Scriam în prima parte a articolului că printre cele mai importante lucruri pentru o bună sanatate financiara se numără obiceiuri precum: să economisești, să fii atent la modul în care îți cheltui banii și să te educi. Dacă ar fi să dau un singur sfat, l-aș alege pe cel legat de educație.
Iată în continuare celelalte lucruri pe care le-am învățat ca fiind esențiale pentru o bună sănătate financiară:
4. Fă-ți un buget și ține-te de el
Sună poate a clișeu, dar bugetul rămâne unul dintre cele mai simple instrumente de control a modului în care te descurci cu banii. Crează-ți un buget de venituri și cheltuieli. Vezi cât câștigi și redu cheltuielile sub nivelul veniturilor. Apoi ține-te de acel buget.
Este probabil că uneori vei mai face și cheltuieli pe care nu le-ai prevăzut. E de asemenea probabil că o să faci și cheltuieli pur emoționale și bazate pe o dorință de moment. Încearcă ca măcar să fie sume mici. Dar revino la buget lună de lună și lucrează să îl respecți. Stabilește-ți un buget și străduiește-te să te ții de el.
5. Găsește oameni care îți pot deveni modele
Caută oameni pe care să îi poți iei de model. Caută oameni realizați financiar sau care sunt pe cale de a deveni și petrece timp în compania lor. Mergi la evenimente de business networking (caută “business networking” și numele orașului tău pe Google).
O să întâlnești acolo oameni de la care poți învăța mentalități noi, obiceiuri sănătoase și care te pot ajuta să te realizezi financiar. Apropo, poți participa la astfel de evenimente și dacă ești angajat și nu ai afacerea proprie. Asociază-te cu oameni care sunt ceea ce vrei să devii și tu.
6. Trăiește un stil de viață pe care ți-l permiți
Unul dintre obiceiurile cele mai nocive financiar este de a cheltui mai mult decât produci. Industria de marketing promovează în continuu produse, servicii și senzații îndemnând consumatorii să cumpere. Aceasta duce la crearea obișnuinței de a cumpăra impulsiv. Cumpărăm produse care nu sunt neapărat necesare, ci dorite.
Folosește tehnica celor 30 de zile pentru a controla mai bine pe ce-ți cheltui banii: atunci când vrei să cumperi ceva ce nu îți este neapărat necesar, trece lucrul respectiv într-o listă. Revezi peste 30 de zile acea listă și vezi dacă mai simți același imbold de a cumpăra acel obiect. De multe ori peste 30 de zile vei putea renunța mai ușor la dorința de a cumpăra. Depinde, desigur, despre ce este vorba și suma implicată. Întinde-te cât te ține plapuma.
7. Apelează la profesioniști atunci când ai nevoie de sfaturi
Când ai nevoie de un sfat serios legat de bani, apelează la cineva care este din domeniu și are experiență relevantă. Cu cât e implicată o sumă mai mare, cu atât mai mult. Dacă vrei să-ți cumperi un apartament și va costa câteva zeci de mii de euro, cere sfaturi de la cât mai multe persoane cu experiență relevantă în domeniul imobiliar. Vecinul de la etajul doi îți va da imediat sfatul “perfect”, dar dacă iei o decizie greșită, tu vei suporta consecințele, nu el.
Dacă vrei să începi o afacere apelează la un business coach. Unul cu experiență, rezultate obținute și apreciat (în ultimii ani foarte multă lume a devenit coach așa că există pericolul să dai peste cineva care nu-i experimentat). Alege cu atenție oamenii de la care ceri sfaturi privitor la banii tăi. Nu cere sfaturi de la oamenii care nu au rezultate și experiență.
Acestea au fost 7 idei pe care le-am învățat eu legat de modul în care pot să-mi gestionez mai bine banii. Mie mi-au fost utile, sper să-ți fie și ție la fel. Ce sfaturi ai da tu legat de bani și cum faci să te descurci mai bine cu ei? Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta.
Multumvesc Florin, sunt idei concrete si ai scris concis, clar si la subiect. Bugetul este o miscare foarte inteligenta, nu cred ca e potrivit sa fie considerat cliseu.
Vreau sa dau mai departe un tric pe care l-am folosit cind a trebuit urgent si in mod fortat sa trec la un buget foarte strimt: am bugetat o suma mica cu titlul “orice imi doresc”. Fie ca era o inghetata, sau un portmoneu nou, Minunea a fost, ca intotdeauna mi-a ajuns pentru acel “orice” care mi-l doream in acea luna si acest fapt m-a motivat sa ma tin de buget si sa nu intru in bani nebugetati.
Acum nu mai sunt atit de stricta cu bugetul dar inca am pozitia de “orice” in contabilitate, doar ca acum nu mai e o suma fixa – are doar o limita maxima permisibila.
Vreau sa subliniez importanta punctului 5. Mi-a placut un exercitiu pe care l-am facut la un training, care zicea ca venitul tau e egal cu media veniturilor celor mai importante 5 persoane din viata ta. Un articol pe tema asta.
Ei, acum nu e necesar sa iti schimbi cei mai buni prieteni doar pentru ca, castiga mai putin decat venitul pe care ti-l doresti tu(si nu vrei sa-ti strice media). In schimb, poti sa te folosesti de regula 7, si cand vine vorba de bani, sa asculti doar de cei care au multi bani. Iar acestia nu e obligatoriu sa fie langa tine. Poti sa citesti sau sa inveti de la oameni care au multi bani. Eu ii citesc pe Kiyosaki, Harv Eker, Eben Pegan si mai nou Frank Kern. Iar din Romania i-as da ca exemplu pe Pera Novacovici, Daniel Zarnescu si Marius Achim.
Legat de educatie, am auzit recent si o povestioara:
Un incepator vine si intreaba un expert in ce sa isi investeasca cei 3000 de euro pe care ii are, iar expertul il intreaba:
Ai mai investit pana acum?
Nu!
Atunci investeste-i in tine, ca altfel sigur ii pierzi :))
Foarte interesant articolul, la fel ca si prima parte a sa. Acum urmeaza partea importanta: sa aplicam aceste principii in mod regulat – actiunea face diferenta intre persoanele care si-au atins obiectivele si cele care au ramas doar cu visul scris pe hartie.