.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

5 exerciţii pentru mărirea productivităţii

 February 6, 2012

By  Cristian Ciuberea


Săptămâna asta prietenii mei sunt în sesiune. Din păcate, îi văd mai mult uitându-se la seriale decât ţinând cursurile în mână. M-am uitat apoi la mine şi am văzut că nici eu nu sunt exemplu chiar demn de urmat, aşa că m-am hotărât să iau atitudine şi să schimb ceva. Am început să studiez câteva cursuri despre productivitate, iar azi îţi prezint primele exerciţii pe care le-am descoperit pentru mărirea productivităţii.

1. Fă ordine pe biroul tău mental

Dacă biroul tău e plin de tot felul de lucruri şi nu poţi găsi nimic, nu poţi lucra foarte eficient. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu mintea ta. Dacă ai sute de lucruri la care te gândeşti nu poţi lucra foarte eficient.

Pentru început, ia o foaie de hârtie şi timp de 15 minute, scrie fiecare gând care îţi trece prin minte: toate lucrurile care te îngrijorează, toate lucrurile de care îţi pasă, lucrurile care-ţi vin în minte când încerci să adormi.

Acum, uită-te peste listă şi bifează lucrurile care nu le poţi controla, iar lângă cele pe care le poţi controla pune o steluţă. Apoi, ia uită-te atent la toate lucrurile cu steluţă şi prioritizează-le.

Alege maxim 10 lucruri din cele cu steluţă, în funcţie de importanţa lor, acestea sunt cele care îţi aduc cele mai multe satisfacţii şi rezultate.

2. Termină lucrurile neterminate

Lucrurile neterminate ne consumă energia: poate fi vorba de o ceartă cu un prieten vechi, un produs care nu te-a mulţumit şi eşti tot supărat din cauza lui, o excursie pe care vrei să o faci dar o tot amâni, sau de o carte pe care ţi-ai propus să o citeşti, dar încă n-ai deschis-o. În general lucrurile neterminate sunt cele pe care le evităm, pentru a nu ne simţi rău când le confruntăm.

În primul rând, fă o listă cu toate lucrurile neterminate din fiecare arie a vieii tale, de maxim o pagină.

Acum prioritizează lista, vezi care îţi fură cea mai multă energie. Conform principiului lui Pareto, 20% din lucrurile neterminate, îţi consuma 80% din energie. Găseşte acele 20% din lucruri care îţi fură 80% din energie şi termină-le sau uită pentru totdeauna de ele.

Dacă eşti supărat din cauza unui prieten cu care nu ai mai vorbit de 5 ani, împacă-te cu el sau uită-l definitv. Dacă ai luat o amendă şi crezi că nu o meritai, ia-ţi un avocat sau uită de ea. Orice lucru consideri că e neterminat, termină-l sau uită de el.

3. Ieşi din zona gri

De exemplu, zona gri poate fi atunci când eşti la muncă şi te gândeşti la ce bine ar fi dacă ai fi cu prietena/soţia ta. Când eşti acasă te gândeşti ce bine ţi-ar sta la un meci de fotbal cu băieţii, iar când eşti la meci te gândeşti că ai de lucru şi că mai bine ai merge la lucru.

Cu alte cuvinte, zona gri reprezintă momentele în care nu eşti ancorat în prezent. Nu eşti prezent total nici la muncă, nici acasă, nici la fotbal. Partea tristă e în fiecare situaţie tu vorbeşti serios când zici că ai vrea să fii cu prietena/băieţii/ la muncă, dar că în acelaşi timp aloci doar 50% din energia ta la ce faci în acel moment.

Care sunt lucrurile care se află în zona gri? din care încerci să faci câte puţin din fiecare şi ajungi să nu faci nimic în final? Fă o listă cu ele!

Uită-te pe listă şi vezi care sunt lucrurile la care ar trebui să le acorzi atenţie totală. Găseşte cel puţin un lucru din fiecare domeniu: fizic, logic, emoţional.

4. Hoţii de energie

Imagineză-ţi că ai ai gaură în rezervorul maşinii. Ce distanţă crezi că poţi parcurge dacă nu o astupi? Nu foarte mare cred.

La rândul nostru şi noi avem un rezervor de energie cu multe găuri în el. Există multe lucruri care ne fură energia.

Exerciţiu tău e să te gândeşti care sunt lucrurile care îţi fură energia. Gândeşte-te la toate cele 3 nivele: fizic, emoţional, mental.

Acum, găseşte acele 20% din lucruri care îţi fură 80% din energie şi fă un plan pentru a le emina din viaţa ta. Primul lucru pentru a te umple de energie, e să astupi găurile prin care o pierzi 😀

5. Fă următorul pas

De multe ori vrem să ştim ce să facem la al 10-lea pas, dar acest lucru nu este posibil. În schimb, putem ştii care e următorul pas pe care trebuie să-l facem.

De exemplu, nu putem ştii ce cursuri vom face peste 10 ani pentru a ne perfecţiona, dar ştim care e următorul curs pe care o să-l urmăm.

Iar chestia interesantă e că o dată ce facem pasul, următorul pas îşi face apariţia, natural. Gândeşte-te acum, care e următorul pas pe care îl poţi face în direcţia obiectivelor tale?

Curs avansat: Dublează-ţi productivitatea

Dacă vrei să treci la alt nivel, şi să-ţi dublezi productivitatea în doar 7 zile, îţi recomand cursul lui Bogdan Vaida:

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Foarte bun articol.
    La Pct. 2 – termina cu lucrurile neterminate as vrea sa adaug ca nu doar iertarea lucrurilor trecute e importanta; dar si judecarea celorlalti in prezent (si viitor). A judeca pe cineva este in mod subtil de a nu-i ierta. Degeaba iert lucruri trecute, daca adaug la povara mea lucruri prezente.
    La Pct. 3 – Noi ne aflam exact acolo unde am vrut sa fim in orice moment, desi 50% din energie ne-o risipim incercind sa ne autosugestionam ca de fapt am dori sa fim in alta parte.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch