Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

7 reguli pentru o sanatate financiara (II)

Scriam în prima parte a articolului că printre cele mai importante lucruri pentru o bună sanatate financiara se numără obiceiuri precum: să economisești, să fii atent la modul în care îți cheltui banii și să te educi. Dacă ar fi să dau un singur sfat, l-aș alege pe cel legat de educație.

Iată în continuare celelalte lucruri pe care le-am învățat ca fiind esențiale pentru o bună sănătate financiară:

4. Fă-ți un buget și ține-te de el

Sună poate a clișeu, dar bugetul rămâne unul dintre cele mai simple instrumente de control a modului în care te descurci cu banii. Crează-ți un buget de venituri și cheltuieli. Vezi cât câștigi și redu cheltuielile sub nivelul veniturilor. Apoi ține-te de acel buget.

Sanatatea financiara incepe cu lucruri simple

Sanatatea financiara incepe cu lucruri simple

Este probabil că uneori vei mai face și cheltuieli pe care nu le-ai prevăzut. E de asemenea probabil că o să faci și cheltuieli pur emoționale și bazate pe o dorință de moment. Încearcă ca măcar să fie sume mici. Dar revino la buget lună de lună și lucrează să îl respecți. Stabilește-ți un buget și străduiește-te să te ții de el.

5. Găsește oameni care îți pot deveni modele

Caută oameni pe care să îi poți iei de model. Caută oameni realizați financiar sau care sunt pe cale de a deveni și petrece timp în compania lor. Mergi la evenimente de business networking (caută “business networking” și numele orașului tău pe Google).

O să întâlnești acolo oameni de la care poți învăța mentalități noi, obiceiuri sănătoase și care te pot ajuta să te realizezi financiar. Apropo, poți participa la astfel de evenimente și dacă ești angajat și nu ai afacerea proprie. Asociază-te cu oameni care sunt ceea ce vrei să devii și tu.

6. Trăiește un stil de viață pe care ți-l permiți

Unul dintre obiceiurile cele mai nocive financiar este de a cheltui mai mult decât produci. Industria de marketing promovează în continuu produse, servicii și senzații îndemnând consumatorii să cumpere. Aceasta duce la crearea obișnuinței de a cumpăra impulsiv. Cumpărăm produse care nu sunt neapărat necesare, ci dorite.

Folosește tehnica celor 30 de zile pentru a controla mai bine pe ce-ți cheltui banii: atunci când vrei să cumperi ceva ce nu îți este neapărat necesar, trece lucrul respectiv într-o listă. Revezi peste 30 de zile acea listă și vezi dacă mai simți același imbold de a cumpăra acel obiect. De multe ori peste 30 de zile vei putea renunța mai ușor la dorința de a cumpăra. Depinde, desigur, despre ce este vorba și suma implicată. Întinde-te cât te ține plapuma.

7. Apelează la profesioniști atunci când ai nevoie de sfaturi

Când ai nevoie de un sfat serios legat de bani, apelează la cineva care este din domeniu și are experiență relevantă. Cu cât e implicată o sumă mai mare, cu atât mai mult. Dacă vrei să-ți cumperi un apartament și va costa câteva zeci de mii de euro, cere sfaturi de la cât mai multe persoane cu experiență relevantă în domeniul imobiliar. Vecinul de la etajul doi îți va da imediat sfatul “perfect”, dar dacă iei o decizie greșită, tu vei suporta consecințele, nu el.

Dacă vrei să începi o afacere apelează la un business coach. Unul cu experiență, rezultate obținute și apreciat (în ultimii ani foarte multă lume a devenit coach așa că există pericolul să dai peste cineva care nu-i experimentat). Alege cu atenție oamenii de la care ceri sfaturi privitor la banii tăi. Nu cere sfaturi de la oamenii care nu au rezultate și experiență.

Acestea au fost 7 idei pe care le-am învățat eu legat de modul în care pot să-mi gestionez mai bine banii. Mie mi-au fost utile, sper să-ți fie și ție la fel. Ce sfaturi ai da tu legat de bani și cum faci să te descurci mai bine cu ei? Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta.

sursa foto