.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi

7 calităţi necesare unui antreprenor de succes

 July 1, 2011

By  Andrei Boar

Acum ceva vreme, am terminat de citit cartea Antreprenoriat – Drumul de la idei către oportunităţi şi succes în afaceri, scrisă de Marius Ghenea.

Mi-am dorit cartea pentru că Marius Ghenea este un om pe care îl admir şi unul dintre cei mai de succes antreprenori din România. Momentan n-am de gând să pornesc nicio afacere, însă interesat fiind de antreprenoriat mi-am dorit să ştiu mai multe despre acest subiect de la cineva cu experienţă.

Acum ceva vreme, i-am făcut review acestei cărţi pe blogul Okian, iar azi am ales să scriu despre 7 calităţi pe care Marius Ghenea le consideră necesare unui antreprenor de succes:

 

În primii doi ani de antreprenoriat am muncit cu toţii vreo 14 ore pe zi, 7 zile pe săptămână”

Marius Ghenea


Calităţile necesare unui antreprenor de succes

În capitolul în care se tratează acest subiect, Marius Ghenea înşiră 14 calităţi necesare unui antreprenor de succes. Eu am ales să scriu despre 7 care mi-au atras atenţia în mod deosebit:

1. Viziune

Marius Ghenea susţine că aceasta e “probabil cea mai importantă calitate a unui antreprenor”. Orice business începe de la o viziune proprie a antreprenorului, viziune pe care s-ar putea ca mulţi să n-o împărtăşească.

Apropo de viziune, vă recomand un articol pe care l-am citit recent 25 Visionaries Who Created Empires From Virtually Nothing.

2. Inteligenţă şi creativitate

Cred că sunteţi de acord că pentru a începe o afacere, un antreprenor trebuie să fie inteligent, însă aşa cum spune Marius Ghenea “inteligenţa îmbracă numeroase forme şi nu este neapărat specifică acelora care au avut cele mai bune rezultate la şcoală”.

Probabil şi voi cunoaşteţi oameni prosperi în afaceri, dar care nu s-au prea înţeles cu şcoala. Ei bine, chiar dacă acei oameni n-au avut rezultate bune la şcoală, nu sunt nişte ignoranţi în ceea ce priveşte afacerea lor.

Deasemenea aceştia aleg să-şi angajeze oameni chiar mai inteligenţi decât ei care să le ajute businesss-ul.

3. Cunoaşterea domeniului de activitate

Cândva visam să-mi deschid o cafenea şi poate mulţi dintre voi împărtăşiţi acest vis. Poate ştiţi şi locul în cele mai mici detalii de la muzica pe care le-aţi pune-o clienţilor până la nuanţele zugrăvelii de pe pereţi. Sună aşa de frumos, clar ar fi un succes 🙂

Ei bine, în momentul în care veţi încerca să deschideţi un astfel de loc, vă veţi lovi de o mulţime de lucruri care nu apăreau un visul vostru. Existenţa unor obstacole însoţite de o lipsă de experienţă în domeniu v-ar cauza destul de repede falimentul.

Marius Ghenea ne sfătuieşte că e absolut obligatoriu să începi să acumulezi experienţă în domeniul în care vrei să-ţi începi o afacere.

4. Perseverenţă şi determinare

Marius Ghenea susţine că motivul pentru care mulţi oameni nu reuşesc să-şi îndeplinească obiectivele în viaţă e că “renunţă prea uşor, pentru că nu sunt suficient de perseverenţi şi de determinaţi”.

Pe parcursul dezvoltării unei afaceri te vei lovi de anumite obstacole pe care nu le poţi depăşi decât cu perseverenţă şi determinare. Bineînţeles, uneori nu ai ce face şi trebuie să renunţi, însă n-ar trebui să faci asta înainte de a şti că n-ai făcut “tot ce se putea face”.

5. Decision-maker

Un antreprenor trebuie să fie o persoană care ia decizii rapid şi eficient:

Uneori, întârzierea unei decizii poate însemna pierderea unei oportunităţi, alteori poate însemna chiar pierderi reale[…] mai bine iei o decizie greşită acum, decât să iei o decizie mai bună mai târziu.

6. Problem-solver

Întotdeauna când întâmpini o problemă poţi face 2 lucruri: fie te concentrezi în continuare pe problemă, fie te concentrezi pe o soluţie:

“Niciodată un antreprenor nu vine să prezinte probleme, ci soluţii. Antreprenorii valoroşi identifică oportunităţi unde majoritatea celorlalţi văd doar probleme.”

7. Gândire pozitivă

În antreprenoriat “chiar nu au ce căuta pesimiştii”. Vei întâmpina o mulţime de obstacole, pe care nu le vei depăşi decât cu o doză bună de optimism şi gândire pozitivă.

Majoritatea oamenilor aleg să nu pornească o afacere, nu pentru că nu s-ar pricepe, ci pentru că se gândesc mai mult la pierderi de cât la câştig.

***

Deşi antreprenoriatul sună şi arată bine la suprafaţă, nu este pentru oricine. Însă dacă cineva ar dori să-şi pornească o afacere, cred că această carte n-ar trebui să-i lipsească din bibliotecă.

Voi aţi citit-o? Cum vi se pare?

 

Autor&Titlu:  Marius Ghenea – Antreprenoriat

Editura:  Universul Juridic

 

 

 


Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch