.st0{fill:#FFFFFF;}

Obiceiuri, Productivitate

7 întrebări ca să ai scopuri în viață

 April 8, 2011

By  Florin Roşoga

Am ținut de curând o prezentare în cadrul proiecului Schimbare Pozitivă, despre obiective: cum să-ţi stabilești obiective şi cum să te asiguri că nu le abandonezi.

Cu această ocazie am avut o discuție foarte plăcută cu participanții, au apărut multe întrebări interesante și am învățat lucruri noi. O întrebare care m-a luat prin surprindere însă, a fost:

“Şi ce fac dacă nu am niciun obiectiv? Dacă nu reușesc să-mi găsesc nici un obiectiv care să mă atragă? Parcă nu aş avea nici un scop. Cum pot să îmi găsesc obiective de urmat?“.

Chiar așa: ce faci dacă nu ai obiective? Personal am o listă întreagă cu lucruri care vreau să le fac în viitor, însă sunt convins că există oameni care nu găsesc cu ce să pornească. Iată o listă cu întrebări pe care ți le poți pune pentru a găsi un punct de pornire:

1. La ce eşti bun?

Gândește-te: ce faci foarte bine? Trebuie să existe unele lucruri pe care le faci strălucitor și te fac remarcat de fiecare dată. Fă o listă cu ele.  Pe care dintre ele ai vrea să le dezvolți sau explorezi? Alege unul și propune-ți să realizezi ceva legat de el. Alegând ceva pe care știi că îl faci bine, ai șanse maxime să reușești cu succes. Ceea ce îți va aduce și mai multă încredere în tine.

2. Ce îți place să faci?

Există, cu siguranță, lucruri care îți place să le faci. Scrie-le pe o foaie de hârtie, apoi alege 1-2 din ele și stabilește cum ai putea să le faci mai des.

De exemplu, dacă îți place să joci fotbal și asta te face să te simți super, stabilește-ți un obiectiv să joci săptămânal (sau lunar, zilnic, etc) fotbal.

Dacă îți place, vei fi motivat să îl realizezi. În plus, vei avea o satisfacție deosebită să îl faci. Doar îți place!

3. Ce faci acum?

Poate ai copii. Ai putea să îți propui să ieșiți în parc cu bicicleta.

Poate lucrezi ca și contabil: ai putea să îți iei 1-2 clienți pentru care să lucrezi după program și ulterior să-ți dezvolți o carieră antreprenorială.

Construiește pe baza a ceea ce faci deja. De multe ori avem tendința de a trece cu vederea ce reușim zi de zi. Poți găsi puncte de pornire în viața ta actuală.

4. Ce succese ai avut în trecut?

Probabil că ai avut deja realizări recunoscute. Indiferent când a fost asta, poți să reiei legătura cu domeniile unde ai avut succes deja. Un prieten lucra ca și barman. A renunțat la job și se ocupă acum de organizare de evenimente, lucru la care era excepțional în studenție. A ajuns să facă bine un lucru care îi place, din care mai și câștigă bani.

5. Ce îți plăcea să faci când erai copil?

Desigur, nu trebuie neapărat să te faci astronaut dacă asta visai în copilărie. Gândește-te însă ce îți plăcea să faci atunci și ai putea-o face și acum ca adult. Lucurile care ne-au încântat copilăria rămân mereu experiențe pozitive.

6. Care sunt lucrurile care, atunci când le faci, nu mai simți cum trece timpul?

Ți s-a întâmplat vreodată să stai ore în șir făcând ceva și să nu realizezi cum a trecut timpul? Acele activități sunt, probabil, lucuri care te încântă și la care ești foarte bun. Explorează-le!

7. Ai nevoie de obiective?

Și nu în ultimul rând, poate că ești într-un punct al vieții în care nu ai nevoie de obiective. Cunosc oameni deosebiți (în special artiști sau oameni creativi) care nu au obiective pe termen lung. Se simt bine făcând ceea ce fac, au o viață frumoasă și nu pot lucra în termene și obiective, vor să fie liberi. Cu toate acestea au realizări și o viață împlinită. Nu îți propune obiective dacă nu simţi că ai nevoie de ele.

Există o întreagă mișcare dezvoltată mai ales în ultimii ani, care promovează un stil de viață simplu, natural, care să curgă. Să trăiești viața pur și simplu, fără a o încorseta în liste, obiective, țeluri și termene. Pentru unii se potrivește, pentru alții nu. Personal am obiective definite, scrise și mă descurc destul de bine la transpunerea lor în realitate. Cred că este important să ai obiective definite și scrise. Tu ce părere ai, ți se potrivește să lucrezi cu obiective sau nu?

sursa FOTO

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Da, mi se potriveste sa lucrez cu obiective. Cred ca si cei ce isi traiesc viata dupa liberul sau curs, au obiective. Nu scrise si listate si gandite la minut, poate doar visate, gandite.

 2. Si eu cica as avea obiective, dar nu prea ma tin de ele….parca ceva nu este bine..nu merge… sau poate sunt prea absorbita de lucrurile din viata de zi cu zi…. nu stiu ce se intampla.
  Am sa-ti incerc “reteta”….sper sa iasa ceva delicios din ea.:-P

 3. “Obiectivele nu sunt destin, ci sunt directii. Nu sunt comenzi, ci sunt angajamente. Ele nu determina viitorul, ci sunt doar instrumente cu care iti poti mobiliza resursele si energiile pentru a crea viitorul”-P.Druker

 4. 6. Care sunt lucrurile care, atunci când le faci, nu mai simți cum trece timpul?
  Foarte interesant, daca imi fac agenda zilnica, programul stabilit pe ore, acest lucru se intampla, indiferent ce fac, nu mai simt cum trece timpul.

  Eu cred in legatura cu obiectivele, ca atata timp cat vrei mai mult, e bine sa ai obiective.
  Mi se pare mai greu insa in domeniul relatiilor, mi se pare nenatural si fortat sa stabilesti obiective si mai ales termene limita.

 5. Bine ai zis ca in special artistii nu simt nevoia de obiective, ei sunt cei care intr-adevar isi iau timp sa simta tot ceea ce fac. Dar noi, muritorii de rand, suntem intr-o competitie permanenta in care, dupa parerea mea, fara obiective bine stabilite, riscam sa ne trezim ca a trecut viata pe langa noi degeaba…

 6. Daniela mulțumesc pentru aprecieri.

  Ade, nu încerca, dacă pornești cu o “încercare” ai șanse mai mic să reușești 🙂

  Arabella și Mihaela, mă bucur că articolul v-a fost de folos.

  Cristi, fiecare avem ritmul propriu, iar în privința relațiilor mi se pare dificil să stabilești obiective exacte. Mai bine să lăsăm liber 🙂

  Liana, sunt de acord cu tine. Personal si eu lucrez mai bine având obiective stabilite, tocmai pt a nu simti peste ani ca viata a trecut degeaba 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch