Dacă de mâine ți s-ar cere să dormi pe o bancă în parc, cel mai probabil ai fi revoltat, supărat și nemulțumit. Dacă ți s-ar împune să te muți într-un palat cu camere înalte, multe scări și holuri lungi, ai fi la fel de nemulțumit.
Am întâlnit o mulțime de oameni care, deși au vieți îmbelșugate, sunt mereu triști și mereu pe marginea prăpastiei din punct de vedere emoțional. Hai să vedem, ce le lipsește acestor oameni, de sunt atât de nemulțumiți, cu toate minunățiile pe care le au în jurul lor?
Dacă stăm să privim în interiorul nostru, să identificăm ce ne declanșează starea de nemulțumire, cu siguranță vom observa că în majoritatea cazurilor aceasta se manifestă ca reacție de răspuns la ceea ce avem deja, în strânsă legătură cu lipsa de recunoștință pentru starea prezentă.
Cu alte cuvinte, ne dorim mult o mașină roșie, iar atunci când mașina roșie este a noastră, începem să ne plângem de consumul ridicat, de cheltuielile mari de întreținere și de tot ce decurge din acest proces de proprietate exercitată asupra mașinii. Și toate astea, fără a ne mai aminti să mulțumim pentru darul pe care l-am primit. Este un proces mecanic de neacceptare față de tot ceea ce ni se întâmplă, din care rezultă nemulțumire, frustrare și furie. Apoi, nedumeriți, ne întrebăm ce se întâmplă, pentru că ne dorim să ne bucurăm și noi de viață…
Ei bine, îți spun acum, căci până nu vei învăța să accepți tot ce ți se întâmplă și până nu vei mulțumi pentru fiecare dar, bun sau mai puțin bun, bucuria va sta departe de tine. Când vei începe să aplici toate acestea, lucruri minunate vor da buzna în viața ta, iar bucuria își va găsi lăcaș în sufletul tău. Bucuria este doar o reacție a creierului la stimuli emoționali, și spre deosebire de plăcerea fizică, este o stare pe care poți alege să o trăiești în diverse circumstanțe.
La sfârșitul vacanței din acest an am povestit cu o mulțime de lume… unii au fost în vacanțe exotice, care au costat mii de euro, însă au venit cu o poveste clasică – servicii de slabă calitate, vreme nepotrivită, întâmplări neașteptate – concediu ratat. Alții s-au întors cu povești fantastice, pe care le redau cu sclipiri în ochi – întâmplări neașteptate din cauza vremii nepotrivite și a personalului din hotel – concediu cum nu au mai trăit vreodată!
Atitudinea este diferită în cele două tabere, asta este clar. Însă dă-mi voie să-ți spun că nu personalul de la hotel îți va face concediul plăcut, nu cele 5 stele ale hotelului îți vor aduce concediul de vis, ci TU ești cel care va putea să-și construiască o vacanță unică, care să-ți umple sufletul d ebucurie.
Pentru că tu alegi dacă azi te simți bine, indiferent dacă cel de langă tine traversează o perioadă dificilă, tu alegi dacă vei trece toate experiențele pe care le vei trăi, printr-un filtru negativ sau printr-unul pozitiv. Alegând să percepi evenimentele din viața ta printr-un filtru pozitiv, dai voie bucuriei să își facă loc. Acceptând vremea nepotrivită din concediul tău și adaptându-te cu seninătate situației, vei ajunge să te bucuri de timpul petrecut în acel loc.
Elimină așteptările și împrietenește-te cu atitudinea pozitivă, astfel vei da acces permanent bucuriei în viața ta, alegând-o în locul nemulțumirii. Bucuria e în interior, trebuie doar să accepți ce ți se întamplă și o vei elibera!
Cit de adevarat! Anul acesta am hotarit (nu numai din motive financiare) sa petrecem o vacanta la tara, asa in natura cruda si in simplitate – chiar ca nu am mai fost la tara de mai mult de 20 de ani, furata de farmecul miriadelor de locuri de concedii de catalog, in hoteluri de n stele si cine stie mai pe unde cu ce servicii.
Tatal meu de 80 de ani, care la fel a avut parte numai de concedii la hoteluri si bai balneologice o viata intreaga – a venit vrind nevrind cu mine, pentru ca are nevoie de ingrijire zilnica si eu sunt singura care o pot face pentru el.Am ales un loc foarte asemanator cu meleagurile natale ale tatalui meu, sa ii revina aminitiri placute de copilarie, ca in ultimul timp numai se plingea si era nemultumit de toate si toti.
Pe linga asta, concediile, calatoriile si iesirile intotdeauna ii aduceau bucuria si veselia in suflet tatalui meu; de data asta insa nu.
A revenit nemultumit si iritat din concediu.
In schimb eu savuram simplitatea, aerul curat si linistea de la tara, o oaza de tranchilitate inainte de a reveni in tumultul orasului.
Da, intr-adevar, bucuria si multumirea sunt dinauntru si nimic exterior nu poate schimba asta.
Te felicit, Aurora, pentru decizia ta! Si ma bucur ca ai descoperit bucuria pe care ti-o ofera lucrurile simple… inseamna ca de acum te vei bucura mai des de lucruri marunte, de culoarea frunzelor uscate sau de razele soarelui tomnatic.
Te incurajez sa eliberezi in fiecare zi bucuria ce dainuie in interiorul tau; odata cu ea vor veni realizarile si pe celelalte planuri 😉
Aveti dreptate . Nu toata viata poate planificata dar cum schimb o situatie imprevizibila negativa in cea pozitiva depinde de mine