Multe idei pe care le ai, chiar dacă par nesemnificative acum, conțin semințele unor proiecte valoroase. Poate că nu realizezi pe moment valoarea lor. Crează-ți obiceiul de a nota mereu ideile ce-ți vin, indiferent cât de bune sau nu ți se par. Ține la îndemână mereu un carnețel și un pix și notează fără a judeca ideile care îți apar. Ulterior vor putea deveni proiecte valoroase pe care le vei dezvolta.
De ce să notezi toate ideile?
1. Succesul poate fi 99% eșec și 1% reușită
O mică parte din ideile și proiectele inițiate vor ajunge în final să fie de succes. Vorbeam acum ceva vreme cu un anteprenor de succes și îmi spunea că a inițiat peste 100 de proiecte online, din care maxim 10 au avut un oarecare succes. Iar dintre acestea 2 au devenit succes pe scară mare (milioane de euro).
Nu realizăm toate proiectele pe care le începem. Doar o parte devin proiecte de succes. Doar o parte din idei sunt idei valoroase. De multe ori o idee pe care o explorezi se transformă în ceva nou, ajunge la final sa conțină germenii unui proiect care are puțin de-a face cu idea de la care a pornit.
Linus Pauling spunea
Cel mai bun mod de a avea o idee bună este să ai o grămadă de idei.
Succesul este de multe ori 99 de încercări eșuate și una reușită. Pentru a avea acea 1 idee de succes, ai nevoie de celelalte 99 de idei neinspirate. Întrebarea “prostească” devine primul pas al unei abordări revoluționare.
2. Ce nu se scrie se pierde
Citeam nu demult despre un studiu. A fost analizată legătura dintre scrierea obiectivelor și succes. Rezultatele obținute au confirmat faptul că cei ce își scriu obiectivele ating succesul în proporție mai mare decât cei care și le formulează doar în gând. Pentru aceștia din urmă, obiectivele nu mai ajung să se materializeze.
3. Nu te autocenzura
Uită-te peste un album cu poze de-ale tale. Vei găsi unele poze în care îți vei spune “Arăt groaznic aici“. Apoi cere opinia altor prieteni. O să observi că în majoritatea cazurilor aceștia îți vor da un feedback pozitiv.
Alt exemplu: ai cunoscut pe cineva (poate chiar tu) care spune “Nici o haină nu îmi stă bine. Nu există haine bune pentru mine” (mai ales la femei)?
Greșit. Ori hainele ei trebuie retușate de un croitor, ori nu le-a ales să se asorteze cu tenul și conformaţia ei, ori este prea critică cu ea însăși. De obicei toate trei. Cei mai mari critici ai noștri rămânem noi înșine.
Avem tendința de a fi prea critici cu noi înșine, uneori de-a dreptul neîndurători. Multă lume își cenzurează idei valoroase de teamă de a nu fi “proaste“. Scrie-le pe toate fără a le analiza. Vei alege mai târziu ce e bun și ce nu. Nu le cenzura însă din fașă!
Hârtie sau electronic?
Personal obişnuiesc să scriu pe hârtie. Îmi place să scriu cu un pix sau stilou pe foaia albă de hârtie. Notepad-ul îl folosesc mai puțin. Cunosc persoane care preferă mediul electronic: notițele pe telefon, ipad, pc sau laptop. Oricare variantă este bună dacă îți place. Încearcă-le până găsești ce ți se potrivește ție.
Mi-am creat acum multă vreme obiceiul de a avea la îndemână ceva pe care să notez ideile. În mod normal am un carnețel și un pix. Dacă nu, găsesc un colț de hârtie, un șervețel, împrumut un pix de la cineva din apropiere.
Niciodată nu țin în cap ce am de făcut. Dacă mă întreaba cineva ce program am mâine, de multe ori trebuie să mă uit în carnețel sau pe calendarul săptămânal. Asta nu înseamnă că nu am habar ce am de făcut. Asta înseamnă că nu îmi țin mintea ocupată cu idei, ci le scriu pe hârtie. Mintea o folosesc pentru a le dezvolta și genera altele noi. Încearcă și tu. Vei rămâne surprins.
Asta da cu ideile notate. “Ideile bune vin din ideile multe”. 😀
Mie imi vin multe idei in starea de veghe, inainte sa adorm, intr-o vreme tineam o agenda langa pat.
Ca mediu, prefer electronic, scriu mult mai repede, scrisul meu de mana nu e unul dintre cele mai estetice, si pot mult mai usor sa-mi organizez ideile, sa sterg ceea ce consider ca trebuie sters.