.st0{fill:#FFFFFF;}

Alimentaţie

8 Principii pentru o alimentaţie sănătoasă

 February 23, 2012

By  Cristian Ciuberea


Studiul China e cel mai complet studiu asupra nutriţiei realizat vreodată. Studiul reuneşte zeci de cercetări desfăşurate timp de mai bine de 27 de ani sub îndrumarea doctorului Colin Campbell, profesor la catedra de biochimie şi nutriţie a Universitatii din Virginia. Mai multe detalii despre studiu se pot găsi în articolul de pe formula as.

Cartea e plină de experimente şi studii despre cum s-a ajung la concluzia că alimentaţia are un rol important în apariţia cancerului. Pentru că e prea multă informaţie, m-am gândit să vorbesc mai mult despre partea practică, despre principiile pentru o alimentaţie sănătoasă, aşa cum sunt redate ele în acest studiu:

1. Nutriţia reprezintă acţiunea combinată a nenumărate substanţe din alimente, întregul înseamnă mai mult decât suma tuturor părţilor.

Putem ştii ce efect va avea un ou pentru sănătatea noastră. Sau un morvoc, ori un peşte. Dar nu putem ştii care vor fi efectele rezultate din reacţia unei porţii de peşte cu sos picat şi garnitură de legume.
Substanţele chimice pe care le obţinem din hrana pe care o mâncăm sunt angajate într-o serie de reacţii care lucrează în ansamblu pentru a produce o stare mai bună de sănătate. A gândi că fiecare nutrient sau substanţă chimică produce un singur efect, e un mod de gândire e prea simplist pentru ceea ce se întâmplă cu adevărat.

2. Vitaminele nu constituie un panaceu pentru o sănătate bună.

Deoarece nutriţia funcţionează ca un sistem biochimic infinit de complex ce implică mii de substanţe chimice şi mii de efecte asupra sănătăţii noastre, este un nonsens să credem că nutrienţii izolaţi, luaţi ca suplimente, ar putea înlocui alimente integrale.

3. Nu există de fapt nici un nutrient în alimentele de origine animală care să nu fie mai bine furnizat de către plante

4. Numai genele nu determină apariţia bolii. Genele funcţionează numai dacă sunt activate, sau exprimate, iar nutriţia joacă un rol critic în a determina care gene, bune sau rele, vor fi exprimate.

gândeşte-te la gene ca la nişte seminţe. Seminţele nu se vor transforma în plante dacă nu au un pământ bogat în nutrienţi, apă şi soare. Nici genele nu vor fi exprimate dacă nu au un mediu corespunzător. Iar în organismul nostru alimentaţia reprezintă factorul de mediul care determină consumul de proteine.

5. Nutriţia poate controla în mod substanţial efectele adverse ale substanţelor chimice vătămătoare pentru sănătate.

Chiar şi când procesul bolii a fost iniţiat, el poate fi accelerat sau reprimat în faza de înaintare, prin nutriţie. Cu alte cuvinte, alimentaţia este ceacare determină în principal dacă boala îşi va produce efectele rele sau nu.

6. Aceeaşi nutriţie care previne boala în stadiile ei timpurii (dinainte de diagnosticare)poate de asemenea să stopeze sau săregreseze boala în stadiile ei mai târzii (după diagnosticare)

7. Alimentaţia care este cu adevărat benefică pentru o anumită boală cronică va fi înfolosul sănătăţii şi în ceea ce priveşte alte boli/la modul general.

Bolile au multe lucruri în comun. Datorită acestui număr impresionant de lucruri comune, rezultă că alimentaţia benefică într-o direcţie va produce sănătate şi va preveni boala, aproape indiferent care ar fi ea.

Chiar dacă o dietă complet vegetariană, cu alimente integrale este mai eficientă în a trata boala de inimă decât cancerul la creier, poţi fi sigur că această dietă nu va face să înainteze o boală în timp ce o va stopa pe cealaltă. Ea nu va fi niciodată „dăunătoare”pentru tine. Această dietă bună nu poate fi decât benefică la modul general.

8. Alimentaţia potrivită produce sănătate în toate domeniile existenţei noastre. Toate sunt în legătură unele cu altele.

Procesul de a mânca reprezintă poate cel mai intim contact pe care îl avem cu lumea noastră. Este un proces în cadrul căruia ceea ce mâncăm devine parte din trupul nostru. Dar şi alte experienţe sunt importante, cum ar fi activitatea fizică, sănătatea emoţională şi mintală, şi sănătatea mediului nostru.

Este important să încorporăm aceste sfere diferite înconceptul nostru cu privire la sănătate pentru că toate sunt interconectate.

Dacă îţi doreşti să afli mai multe despre cum îţi poate influenţa nutriţia sănătatea îţi recomand acestă carte.

Autor: Colin Campbell
Titlu: Studiul China – cel mai complet studiu asupra nutritiei
Editura: Advent

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch