Salut, mă numesc Andrei Boar şi mă iubesc pe mine însumi. Iubesc ceea ce fac, ceea ce sunt şi ceea ce gândesc. Iar dacă se întâmplă să fac ceva ce nu-mi este caracteristic, mă pot înţelege, mă pot ierta şi trec mai departe. Pentru că mă iubesc.
Tu te iubeşti pe tine însuţi?
Te întreb asta, pentru că nu există dezvoltare personală dacă nu-ţi apreciezi propria persoană. Uneori, când ne propunem scopuri, se poate să eşuăm. Iar în acel moment, dacă suntem prea duri cu noi înşine ne scădem din propria valoare. Făcând asta în mod repetat ajungem la frustrare: credem că nu suntem în stare de nimic, că nu merităm ce are viaţa mai frumos de oferit. Iar lucrurile astea nu sunt adevărate. Eşti frumos, atât fizic cât şi spiritual: niciodată să nu uiţi asta.
Ştiu un citat de la Cristi care spune în felul următor: “dacă vorbeşti cu alţii, în felul în care vorbeşti cu tine însuţi, îţi vei face doar duşmani.” Te pune pe gânduri, nu?
5 lucruri pe care să le faci ca să începi să te iubeşti
1. Nu mai fi atât de dur cu tine însuţi. Nu întotdeauna îţi iese din prima. Ţi-ai propus să te laşi de fumat şi n-ai reuşit. Te face asta un om slab? Nu; ai învăţat ce să eviţi pe viitor. Greşelile trebuie să-ţi fie cel mai bun învăţător, nu resursa ta de frustrare.
2. Fă ce-ţi place. Ştii momentele acelea în care ai cunoscut o persoană care ţi-e dragă. Ce faci ca s-o cucereşti? Îi faci pe plac, o surprinzi şi-i arăţi că eşti interesant. Exact acestea sunt lucrurile pe careţi le cer să le faci cu tine însuţi. Suntem într-o continuă relaţie cu noi înşine: trebuie să învăţăm să ne cucerim în fiecare zi. Fă lucrurile care te împlinesc, du-te într-un loc mişto, arată-ţi că poţi face un lucru pe care-l credeai imposibil. N-o să-ţi vină să crezi cât încredere în tine o să ai după ce faci aceste lucruri.
3. Creează-ţi o afirmaţie pozitivă. Adeseori când mă uit în oglindă îmi spun “Te iubesc”. Şi-mi spun din toată inima şi cred asta. Cu mine pierd majoritatea timpului. De ce să urăsc persoana cu care îmi petrec majoritatea timpului? Fă-ţi o afirmaţie în care să-ţi arăţi aprecierea şi spune-ţi-o de fiecare dată când te priveşti în oglindă. Poate la început n-o s-o crezi, însă cu timpul o să-ţi intre în subconştient.
4. Fă o listă cu calităţile tale. În liceu făceam parte dintr-un consiliu local al tinerilor. Prin diverse activităţi, un psiholog ne-a propus un exerciţiu interesant: trebuia să-i rugăm pe cei din jur să scrie o calitate care ne reprezintă. Crede-mă: când citeşti 60 de caracterizări pozitive ale celor din jur privind propria ta persoană de genul “eşti simpatic”, “ai ochi frumoşi”, “eşti inteligent” te simţi în al 9-lea cer. Poţi face tu o listă de genul ăsta sau să rogi nişte prieteni.
5. Nu te mai compara cu ceilalţi. Fiecare cu calităţile şi defectele lui. De ce trebuie să fii la fel cu X? Nu fii atât de lipsit de imaginaţie şi personalitate încât să încerci să fii la fel ca altul. Ai personalitatea ta, poţi să-ţi creezi propria cale. Nu lăsa calităţile altuia să-ţi dicteze felul în care te simţi.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat
În ziua în care m-am iubit cu adevărat nu m-am mai plictisit. Pe bune, în niciun moment petrecut singur nu mă mai plictisesc. Am ce face, am ce-mi spune. Iar momentul în care nu te mai plictiseşti când eşti singur e un semn că ai început să te iubeşti.
Mai jos, te invit să citeşti un text extraordinar de pe motivant.ro:
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înţeles că în toate împrejurările mă aflam la locul potrivit, în momentul potrivit. Şi atunci am putut să mă liniştesc. Astăzi ştiu că aceasta se numeşte Stima de sine.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am realizat că neliniştea şi suferinţa mea emotională nu erau nimic altceva decât semnalul că merg împotriva convingerilor mele. Astăzi ştiu că aceasta se numeşte Autenticitate.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să doresc o viaţa diferită şi am început să înţeleg că tot ceea ce mi se întâmplă contribuie la dezvoltarea mea personală. Astăzi ştiu că aceasta se numeşte Maturitate.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să realizez că este o greşeală să forţez o situaţie sau o persoană, cu singurul scop de a obţine ceea ce doresc, ştiind foarte bine că nici acea persoană, nici eu însumi nu suntem pregătiţi şi că nu este momentul. Astăzi ştiu că aceasta se numeste Respect.
În definitiv, de ce vreau eu să te iubeşti? Pentru că ştiu din propria mea experienţă cu nu merită să fii dur cu tine însuţi. Am eşuat de atâtea ori în scopurile mele şi de fiecare dată când mă criticam nu făceam altceva decât să mă simt mizerabil. Nu repeta aceeaşi greşeală. Începând să te iubeşti creezi un flux de încredere în sine în jurul tău care te va face de neoprit.
Azi e 21 februarie. Fă din această zi, ziua în care ai început să te iubeşti 🙂
Piesa o ştiu de la Adi.
excelent articol.
you made my day ! 🙂
@Roxana Mulţumesc mult 🙂 Mă bucur că ţi-a plăcut,
“De ce să urăsc persoana cu care îmi petrec majoritatea timpului?” …fraza asta mi-a deschis ochii. Si ai dreptate ca atunci cand citesti o lista cu calitatile tale pozitive, esti in al 9-lea cer. Am facut asta o data intr-a 10-a, la psihologie, si am fost incredbil de placut surprins atunci cand am vazut vreo 22 de pareri f bune despre mine. Chiar mi-a crescut respectul de sine prin tavan atunci.
Foarte frumos articolul, m-ai binedispus:)
@Ela Mulţumesc 🙂 Mă bucur că ţi-a plăcut.
Înseamnă că trebuie să mă bucur de faptul că mă iubesc. 😀
Nu mi-am apreciat dintotdeauna persoana, însă întradevăr, când am început să fac asta ceva s-a schimbat în mine, în jur.
Frumos articol. Felicitări.
@Zaza Mă bucur că ţi-a plăcut. Mulţumesc 🙂
Eu ma apreciez asa cum sunt, sunt ceea ce sunt, nu tind sa fiu ceea ce vad la alti. Niciodata nu-mi voi oferi o marire(degeaba se zice ca marimea conteaza), niciodata nu-mi voi gauri corpu, sunt foarte multumit de mine.
Andrei, esti eroul meu !
*hugs*
Bravo mai, esti inspirational