezi.
Te iubesc
Este cuvântul cu cel mai mare impact emoţional, dar si cel mai evitat. “Te iubesc” este cea mai pozitivă expresie, având o forţă remarcabilă. Majoritatea oamenilor asociază această expresie cu relaţia de cuplu, evitând astfel să o folosească atunci când şi-ar dori să exprime aprecierea faţă de un prieten apropiat. Modul în care ne raportăm la ceilalţi oameni, fie că e vorba de cuplu, familie sau apropiaţi, ia o formă de iubire. Ne iubim unii pe alţii, aşa cum Iisus a formulat îndemnul biblic, însă ne e teamă să rostim acele cuvinte care însumează toată forţa admiraţiei, a respectului şi a iubirii. A rosti “te iubesc” reprezintă o etapă dificilă pentru majoritatea oamenilor.
Însă ce poate fi mai frumos decât exprimarea celor mai nobile sentimente pe care un om le poate nutri faţă de aproapele său? De ce să ne ascundem în spatele prejudecăţilor pe care societatea le-a stabilit şi să privăm un prieten drag de cunoaşterea acestor sentimente minunate?
Priveşte-ţi prietenii, adresează-le cuvinte de laudă, încântă-le ziua spunându-le “te iubesc”. În zadar nutriţi apreciere şi admiraţie faţă de aceştia, dacă ei nu o vor cunoaşte-o niciodată. Ai curajul să-i spui tare celui mai bun prieten “te iubesc” şi ai să vezi că toată energia pozitivă a universului va veni să-ţi susţină spusele. Pentru că aceste cuvinte vor avea impact şi asupra sinelui tău, nu doar asupra celor din jur.
***
Învaţă să fii pozitiv, învaţă să intri în armonie cu cei din jurul tău, arată-ţi recunoştinţa faţă de tot ce te înconjoară, pentru că aceasta este baza încrederii şi a valorilor tale ca om. A construi o fundaţie solidă, bazată pe principii şi valori, nu e tocmai uşor, însă îţi va fi răsplătită prin abundenţa unei vieţi presărată cu bucurii, în mijlcoul unei societăţi morale.
Tu cât de des foloseşti aceste cuvinte?
un articol foarte reusit, bravooo 🙂
de notat este faptul ca trebuie sa avem grija cu cuvintele de lauda la adresa celor din jur deoarece acestea pot avea si efecte negative spuse in exces 😀
Perfect de acord, frumos scris.
O singură completare, sau corectură dacă vrei, scuzele nu se cer, se oferă.
@Karla: multumesc! Sunt perfect de acord, excesele pot dauna 😉
@.marius: multumesc frumos! e binevenita completarea ta, desi, eu personal, consider ca depinde de context 😉