.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Analiza SWOT personală

 July 9, 2010

By  Ilinca Sălăgean

Din articolele publicate de-a lungul timpului pe tophabits.ro se poate observa cât de importantă este auto-cunoaşterea în dezvoltarea personală, în procesul de a deveni mai bun. Mai mult decât atât, mi-am dorit să dezvolt ideea pe care Cristi a menţionat-o în articolul Personal Branding.

Cum te cunoşti mai bine? Te analizezi. Ai toate datele la dispoziţie, iar acestea trebuie doar puse la un loc şi interpretate.

Analiza SWOT este un instrument folosit în principal în management pentru evaluarea unei firme, a unei strategii, a unei idei, a unui produs. În caz că nu ştiaţi, acronimul provine de la Strengths, Weaknesses, Opportunities şi Threats şi este un instrument care oferă o privire de ansamblu, care permite un mod eficient de analiză.

Aşa te poţi evalua şi tu, construindu-ţi propria analiză SWOT. Începe acum, iar în timp cu siguranţă o vei completa.

Strenghts – acestea sunt calităţile tale, ceea ce te diferenţiază de ceilalţi, ce anume ştii tu să faci bine sau ce elemente ale personalităţii tale pot fi considerate puncte forte.

Weaknesses – punctele tale slabe, lucrurile care ar trebui să le îmbunătăţeşti, să le schimbi, pentru a deveni mai bun, mai performant (indiferent dacă e vorba de personal sau profesional)

Oportunities – acestea sunt elemente din exterior care te pot influenţa într-un mod pozitiv. Faptul că ai putea scrie pe un blog este o oportunitate, sau faptul că faci un stagiu de practică sau participi la anumite evenimente care te pot ajuta să te dezvolţi în direcţia dorită de tine.

Threats – acestea sunt ameninţările. Ce anume din exterior te poate influenţa negativ, te poate împiedica să îţi atingi visele, viziunea?

La ce te ajută o analiză SWOT personală?

  • În primul rând, faptul că pui pe hârtie punctele tale tari te face să ai mai multă încredere în tine. De fiecare dată când vei reciti lista, îţi vei aminti cât de tare eşti şi vei vrea să adaugi noi şi noi elemente! Iar mai multă încredere în tine nu poate aduce decât lucruri bine. Ştii să te vinzi mai bine, ştii să te prezinţi şi poate descoperi lucrurile cele mai importante pentru tine, visul pe care îl ai.
  • Notând şi delimitând clar punctele tale slabe, vei ştii unde anume mai este de lucrat. Poate sunt elemente de personalitate pe care le consideri puncte slabe, sau lipsa anumitor cunoştinţe. Iar toate acestea sunt lucruri care se pot schimba, iar rezultatul nu este nimic altceva decât persoana care vrei să devii.
  • Ţine cont de faptul că o anumită trăsătură poate fi considerată atât punct tare, cât şi punct slab, în funcţie de context. Eu, de exemplu, sunt o persoană entuziastă – mă entuziasmez şi devin rapid implicată, ceea ce e bine. Dar în acelaşi timp, din cauza entuziasmului tind să îmi pierd obiectivitatea şi văd doar părţile bune ale unei idei.
  • Oportunităţile şi ameninţările sunt elemente care te obligă să te uiţi la elemente externe, elemente care au influenţă asupra ta. Acţiunile tale viitoare trebuie să ţină cont de aceste elemente.

Încearcă să îţi întocmeşti această analiză SWOT pentru a avea direcţie în procesul tău de dezvoltare personală!

Enjoy!

Sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Chiar ma gandeam zilele trecute ca ar fi bine sa imi fac o analiza SWOT. Mi se pare un element foarte important in dezvoltarea personala 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch