.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală, Motivaţional

Ai curajul să sari în apă și să înoți?

 March 11, 2011

By  Florin Roşoga

Anca îmi povestea supărată despre situație în care se afla: firma la care lucrează merge din ce în ce mai prost. Criza își spune cuvântul, iar managementul defectuos al companiei agravează și mai mult situația. Anca este o tipă competentă, harnică și căreia îi merge mintea. S-a săturat să suporte toate șicanele zilnice și își dă seama că în ritmul acesta compania nu o mai duce mult.

“Florin, aș putea să îmi caut altceva, dar îmi este teamă să fac pasul decisiv și să îmi dau demisia”, mi-a spus ea gânditoare.

“Mă înțeleg bine cu colegii și m-am atașat de companie. Îmi este clar însă că situația aici va deveni problematică. Aș putea avea ceva mai bun, dar mi-e teamă să renunț la situația actuală.”

Asemenea Ancăi de multe ori poate te-ai aflat în situații în care știi că nu mergi înspre bine. Când îți dai seama că trebuie să te oprești și să schimbi direcția. Știi foarte bine că trebuie să iei decizii și intuiești care sunt acestea.

Dar eziți s-o faci pentru că îți place starea de confort în care te afli. Este o siguranță călduță, de moment, dar nu te obligă să iei măsuri neconfortabile. Nu-ți va permite însă nici să excelezi vreodată.

Poate cunoști povestea colonelului Sanders: un excelent bucătar, acesta a dezvoltat de-a lungul carierei sale o rețetă secretă de gătit pui, care avea și avantajul că se pregătea extrem de rapid. La 65 de ani, după un faliment, colonelul a luat 105 dolari și a pornit într-o încercare de a își franchisa rețeta. Fără a mai intra în detalii, a creat Kentucky Fried Chicken, companie de renume mondial, care probabil are un fast food și în orașul tău (compania avea 24.000 de angajați și venituri de 520 de milioane de dolari, în 2007).

Asemenea colonelului, există momente în care simți că ești pregătit, dar eviți să faci pasul decisiv. Este clipa dinaintea saltului propriu zis.

In acel moment ai alegerea de a sări sau de a te retrage.

Anca evită astăzi să sară în apă și să înoate. Îi este poate teamă că va eșua.  Îi este teamă să se rupă de ceea ce are și nu îi mai este bun, pentru a merge spre ceva și mai bun.

Însă la un moment dat oricum va trebui să se confrunte cu temerile ei, să sară în apă și să înoate. Dacă o va face doar când firma unde lucrează se închide, îi va fi mai greu. Dacă o face acum când are un job poate îi va fi mai ușor.

Vine și pentru tine un moment când trebuie să sari în apă și să înoți singur. Dacă eviți momentul, va reveni la tine și te va mușca de fund atunci când te aștepți mai puțin.

Întrebarea este: ce vei face atunci? Vei sări și înota sau ai de gând să aștepți ca problemele serioase să vină peste tine ?

sursa FOTO

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Cred că tot ce se face, se face spre bine. Dacă a fost sa fie așa înseamnă ca trebuie să mergem mai departe. Aceasta este o ocazie minunată să mergem înainte și să ne ridicăm la un alt nivel.

 2. Solutia este sa “cantaresti” , daca o parte e semnificativ mai grea , e mai bine sa schimbi “macazul” oricat de frica ti-ar fi , daca-i diferenta mica , sa mai astepti .

 3. Asadar, daca faci cat mai devreme “ceea ce trebuie”, vei avea cat mai putine consecinte negative de infruntat.

  Daca tot amani, nu faci altceva decat sa acumulezi cat mai multe “surse de suferinta”.

 4. Imi placea munca care o faceam ,dar salariul incepuse sa il micsoreze ,mie imi era greu sa ma trezesc dimineata si incepuse sa ma bata gandul sa imi dau demisia , sa ma apuc mai serios de ceea ce faceam in timpul liber si deja imi aducea satisfactii ,DAR inca nu aveam curaj .
  Insa gandurile mi-au trimis un ajutor ,pe sotul meu care mi-a propus dupa 6 luni daca vreau sa ma mut cu el /eu din Bucuresti ,el din Alexandria , imediat mi-am dat Demisia .Toti au fost socati ,dar am spus “Asta este aventura vietii mele”.
  Asa au inceput anii mei de Libertate ,fara sef,fara program fix.
  Asa au trecut 12 ani de activitati foarte interesante din care am avut si bune si mai putin bune .
  Apoi in 2000 am avut alt proces de “Ai curajul să sari în apă și să înoți?” am inchis tot ce aveam ca afaceri traditionale si ne-am implicat in Network Marketing ,asa au mai trecut inca 10 ani de Libertate .
  Schimbarile sunt bune ,sunt creative,sunt necesare.
  Acum dupa ce am vazut “The Secret” ,am analizat ca ceea ce am gandit / dorit puternic mi sa indeplinit mai devreme sau mai tarziu .
  Multumesc ,in fiecare zi ca am “Ai curajul să sari în apă și să înoți?”
  Succes in tot ceea ce faci!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch