.st0{fill:#FFFFFF;}

Altele

5 motive pentru care ar trebui să îţi iei rucsacul în spate şi să pleci

 September 20, 2010

By  Iulia

O fi adevarată zicala “ca acasă nu-i nicăieri”. Dar la fel de adevărat e şi faptul că în fiecare din noi există, în diverse proporţii, spiritul nomad care ne îndeamnă să ieşim în lume şi să descoperim noi teritorii, să cunoaştem alţi oameni, alte culturi şi alte viziuni. Inevitabil, fiecare călătorie pe care o faci te formează şi te marchează într-un fel sau un altul, devine o etapă din propria ta devenire. Te modelează, dar mai ales îţi deschide alte porţi, pe care probabil nici nu bănuiai că există. De aceea, trebuie să ai curajul să descoperi ceea ce înseamnă departe. Dacă te întrebi ce folos are eşti în locul potrivit – o să îţi explic de ce:

1. O călătorie te ajută să înveţi cu adevărat ceea ce înseamnă diversitatea. De la cea culturală până la cea culinara. Asta înseamnă că odată ce cunoşti şi alte perspective, poţi să găseşti noi soluţii problemelor tale, să îţi diversifici stilul de viaţă, să îţi priveşti parcursul şi planurile de viitor dintr-un alt unghi.

2. Călătorind e mai uşor să identifici ceea ce îţi lipseşte sau ceea ce aveai deja şi nu conştientizai. De exemplu, pentru unii locuitori ai globului apa potabilă e un lux. Când te vei întoarce din regiunea respectivă, cu siguranţă că, după ce ai văzut cu ochii tăi ceea ce se întâmplă, nu vei mai lăsa să curgă apa în timp ce te speli pe dinţi. Bineînţeles, cunoaştem aceste probleme de la televizor şi din ziare. Însă experienţa directă are un cu totul alt  impact.

3. Călătoriile te învaţă ce înseamnă toleranţa. Indiferent de culoarea pielii toţi suntem oameni şi ar trebui să ne raportăm la un set de valori care ar trebui să graviteze în jurul toleranţei. Acceptarea diferenţelor înseamnă de fapt neacceptarea uniformităţii.

4. Călătorind îţi ameliorezi tehnicile de comunicare. Iar aici mă refer inclusiv la comunicarea non-verbală. Pentru că se poate să fi pus în situaţia de a cere o informaţie sau a explica ceva fără a avea posibilitatea de a folosi un cod verbal. În ceea ce priveşte exersarea unei limbi străine, se spune că doar dialogul cu nativi te ajută să inveţi cu adevărat o altă limbă.

5. Călătoriile îţi testează capacitatea de adaptare. Adaptabilitatea e o calitate pe care o poţi dobândi prin experienţă şi ce experienţă e mai bună decât să iei o bucăţică din lume la pas?

Probabil vei spune că ai nevoie de mulţi bani ca să călătoreşti. Uiţi însă că există numeroase oportunităţi de genul burse de studiu şi conferinţe. Dar mai ales voluntariat. Am doi prieteni care au dat un search pe Google şi în două săptămâni plecau spre o fermă ecologică din Franţa. Prin urmare, trebuie doar să cauţi şi să ai curajul de a plonja în necunoscut pentru câteva luni. Nu ai nimic de pierdut. Nimic altceva decât prejudecăţi şi comoditate.

Iulia


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Oricare 🙂 Senzația de libertate ce o oferă genul acesta de călătorii pare fenomenală de la depărtare. Întrebarea e: câți dintre noi suntem capabili să o facem? Câți suntem capabili să ieșim din zona noastră de confort? (eu la întrebările astea mă aflu deocamdată)

 2. Eu am lasat intrebarile la o parte si am luat biletul de avion. Apoi am avut vreo doua luni sa raspund la ele pana cand am plecat. Si nu e vorba numai senzatia de libertate de acolo, ci si de dulceata intoarcerii – cand te intorci te simti in stare de orice. E o senzatie frumoasa, sper sa nu imi treaca 🙂

 3. Eu sunt curioasa cine o sa se mai intoarca?
  Toata lumea vorbeste despre plecat…pe termen scurt sau lung…dar plecat sa fie.
  Ai dreptate cu tot ce te invata, dar te dezvata destul de tare de ceea ce regasesti aici lafiecare intoarcere, din pacate

 4. @Iulia Ești din Cluj? Mi-ar plăcea să ne întâlnim să îmi povetești despre experiența ta.

  @Gloria Eu cred că depinde de obiectivele tale, de ceea ce îți dorești să faci pe viitor… Depinde de scopul călătoriei…

 5. @Alexandra: sigur. revin in Cluj saptamana viitoare si putem sa ne intalnim.
  @Gloria: depinde si de scop, cum spunea Alexandra, dar si destinatie…uneori diferentele culturale sunt mult prea mari, chiar daca la o prima vedere ti-ai putea spune ca ai reusi sa traiesti dupa regulile lor.

 6. suntem doi baieti doritori de plecat la drum si cautam sa ne facem un grup cat mai mare pentru plecat in lume cu rucsacul in spate

 7. am 57 ani traiesc in spania si cautind de lucru pe net am gasit exact ce-mi trebuia, servici pina la moarte, in vara ce vine vreau sa incep calatoria fara sfirsit cu sacul vreau sa stiu cine se alatura saucare grip ma adopteaza, stapinesc si detin calitati si aptitudini pentru a cistiga banii necesari pe traseu, sint o mina de aur intrun grup, si mai mult am ajuns umblind pina in panama. va astept cu propuneri si solicitari sau conditii, multumesc.

 8. cine vine cu mine prin lume pentru toata viata, calatorie fara sfirsit, cine vrea sa ma contacteze sau sa-mi lase mesaj aici,va astept sa participati la o viata frumoasa n-o vreu toata pentru mine.

 9. felicitari voua fetelor, monica si iulia, daca inca spiritul vostru tineresc si curajul cel aveti nu sa stins atunci eu ma alatur in voiajul cel mai lung ce dureaza o viata si va insotesc, cunosc parte din spania si panama, daca doriti lasati mesaj sau la telefon 0034/642947111,cu mine nu aveti nevoie de finantare deoarece detin mijloace legale de finantare pe traseu, daca vreti contactatima si organizam impreuna totul. va multumesc.

 10. acum citeva zile am lasat un mesaj si nu a fost porcos, vad ca nu s-a publicat, sau cineva are interes sa nu ajunga mesajele la cineva anume.pentru monica tarta si iulia, felicitari,va astept cu un mesaj si daca putem lua legatura, eu sint un calator prin lume, pregatesc pentru primavara insulele capului verde si azore, cu continuarea in america latina si de aici toata coasta apoi noua zeelanda si australia, veniti si voi sau cine se mai inscrie, lasati mesaje, un salut la toti.

  1. Buna ziua,

   Eu am moderat comentariile. In prima faza nu stiam daca este sau nu un mesaj automat. Dupa ce am vazut ca insistati, mi-am dat seama ca sunteti o persoana reala si le-am aprobat pe toate 🙂

 11. multumesc pentru ca mi-ati oferit o poarta de deschis pe aicea pe la d-stra, am anca odata ocazia sa trec pe aici si nu sant din aceia care abandoneaza spunand vorbe nelalocul lor, m-ar bucura sa stiti ca anca sant o persoana reala si nicidecum un robot, ami doresc din tot sufletul sa se scrie tot mai mult sa gasim o comunitate atat de mare din randul celor care calatoresc, atat de mare ancat sa ne putem alege colegii prin selectie nicidecum asa cum se antampla acum sa-i doresti, poate se afiliaza cineva in voiajele mele. multumesc.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch