.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Blueprint-ul începătorului în dezvoltare personală

 September 1, 2011

By  Leonard Dobre

Observ o nevoie pentru lucruri de bază, chiar dacă eu, în momentul actual, prefer să vorbesc de concepte avansate. De exemplu, primesc mesaje de la cititori care mă întreabă, în principiu, “eu de unde şi cum încep?” Un lucru pe care-l consider “common knowledge” însă pe care nu l-am tratat până acum, uitând că şi eu am fost pus în situaţia să mă întreb acelaşi lucru.

Pe vremea când eram începător în domeniul dezvoltării personale, nu aveam obiective clare, nu aveam un anume plan, şi totuşi mă foloseam de “principiul horoscopului”. Care sunt cele 3 mari domenii pe care le tratează horoscopul? Sănătate, bani şi relaţii.

Era un start bun să tratez lucrurile în acest mod, însă problemele apăreau atunci când puneam căruţa înaintea boilor. Degeaba ai o prietenă dacă nu ai bani de mers la suc; degeaba ai bani de mers la suc dacă terasă e vizavi şi ai obosit pe la mijlocul străzii (exagerez intenţionat). Normal, poţi să te concentrezi pe partea de relaţii ca mai apoi să treci la bani, însă mi se pare un drum mai greu pe termen lung. Aşa că prima îmbunătăţire e să tratezi lucrurile în ordinea care trebuie.

Şi totuşi nu a fost de ajuns. Următoarea capcană în care am căzut a fost aceea că încercam să grăbesc procesul şi să trec în următorul stagiu cât mai rapid posibil. E ca în acea “pildă” de kung fu, în care cu cât te chinui mai mult să ajungi la un rezultat, cu atât mai mult te depărtezi de el. Aşa că a doua îmbunătăţire e să rămâi cât mai mult într-un stagiu, în mod intenţionat, astfel trecerea la următoarea etapă se va produce într-un mod natural.

Al 3-lea nivel de îmbunătăţire a fost unul de “rafinare”. Astfel mi-am pus întrebarea, cum pot să creez nişte paşi concreţi, dar să rămân totuşi cu un nivel de abstractizare, astfel încât să am spaţiu de manevră? Astfel am ajuns la 8 obiective principale pentru blueprint-ul dezvoltării personale.

1. Să mă auto-îmbunătăţesc continuu. Să citesc zilnic, să-mi cunosc psihologia, să încep să aplic concepte, să mă schimb la nivel profund.

2. Să fiu o persoană puternică şi împlinită de unul singur. Să reduc influenţa celor din jur asupra mea, să nu caut validare, să dau la o parte şi să renunţ la toate lucrurile din jurul meu care nu îmi sunt de folos.

3. Să fiu sănătos. Să mănânc cât mai natural, să fac exerciţiu fizic, astfel încât să am energie pentru restul activităţilor pe care vreau să le întreprind.

4. Să-mi descopăr pasiunea. Să experimentez în diverse domenii, să îmi creez hobby-uri, să îmi dezvolt abilităţi.

5. Să ofer valoare lumii. Folosindu-mă de pasiune, de abilităţi, identificând nevoile oamenilor, devenind un “colac de salvare” pentru ei.

6. Să-mi formez un anturaj. Să atrag oameni în viaţa mea care mi se potrivesc, care mă completează, care mă trag în sus, cu care simt că pot schimba lumea.

7. Să am o persoană alături, de care să mă bucur. Cu care să împart momente plăcute, cu care să evoluez, cu care să construiesc ceva frumos.

8. Să iubesc necondiţionat. Nivelul superior, spiritual, unde nu mai faci diferenţă între tine şi tot ce se află în jurul tău, când te poţi identifica cu universul.

Acum e rândul tău să faci un mic brainstorming şi să te gândeşti cum îţi poţi atinge obiectivele. Poate o să vrei să lucrezi la toate în mod simultan, însă te sfătuiesc să îţi alegi unul dominant şi să treci la următorul numai atunci când simţi că ai ajuns la un nivel avansat în acesta.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te rog să îl dai mai departe, printr-un “Like”, printr-un “Tweet” şi să îmi laşi un comentariu cu gândurile pe care le-ai avut atunci când ai citit articolul. Mulţumesc.

Sursă FOTO

Leonard Dobre


Leonard Dobre este Life Enhancement & Personal Development Coach.A absolvit programul “Coaching Essence” din Bucuresti.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Asta e capcana in care cadem multi. Vedem ca putem imbunatatii ceva si vrem totul odata, nu vrem sa recunoastem faptul ca E NEVOIE DE TIMP pentru ca schimbarea sa se produca.

    “cu cât te chinui mai mult să ajungi la un rezultat, cu atât mai mult te depărtezi de el” – foarte bine de stiut

  2. Interesant articolul mai ales ca ofera o structura si cateva puncte de plecare celor care sunt la inceput in domeniul dezvoltarii personale . Bine nu-i rau nici pentru cei care mai stiu cate ceva , isi pot verifica evolutia si sa vada cam pe unde se afla si ce mai au de imbunatatit .

    Tine-o tot asa Leo , la cat mai multe articole publicate

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch