Mă gândeam zilele astea când a fost momentul în care am început să trăiesc sănătos. Asta a fost undeva pe la mijlocul anului I de facultate. Am început să merg la sală. Mă simțeam obosit. Am dormit mai mult. Totuși nu aveam energie. Atunci m-am îndreptat spre alimentație, unde mi-am corectat unele obiceiuri proaste și la altele am renunțat cu totul înlocuindu-le cu altele mai bune. Mai sănătoase.
Să vă spun ce am făcut.
Am 5 principii esențiale în alimentația mea zilnică:
- Beau multă apă. Minim doi litri și jumătate pe zi. Pentru că sunt 70% apă, pentru că apa purifică.
- Mănânc des și relativ puțin. Obiceiul celor trei mese pe zi există doar la europeni, asiaticii mănâncă de 4, 5 ori pe zi. Eu cred că e mai bine. Astfel nu suprasolicit sistemul digestiv și ofer „combustibil” corpului într-un mod uniform pe tot parcursul zilei.
- Nu beau sucuri aproape deloc. Zahărul și coloranţii nu au tocmai efecte pozitive. Nu cred că e necesar să mai insist.
- Mănânc foarte puţină pâine și chiar și asta e fie integrală, fie de secară. Sau mănânc pâinea făcută de bunica, pe vatră.
- Prefer mâncarea gătită acasă și cea puţin procesată. Cu alte cuvinte nu mănânc fast-food și prefer legumele și fructele proaspete.
Acum o să vă spun la ce ore iau mesele zilnice și cam în ce constau acestea.
Când mă trezesc beau două pahare de apă, ca să mă rehidratez. Mă ajută și să nu mai fiu somnoros. Apoi iau micul dejun, de cele mai multe ori cereale integrale cu lapte și ceva fructe, fie prospete, fie uscate, mai ales că sunt pe piață cereale cu fructe uscate chiar în ele. Astfel îmi asigur necesarul de fibre pentru o digestie bună. Asta se întâmplă pe la ora 8:00 sau 9:00.
Următoarele trei ore fie citesc, fie merg la sală. La ora 12:00 mănânc din nou. În zilele în care nu fac sport mănânc ceva mai ușor. Dacă fac sport îmi asigur necesarul de proteine din carne de pui sau pește, rareori porc. Hrana de la ora asta e de obicei rece. Nu mănânc niciodată foarte mult înainte de a face sport.
La ora 15:00 mănânc de obicei mâncare caldă. Câteodată gătesc dar de cele mai multe ori mănânc mâncarea gătită de alţii. Foarte rar mănânc mâncare încălzită la microunde. Prefer să fie rece, pentru că în cuptorul cu microunde se pierd calităţile esenţiale ale alimentelor după cum puteţi vedea in acest articol.
La ora 6 iau de obicei a patra masă a zilei. Cu cât se apropie seara mănânc mai multe legume și fructe, mâncarea devenind tot mai ușoară. De asemenea evit prăjelile începând cu ora 18:00.
Ultima masă a zilei o iau la ora 21:00, când mănânc exclusiv fructe. Presupun că și o salată de legume ar fi potrivită.
De obicei mă culc pe la ora 00:00. Adorm aproape instantaneu.
Acest regim alimentar, asociat cu practicarea sportului mă ajută să am o viaţă sănătoasă.
Nu ţin un regim alimentar strict. În cea mai mare parte a timpului îmi satisfac toate poftele, dar încerc să le satisfac într-un mod cât mai sănătos. De exemplu, dacă simt nevoia de ceva dulce mănânc fructe, sau câteva bucăţi de ciocolată neagră.
În final sper să nu înţelegeţi că articolul acesta ar fi un alt regim. Pur și simplu am încercat să vă prezint cum a-ţi putea să vă schimbaţi stilul de alimentaţie, nu pentru o anumită perioadă de timp, ci permanent. La fel ca în sport, constanţa este secretul unui regim alimentar care să dea rezultatele pe care le doriţi. După cum aţi văzut, am încercat să nu dau alimente pe care ar trebui să le consumaţi. Dacă totuși doriţi reţete, le puteţi găsi pe eBucătăria, iar altele pe blogul personal al lui Adi Hădean. Am încercat și eu unele și sunt chiar delicioase.
Poftă bună!
da, e imperios necesara alimentatia corecta! de multe ori cand bagam in mine tot ce prindeam aveam o stare aiurea si ma intrebam de la ce vine asta. Scuza era ca sunt student si nu am timp/banii necesari pt a fii mai atent cu mine, dar nu e asa. Daca eu nu ma respect atunci cine!? Felicitari pentru cum ai sintetizat lucrurile.
“După cum a-ţi văzut”
eu stiam ca se scrie fara cratima in acest caz 😀
@Anonim Mulţumim pentru corectare. Te asigur că n-a fost o greşeală din neştiinţă. Îl cunosc bine pe colegul meu Călin şi pot garanta pentru asta. Însă asta nu ne scuză.
Mersi pentru corectare. Din câte ţin minte ai mai fost pe-aici la fel de vigilent. Sugestia mea e să nu mai postezi cu Anonim pentru că n-ai niciun motiv să faci asta. Dimpotrivă, ne bucurăm când cineva ne ajută să fim mai atenţi 🙂 O zi bună!
Salut. Ma bucur că suntem buni la ceva:-). Sunt de acord cu aproape tot ce ai scris tu aici, mai puțin la partea cu consumul de apă. Trebuie să bei atîta cît îți cere organismul prin mecanismu, cunoscut sub numele de “sete” altfel, pe termen lung, ajungi la o suprasolicitare a sistemului renal. Să nu uităm de depunerile de calcar de pe mașina de spălat, depuneri care sunt similare și pe sistemul nostru (nu ca-n reclamă dar înțelegi ideea). Ar mai fi ceva legat de cerealele cu fructe: sunt o combinație puțin fericită între fibre și zaharuri (recomand cartea doctorului Mencinicopschi, detaliază foarte bine acolo despre folosirea corectă a cerealelor). Recomand cu tărie renunțarea la cuptorul cu microunde și păstrarea echilibrului între fructele/legumele proaspete și celelalte alimente. Excesele (nu zic că ai face, doar semnalez pentru cei care-s tentați să adopte regimuri bombă cu fructe și legume) sunt foarte nocive, când e vorba de alimentație, un lucru considerat general ca fiind bun, consumat într-o anumită cantitate devine rău:-). Să fim sănătoși.
Mersi pentru informatii.
Chiar nu stiam ca nu e foarte fericita combinatia dintre fructele si fibrele din muesli, o sa incerc sa nu mai mananc asta chiar in fiecare dimineata. Poate o zi da, una nu.
Mie setea tocmai asta imi spune, sa consum mai multa apa decat altii. Daca mai fac si putin sport beau si mai multa.
Imi pare bine sa aud ca principiul “asculta-ti corpul” functioneaza si aici ca si in sport.
Inca o data, multumesc pentru sfaturi in numele meu si al cititorilor.
ce ma depaseste pe mine este cand mai lucrezi/cand mergi la fac, scoala sau alte locuri din astea?\nu ca ar avea vreo legatura cu alimentatia desi pt muritorii de rand timpul este un dusman destul de mare al obiceiurilor sanatoase in alimentatie
In prezent orarul pe care il am imi permite in mare sa ma tin de acest program alimentar. In plus locuiesc aproape de facultate si in 10 minute sunt acasa daca e nevoie.
Multumesc ca mi-ai atras atras atentia ca nu toata lumea poate face asta insa. Asa ca pentru muritorii de rand:) exista intotdeauna caserole. Un piept de pui fara piele, un amestec de orez cu legume, condimentat cu sos de soia, peste la aburi, toate incap in doua caserole, acoperind 6 ore, adica doua mese din cele 5 pe care ar fi indicat sa le mananci pe timpul zilei. Pe langa asta, poti intotdeauna sa iti pui si niste fructe langa cele 2 caserole.
Cred ca daca vrei sa te simti mai bine jumatatea de ora in care iti impachetezi mancarea merita efortul.