Din 100 de persoane, la vârsta de 65 de ani una este bogată, 4 au o situație bună, 5 lucrează încă, 56 depind de sprijinul statului sau familiei, iar restul sunt decedate.
Departamentul American al Sănătății
De ce unii oamenii reușesc să se descurce cu banii, iar alții nu? Iar prin faptul că se descurcă, nu mă refer la persoane care neapărat au venituri mari. Ce fac diferit oamenii care – deși nu câștigă foarte mult – reușesc să se descurce cu banii și să-i gestioneze bine?
Iată câteva reguli simple, care pot să-ți schimbe radical situația. Nu sunt toate ușoare și nu-ți vor aduce rezultate imediate. Practicându-le pe termen lung, îți poți schimba complet situația.
1. Economisește în fiecare lună.
Pe principiul “ban la ban trage”, crează-ți obiceiul ca din fiecare venit pe care îl ai să pui ceva deoparte. Privește astfel lucrurile: când primești salariul (sau orice alt venit ai), obișnuiești să plătești întreținerea, chiria, ratele, facturile la utilități, cheltuielile cu mâncarea, cheltuielile cu copii, alte cheltuieli ș.a.m.d. (nu neapărat în această ordine). După ce ai plătit tot, dacă a mai rămas ceva, poate vei pune deoparte pentru vremuri mai grele.
Obișnuiește-te ca imediat ce ai primit salariul, întâi să pui ceva bani deoparte. Consideră că astfel te plătești pe tine, iar abia apoi plătești proprietarul apartamentului, electrica, gazul, etc. Până la urmă pt tine cine e mai important, tu sau firmele de utilități?
Probabil prima ta reacție va fi “eu nu pot să pun nimic deoparte. nu am de unde, nu câștig suficient!”. Hai să o luăm altfel: poți pune 1 leu deoparte, în fiecare lună? Probabil că da, multă lume poate.
Dar 2 lei? 3? 4? Vei ajunge astfel la o sumă, de care te poți lipsi în fiecare lună. În cazul în care ești în situația în care nu e nevoie să începi cu 1 leu, îți recomand să începi cu un procent din veniturile tale: de ex. poți pune deoparte 5% din tot ce câștigi? Sau și mai bine 10%? Ș.a.m.d.
Oircât de strâmtorat ai fii, vei găsi o sumă pe care să o poți economisi. Vezi care e acea sumă acum, iar de-a lungul anilor crește-o. Consideră că acești bani nu mai există pentru tine: sub nici un motiv nu te vei atinge de ei deocamdată.
Învață să te descurci cu restul de 90-95% din bani. Poate la început va fi greu, în timp însă vei învăța că te poți dispensa de cel puțin 5-10% din bani.
2. Verifică modul în care-ți cheltuiești banii
Ceea ce noi numim cheltuieli importante ajunge de obicei să egaleze veniturile. Există o tendință naturală a oamenilor de a cheltui cât câștigă, sau mai mult. Asta indiferent de cât ar câștiga.
Cunoști pe cineva care câștigă foarte bine, dar are și el probleme cu banii? Asta pentru că, pe măsură ce cresc veniturile, apare o tendință ca și cheltuielile să crească. O persoană cu venituri mai mari își schimbă stilul de viață: mănâncă mâncăruri mai sofisticate, se abonează la servicii mai scumpe, merge în concedii mai costisitoare, etc.
Pune sub lupă modul în care cheltuiești banii: alcătuiește o listă cu sumele pe care le cheltuiești și cum. Vezi unde se duc cele mai mari procente din cheltuieli, pot fi acestea scăzute? Înainte de a răspunde cu un “NU” imediat, gândește-te că este în interesul tău să-ți ții sub control cheltuielile. Majoritatea oamenilor preferă să NU își scadă cheltuielile și să se mintă că sunt toate justificate.
Dacă asta vrei să faci și tu, atunci nu mai citi mai departe, acest articol NU este pentru tine. Dacă însă vrei să o duci mai bine, verifică pe ce-ți cheltuiești banii și cum poți scădea aceste cheltuieli.
Poate că nu ai nevoie de cel mai complet abonament TV și poți folosi unul mai ieftin. Poate nu e nevoie să fii abonat la 2 ziare și poți citi știrile online. Ai prins ideea.
3. Învață să-ți gestionezi banii, ca să ajungi bogat
Marea majoritate a oamenilor nu au nici cel mai mic habar cum să-și gestioneze banii. Nici în școală, nici în facultate nu sunt predate elemente de educație financiară, de gestionare a finanțelor personale. Nu este de mirare atunci că oamenii iau decizii stupide, cheltuie mai mult decât câștigă, investesc după sfatul vecinilor și rămân mereu cu probleme legate de bani.
După ce ai pus deoparte și ți-ai scăzut cheltuielile, e momentul să-ți creezi noi obiceiuri financiare – unele sănătoase – și să investești inteligent banii puși deoparte, atunci când aceștia vor fi destui. Înainte însă trebuie să fii capabil să iei decizii corecte când e vorba de finanțele tale personale.
Așa că, în timp ce mica ta avere (banii pe care îi pui deoparte lună de lună) crește, e momentul ca tu să-ți formezi o cultură financiară. Caută pe internet site-uri de finanțe personale, citește cărți de educație financiară, participă la Workshop-uri de finanțe personale. Nu uita că nu poți să îți creezi o cultură financiară în câteva zile, este un proces care durează și vei avea nevoie de ceva vreme.
