Să porți o discuție este ceva banal. Dar de câte ori nu ți s-a întâmplat ca, în timp ce stai de vorbă cu cineva, să vezi că se îndepărtează sau pur și simplu te evită?
Oricât de simplă ar părea o discuție, există unele reguli elementare pentru a o face să “meargă”. Sunt aceleași reguli, vechi de când lumea, iar majoritatea sunt de bun simț.
1. Trebuie să știi ce vrei să spui.
Înainte de a deschide gura, trebuie să știi ce vrei să spui. Atunci când contează ce impresie vei face, pregătește-te puțin și alege-ți înainte subiectul și cuvintele.
Dacă vrei să ai autoritate în ceea ce vorbești, trebuie să o spui cu încredere. Iar încrederea îți va fi oferită de certitudinea că știi ce spui.
2. Privește-ți interlocutorul.
Pentru o bună comunicare, este esențial să-l privești pe cel cu care vorbești și să păstrezi contactul vizual. Gândește-te cum te-a impresionat un speaker care își citește discursul de pe hârtie și cum ar fi făcut-o dacă l-ar fi rostit, în timp ce te privea.
Contactul vizual crează punți între oameni și realizează conexiuni. Vei observa că privind pe celălalt în ochi atunci când îi vorbești, îți va acorda mai multă atenție și vei simți cum este mai interesat de subiect.
3. Vorbește despre lucruri care interesează pe ceilalți.
Acum câțiva ani am fost invitat la festivitatea de terminare a facultății de către un prieten. Terminase facultatea de medicină, iar punctul principal al festivității era discursul unui profesor. Discursul a durat cam o oră, o tortură nemiloasă.
A doua zi nu mi-am amintit mai nimic din ceea ce spusese. De ce? Pentru că era o colecție de idei fără un scop anume și umflate ca să fie un discurs lung. A treia regulă elementară atunci când vorbești cu cineva este să vorbești despre lucruri care îl interesează.
Oricât de interesant ar putea părea pentru tine, nu contează ce vrei să spui tu. Contează ce vrea celălalt să audă. Este esențial să atingi interesul publicului și nu al tău.
Iar una dintre cele mei simple metode pt a reuși, este să-i spui exact ce vrea să audă.
4. Vorbește, iar apoi taci.
Nimeni nu a fost criticat vreodată pentru că a vorbit prea puțin. Dacă ai vorbit puțin și o să vrea să știe mai multe, îți va spune. Este însă neplăcut să asculți pe cineva care vorbește în continuu.
Aveam un coleg care obișnuia să vorbească fără oprire. Dacă mă suna, știam că putem sta la telefon minim o oră, chiar dacă subiectul putea fi clarificat în 5 minute. El avea măcar avantajul că discuțiile erau inteligente și cu simțul umorului. Chiar așa, după ce asculți 30 de minute pe cineva, te va plictisi.
Vorbește la obiect, iar apoi stai jos și ascultă.
5. Într-o discuție nu ține cuvântări.
Când vorbești cu cineva, evită să ții un discurs. Lasă totul să fie o discuție relaxată, în care toată lumea să se comporte natural. Cuvântările sunt plictisitoare, nimeni nu le dorește.
Spune doar ce ai de spus, cât mai firesc. Lasă-l pe celălalt să se implice și să se comporte și el natural în discuție.
Mi-am adus aminte de conversatia la telefon din benzinaria din Hunedoara? :)) Daca bine imi aduc aminte.
Ati uitat ceva esentia: trebuie sa stii sa asculti…