.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Ai-Ki-Do

 May 28, 2010

By  Cristian Ciuberea

Câmpean Constantin este câştigătorul unei întâlniri cu Antonia Onacă. Mai jos puteţi citi articolul trimis pentru concursul lansat de TopHabits în această perioadă:

De fiecare dată când pronunţăm arte marţiale, mintea ne duce la un sport de contact cu multe lovituri şi sânge mai ceva ca în filmele cu Bruce Lee.

A practica arte marţiale nu înseamnă doar să ştii să te baţi sau să pui pe cineva la pământ; practicarea artelor marţiale înseamnă în principal dezvoltarea unei conştiinţe superioare, în armonie cu mediul înconjurător şi auto-control realizat prin exerciţii fizice şi mentale, cunoştinţe extinse de medicină, filosofie orientală, tehnologia materialelor (pentru folosirea armelor), psihologie, etc.

Aikido este o artă marţială japoneză şi a fost fondată de maestrul Morihei Ueshiba în secolul trecut. Acest stil de luptă este o sinteză modernă a artelor marţiale japoneze şi se poate traduce ca fiind calea (DO) armonizării (AI) energiilor (KI).

Privită din exterior, această artă poate părea ireală, naivă sau trucată. O cunoştiinţă de-a mea zicea că astea sunt dansuri populare. A întoarce forţa de atac a adversarului împotriva lui însuşi este ideea dominantă a acestei arte. Totul se rezumă la a transforma puterea fizică a agresorului într-o forţă care în cele din urmă îl va afecta pe cel care a generat-o. Este o idee foarte generoasă, dar foarte greu de înţeles.

Steven Seagal(7 dan) zicea: Asta e o mare greşeală! Când studiezi artele marţiale, înveti cum să-ţi foloseşti mintea, cum să eviţi un conflict, nu cum să te baţi. Şerban Derlogea, unul din promotorii aikido-ului în România enumeră câteva din motivele pentru care aikido ar trebui predat în fiecare şcoală:

  • formează caracterul participanţilor şi îi învaţă autoapărarea (supravieţuirea).
  • este o educaţie fizică sanogenă pentru toţi.
  • este o educaţie fizică de bună calitate pentru şcoli.

Fiind un stil de luptă pur defensiv, aikido nu organizează şi nu participă la competiţii. Există în schimb numeroase demonstraţii în care măiestria este dovedită cu ajutorul unui uke (atacator).

De ce am ales sa practic aikido? Pentru a învăţa cum să-mi coordonez mintea şi corpul în viaţa de zi cu zi, cum să-mi extind “ki-ul”, pentru a lupta mai eficient cu stresul, să mă cunosc mai bine pe mine şi cei din jur. Prin practică, prin exerciţii de dezvoltare a ki-ului, de respiraţie şi meditaţie “ki”, se poate învăţa cum să ai o viaţă pozitivă, sănătoasă şi fericită.

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch