Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Ca să obţii ceea ce vrei, alege-ţi obiectivele

Alege-ți obiectivele

Alege-ți obiectivele

Am scris săptămâna trecută despre cum să îţi planifici anul. Cum să stabileşti care valori sunt importante, să alegi rolurile în care trăieşti şi să defineşti obiectivele importante fiecărui rol.

De ce este important să ai obiective scrise şi definite clar?

Cu cât scopul îţi este mai clar, cu atât ai mai mari şanse să îl atingi

În momentul în care ai definit obective, mintea ta începe să caute soluţiile la ele.

Imaginează-ţi asta: o persoană care nu are nici un scop în viaţă şi pe care nu o interesează ce şi unde va ajunge, vs. o persoană care are obiective stabilite clar şi scrise pe hârtie. Care dintre ele crezi că are şanse mai mari să ajungă unde vrea?

Când ai stabilit un obiectiv, defineşte-l cât mai clar şi exact (studiază şi tehnicile de definire a obiectivelor SMART).

Cu cât îl ştii mai clar, cu atât vei găsi mai multe moduri de a-l îndeplini. Creativitatea ta nu poate găsi soluţii, dacă nu ştii exact ce vrei.

Scrie-l pe hârtie

Nu ţine doar în minte obiectivele. Scrie-le pe hârtie. Citeam o statistică interesantă: o mare parte dintre cei care şi-au scris obiectivele şi le-au urmărit, au ajuns să le îndeplinească.

Hârtia îţi permite să le vizualizezi, să le cizelezi, să te concentrezi pe găsirea de soluţii.

Definirea de priorităţi

Stabilirea unui scop clar duce la prioritizarea a ceea ce faci zi de zi. După ce ai stabilit ce vrei şi ai scris pe o foaie de hârtie, vei putea da o mai mare importanţă obiectivelor.

Lucru pe care puţin probabil să îl fi făcut dacă nu ştiai ce vrei.

Planul anual este un instrument foarte bun, mai ales dacă îl faci an de an şi ai deja un istoric de ani cu obiective stabilite şi realizate. Înainte de a defini însă că vrei să porneşti la drum, alege clar unde vrei să ajungi, altfel nici o hartă nu îţi va fi de folos.