Poți începe cu:
- “Tată bogat, tată sărac“, scrisă de Robert Kiyosaki. O carte de bază despre educația financiară, aș spune un abecedar. A schimbat viața a milioane de oameni.
- “Cel mai bogat om din Babilon“, de George Clason, este o carte scrisă acum 50 de ani și la fel de valabilă și actuală și astăzi. Ușor de citit și captivantă.
- Workshop-ul de finanțe personale al lui Eusebiu Burcaș. Cel mai bun workshop de acest gen, care știu să existe în România.
Mai există și alte cărți. Înainte de a alege vreuna, îți recomand să verifici în câte exemplare a fost vândută, ce spun alți cititori despre ea (preferabil pe site-uri respectabile), să nu îți vândă nici un produs investițional (o carte care promovează anumite produse investiționale e dificil să rămână obiectivă), și nu în ultimul rând care sunt realizările financiare ale autorului.
Continuarea acestor reguli, într-un articol viitor. Până atunci, lasă mai jos un comentariu cu părerea ta despre ce ai citit aici.
recomand si cursul lui Liviu Pasat, Trezeste banii din viata ta
http://www.liviupasat.ro/
Nu stiam de el, pare interesant. Multumesc de sugestie, Stefan.
Chiar zilele trecute ma gandeam la punctul 3, si ca e principalul motiv pentru care oamenii nu castiga la loto(cei care in primul rand, cumpara bilete). Cred in ideea ca exista o inteligenta superioara care stie ce e mai bine pentru noi. Iar in cazul in care omul nu este in stare sa gestioneze o suma mica cum o sa se descurce cu o suma atat de mare cum e premiul 1?
A fost demonstrat si prin studii ca majoritatea castigatorilor la loto , ajung saraci dupa maxim 5 ani, iar asta pentru ca zona lor de confort e “sa fie saraci”, asa ca fac totul pentru a ajunge asa(chiar daca inconstient).
Asa ca primul pas e sa inveti sa gestionezi o suma mica, iar apoi s-ar putea sa fii umit de oportunitatile care apar:)
Cristi, exista statistici care arata ca o mare parte din cei ce au castigat la loto sume mari, revin la situatia initiala sau si mai rau. Educatia financiara ne invata cum sa gestionam obiectiv sumele mari, altfel avem tendinta sa le “spargem”.
Foarte bune puncte si corecte!
Conteaza foarte mult la primele etape sa stii sa economiesti banii si investesti in tine.
Calea spre bogatie incepe din interior, odata cu mentalitatea ta.
Apropo am si eu un agoritm din 10 pasi pe aceiasi tema
http://valirotaru.com/cum-sa-castigi-independenta-financiara-si-sa-creezi-un-nou-stil-de-viata-in-10-pasi-partea-1/
Multumesc de link, Vali.
Era o vorba, cea mai buna investitie e investitia in tine!
Eu vad aceasta investitie in tine, investitia ca o investitie in propria educatie. Nu neaparat folosindu-te de bani, ci folosindu-te si de timp. “Time is money”, eu investesc in educatia mea petrecand timp (a se citi studiind) site-uri de dezvoltare personala si implicitit bloguri dedicate educatiei finainciare.
Cristi, si eu as incepe cu investitiile in mine insumi, daca as fi la inceput. De-abia apoi m-as axa pe educatia financiara. Pe termen lung asta isi va spune cuvantul.
Interesant site, nu stiam de el. Mersi 🙂
Foarte bun articolul Florin , asteptam continuarea 😀
Foarte important e sa stii sa-i faci si sa faci asta cu placere
Sunt femeie . N-am cum sa nu cheltui mult
Foarte bun articol. In curand vreau sa deschid si eu un site tot pe tema dezvoltarii personale. Si asta, e unul din articolele pe care m-am gandit si eu sa il scriu.
Nice site/blog.
Persoana care da lectii de dezvoltare personala trebuie sa aiba varsta pe undeva pe la 50 si ceva de ani,nu 25 de ani!Iti trebuie experienta de viata,cultura,ca sa stii ce sa spui omului!
Hermes experienta de viata este importanta dar nu esentiala. Altfel cum ne explicam faptul ca, multi oameni ajung la 50 ani cu aceeasi situatie materiala pe care o aveau in tinerete cu toate ca au o bogata experienta in viata?!
Esential pentru un trainer de dezvoltare personala – pe partea financiara ( daca ramanem la tema articolului) este sa iti explice pasii prin care te poti dezvolta financiar. Treaba cea mai grea tine de tine: aceea de a-ti urmari cu perseverenta scopurile si de a aplica “tool-urile” pe care trainerul ti le prezinta.
Din punctul meu de vedere un trainer bun pe partea de dezvoltare financiara trebuie sa aiba suficienti bani in cont incat sa ma motiveze sa merg la cursul sau – astfel stiu ca principiile pe care mi le prezinta nu sunt vorbe goale, el le-a aplicat si a obtinut rezultate 🙂
Eu n-am de unde sa strang nici 1leu/an.
Sunt sarac, vreau sa fiu si eu bogat si sa traiesc ca un om, nu ca un jeg cu CNP.
Astept donatii din partea celor care au bani in plus! Primesc produse, cash si bunuri imobiliare! COntacti-ma pe FB pentru detalii !
:)) Hai ca e tare asta. accepti orice, pasta de dinti, de ghete, de barbierit atat timp cat e moca. Saltele folosite si patate…se pot intoarce pe dos :).
Daca gasesti pe cineva care sa te intretina decent 10 – 15 ani lasa-mi un mesaj si subscriu si eu la postarea ta :))