Zilele trecute am participat la o rundă de interviuri. Mi-a atras atenţia în mod special unul dintre candidaţi, de altfel cel mai potrivit pentru poziţia disputată. Pur şi simplu a părut tot timpul încruntat şi trist.
M-a frapat pentru că era un băiat tânăr şi capabil. Şi cu puţină atenţie ar fi câştigat interviul.
Am văzut de nenumărate ori acelaşi lucru: persoane foarte capabile şi care ar câştiga interviul se sabotează singurie prin mici detalii de body language.
Iată câteva sfaturi din experienţa personală, legat de cum te poţi ajuta la interviuri cu un limbaj corporal potrivit:
1. Zâmbeşte
Exact: zâmbeşte. Bun, nu trebuie să exagerezi cu asta. Zâmbeşte natural şi fără a-ţi întinde gura de la o ureche la alta pe parcursul întregului interviu.
Dacă se spune ceva amuzant, poţi zâmbi uşor, dacă ți se pare aşa. De multe ori intervievatorii pot spune mici glume pentru a destinde candidaţii care par nervoşi. Fii atent la acele momente şi zâmbeşte. Poţi adăuga tu glume uşoare pentru a mai destinde atmosfera, dar atenţie şi la ce poziţie este vizată şi ce tip de persoană pare a fi cel din faţa ta.
Pune-te în locul celui din faţa ta: nu este nici o plăcere să stea de vorbă cu cineva care toată discuţia se uită încruntat la el. Pur şi simplu afişează o atitudine senină şi zâmbeşte.
2. Stai drept pe scaun
Am văzut de nenumărate ori cum candidatul intră, se așază pe scaun, iar apoi: se spijină cu o mână de spătarul scaunului, sau stă în față incovoiat, sau ridică un picior și îl sprijină ușor de marginea scaunului sau piciorul mesei.
Mai există și poziția în care cu piciorul unul peste altul, în stil cowboy, se lasă pe spate…
Stai drept pe scaun (nu țeapăn) și cu fața spre cel care îți vorbește. Ai grijă ca poziția să fie una naturală și cât mai simplă.
3. Priveşte interlocutorul în ochi
Este unul dintre aspectele cele mai puternice prin care poţi influenţa pe interlocutor: păstrează contactul vizual.
Uită-te în ochii intervievatorului, mai ales dacă eşti întrebat ceva, iar răspunsul ştii că te avantajează. Desigur, evită se te uiţi fix la el: întrerupe din când în când contactul şi reia-l.
Un sfat: când răspunzi la întrebări nu evita contactul vizual, ar putea fi interpretat drept nesinceritate din partea ta.
4. Inspiră încredere prin gesturi și limbaj corporal
Micile gesturi care ajută: când subiectul devine interesant apleacă-te uşor în faţă pentru a sublinia interesul tău crescut.
Foloseşte mâinile în timp ce vorbeşti pentru a sublinia ideile exprimate (încearcă să ţii palmele deschise şi de preferat în sus: în limbaj corporal arată că nu ai nimic de ascuns).
5. Oferă feedback
Arată că ai înţeles ideea sau că eşti de acord şi prin gesturi: poţi înclina uşor din cap când spui da sau când este discutată o idee care o consideri corectă.
Poţi folosi mâinile sau una dintre ele pentru a sublinia o idee care o auzi şi o consideri importantă.
Poţi înclina corpul uşor în faţă pentru a sublinia interesul tău faţă de ceea ce tocmai s-a spus (atenţie, nu exagera).
6. Dacă ai emoţii, acceptă-le
Este normal să ai emoţii, mai ales dacă nu ai fost la multe interviuri.
Acceptă-ți emoțiile, dar nu le afișa prin limbaj corporal
Nu spune nimic despre asta: nu are rost să te scuzi că eşti emoţionat, în majoritatea cazurilor celălalt nici nu va observa. Iar dacă a observat vei atrage atenţia şi mai mult.
Dacă totuşi crezi că sunt vizibile, pentru a scăpa de ele îţi fac două recomandări:
- Încearcă să vorbeşti mai rar (fără a exagera, desigur) şi să respiri profund. Respiraţia profundă are darul de a linişti emoţiile.
- Mergi la cât mai multe interviuri. Nu nepărat pentru că doreşti să te angajezi. Pentru a scăpa de emoţii, aceasta este cea mai bună abordare: să mergi la 10 interviuri, la 100, până când te vei obişnui cu ele şi vei scăpa de emoţii.
7. Ţine mâinile la vedere
Dacă staţi la o masă, mâinile şi partea superioară a corpului sunt cele mai vizibile. Aşa că păstrează mâinile în majoritatea timpului vizibile, nu le ascunde. Astfel afişezi sinceritate prin limbaj corporal.
Şi foloseşte-le pentru a sublinia idei, pentru a-ţi arăta acordul. Sau dezacordul, dacă este cazul.
Şi un al optulea sfat: îţi aminteşti cum a fost prima oară când ai mers pe bicicletă? Cădeai, te ridicai, iar bicicleta părea că nu funcţionează bine. Pe măsură ce ai exersat, bicicleta s-a redresat, iar tu ai devenit mereu mai bun. Acum o faci natural, corect?
La fel este şi cu interviurile: singura modalitate de a te perfecţiona este de a merge la interviuri. Aşa că ieşi la interviuri. Ia ziarul, găseşte joburi disponibile şi du-te la acele interviuri, chiar dacă nu vrei să te angajezi acolo.
Dacă vei fi chiar selectat, poţi anunţa că nu mai eşti interesat de acea poziţie. Îţi recomand să participi la minim 100 de interviuri pentru a te descurca mulţumitor.
Un număr mare de interviuri are avantajul că te ajută să câştigi experienţă în a defini cum trebuie să te comporţi şi să înţelegi că cel din faţa ta este şi el/ea un simplu om. Şi poate fi influenţat. Aşa că ieşi afară din casă, participă la interviuri și fii atent la ce limbaj corporal afișezi.
Va rog sa imi permiteti sa adaug ca dupa intrebarea angajatorului poti lua o scurta pauza de gandire. Este bine sa ai raspunsurile instantaneu, dar pot fi momente in care adunarea ideilor, analiza intrebarii duc la un raspuns clar, concis care te reflecta in mare masura.
Interviul iti permite sa adaugi informatii suplimentare fata de CV sau sa accentuezi anumite calitati necesare angajatorului. Fara modestie este momentul in care te poti lauda cu cine esti si ce faci. Ai calitati, educatie, experienta de vanzare, cumparatorul este interesat, ramane doar sa le prezinti cat mai viu si colorat ca sa cumpere de la tine.
Marius, asa este – mai bine sa gandesti cateva clipe raspunsul, decat sa dai raspunsuri negandite. Foarte bine punctat 🙂
“Acceptă emoţiile” un sfat extrem de valoros.
Dacă accepţi emoţiile şi te placi aşa cum eşti, dispare nevoia de a încerca să ascunzi ceva, de a refuza o stare pe care o ai, astfel devii mai relaxat şi emoţiile vor începe să dispară.