Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Ai curajul să sari în apă și să înoți?

Anca îmi povestea supărată despre situație în care se afla: firma la care lucrează merge din ce în ce mai prost. Criza își spune cuvântul, iar managementul defectuos al companiei agravează și mai mult situația. Anca este o tipă competentă, harnică și căreia îi merge mintea. S-a săturat să suporte toate șicanele zilnice și își dă seama că în ritmul acesta compania nu o mai duce mult.

“Florin, aș putea să îmi caut altceva, dar îmi este teamă să fac pasul decisiv și să îmi dau demisia”, mi-a spus ea gânditoare.

“Mă înțeleg bine cu colegii și m-am atașat de companie. Îmi este clar însă că situația aici va deveni problematică. Aș putea avea ceva mai bun, dar mi-e teamă să renunț la situația actuală.”

Asemenea Ancăi de multe ori poate te-ai aflat în situații în care știi că nu mergi înspre bine. Când îți dai seama că trebuie să te oprești și să schimbi direcția. Știi foarte bine că trebuie să iei decizii și intuiești care sunt acestea.

Dar eziți s-o faci pentru că îți place starea de confort în care te afli. Este o siguranță călduță, de moment, dar nu te obligă să iei măsuri neconfortabile. Nu-ți va permite însă nici să excelezi vreodată.

Poate cunoști povestea colonelului Sanders: un excelent bucătar, acesta a dezvoltat de-a lungul carierei sale o rețetă secretă de gătit pui, care avea și avantajul că se pregătea extrem de rapid. La 65 de ani, după un faliment, colonelul a luat 105 dolari și a pornit într-o încercare de a își franchisa rețeta. Fără a mai intra în detalii, a creat Kentucky Fried Chicken, companie de renume mondial, care probabil are un fast food și în orașul tău (compania avea 24.000 de angajați și venituri de 520 de milioane de dolari, în 2007).

Asemenea colonelului, există momente în care simți că ești pregătit, dar eviți să faci pasul decisiv. Este clipa dinaintea saltului propriu zis.

In acel moment ai alegerea de a sări sau de a te retrage.

Anca evită astăzi să sară în apă și să înoate. Îi este poate teamă că va eșua.  Îi este teamă să se rupă de ceea ce are și nu îi mai este bun, pentru a merge spre ceva și mai bun.

Însă la un moment dat oricum va trebui să se confrunte cu temerile ei, să sară în apă și să înoate. Dacă o va face doar când firma unde lucrează se închide, îi va fi mai greu. Dacă o face acum când are un job poate îi va fi mai ușor.

Vine și pentru tine un moment când trebuie să sari în apă și să înoți singur. Dacă eviți momentul, va reveni la tine și te va mușca de fund atunci când te aștepți mai puțin.

Întrebarea este: ce vei face atunci? Vei sări și înota sau ai de gând să aștepți ca problemele serioase să vină peste tine ?

sursa FOTO