.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

Cadranul banilor

 June 11, 2010

By  Cristian Ciuberea

Cadranul Banilor

Diversele metode de obţinere a unui venit necesită mentalităţi diferite, capacităţi practice diferite, căi educaţionale diferite şi tipuri diferite de oameni. Robert Kiosaki i-a împărţit pe cei care câştigă bani în 4 categorii:

Angajatul
Angajatul caută un serviciu sigur, cert, cu un salariu bun şi avantaje excelente. Când pune problema banilor caută siguranţă şi un salariu constant. E sincer când spune la interviu “nu mă interesează atât de mult banii” pentru că ideea de siguranţă, este de multe ori, mai importantă decât banii.

Angajaţii pot fi presedinţi sau paznici la o firmă. Nu e vorba atât despre ce fac, cât despre înţelegerea contractuală pe care o au cu persoana sau organizaţia care i-a angajat.

Liber profesionistul
Liber profesionistul ştie care e valoarea muncii sale. Vrea să fie propriul lui stapân, sa facă lucrurilel pe cont propriu. Are credinţa că e cel mai bun în domeniul lui. De exemplu, dacă face şuruburi vrea să facă cele mai bune şuruburi din zonă. Când vede un şurub mai bun ca al lui, nu are linişte până nu reuşeşte să facă şi el şuruburi la fel de bune. Pentru cei din această categorie banii contează mai puţin, e mult mai important să fie recunoscuţi ca profesionişti.

Liber profesionistul caută independenţa şi libertatea de a face lucrurile în stilul lui. În categoria asta se încadrează profesioniştii cu mulţi ani de şcoala: doctorii, avocatii, meseriaşii.

Patronul
Patronul e cel care se foloseşte de timpul altor oameni pentru afacerea lui. Scopul lui e să creeze un sistem care să funcţioneze şi în lipsa lui.

Îi place să se înconjoare de oameni inteligenţi din toate categoriile. E conştient că ceilalţi sunt mai deştepţi ca el în domeniul lor. El gândeşte asa: “de ce să faci tu asta, când poţi angaja pe altcineva care să o facă pentru tine şi care să o facă şi mai bine?”

Diferenţa dintre “A”, “L” şi “P” e următoarea: „L”-ul deţine o slujbă, „P” deţine un sistem, sistem în care angajează persoane competente. „L”-ul este sistemul, de aceea, cei din cadranul „L” nu-şi pot lăsa afacerea. Cei care deţin o afacere de tip „P” se pot duce in vacanta pe viaţă, pentru că ei deţin un sistem, nu o slujbă. Dacă „P” e in concediu, banii tot apar.

Ca să ai succes ca patron, ai nevoie de capacitatea de a conduce oamenii şi de a deţine sau a controla sistemul.

Investitorul
Investitorul e cel care face bani din bani. El nu trebuie să muncească pentru că banii muncesc pentru ei. Investitorul foloseşte banii altor oameni pentru a se îmbogăţi. Deşi cei din cadranul acesta sunt cei care caştigă cel mai mult şi muncesc mai puţin, sub 10% din populaţai globului se află în acest cadran din cauză că oamenilor le e frică să îşi asume riscuri.

Diferenţe de mentalitate

Definiţia averii

Numărul de zile în care poţi supravieţui fără să munceşti (fără ca nimeni din familie să muncească) şi să-ţi menţii nivelul de trăi. R. Kiosaki

Cu alte cuvinte, dacă tu cheltuieşti pe lună 500 de ron şi ai puşi deoparte 5000 de ron, averea ta este de 10 luni. Averea se măsoara în timp, nu în lei.

Un lucru important e faptul că poţi fi sărac sau bogat în orice cadran. Diferenţa între un om bogat şi un om săract e ce face fiecare în timpul liber. Suntem predispuşi să fim într-un cadran sau altul, datorită valorilor nostre, a capacităţilor, a slăbiciunilor şi a intereselor. Totuşi, dacă ne dorim, putem să ne mutăm dintr-un cadran în altul, ţinând cont de “cerinţele” acestuia.

Fii un învingător!

“Învinsul este întotdeauna o parte a întrebării
Învingătorul este întotdeauna o parte a răspunsului

Învinsul are întotdeauna o scuză
Învingătorul are întotdeuna un plan

Învinsul spune: Nu e treaba mea !
Învingătorul spune: Te voi ajuta !

Învinsul vede o problemă în fiecare răspuns !
Învingatorul vede un răspuns în fiecare problemă !

Învinsul vede mai multe capcane în fiecare avantaj !
Învingătorul vede un avantaj în fiecare capcană !

Învinsul spune: poate e posibil, dar e atât de dificil
Învingătorul spune: poate e dificil, dar e posibil … ” (R. Kiosaki)

Titlu: Cadranul Banilor
Autori: Robert Kiyosaki
Editura: Curtea Veche

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Parerea mea despre “definitia averii” este ca nu exista persoana care nu munceste(intrun fel sau altul, chiar cu gindul daca nu fizic), iar fara miscare stim ca viata nu exista.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch