.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Când ai nevoie de claritate, priveşte dintr-un loc înalt

 September 24, 2010

By  Florin Roşoga

Ai nevoie de claritate?
Ai nevoie de claritate?

Zilele acestea mi s-a întâmplat să mi se pună aceaşi întrebare cu mai multe ocazii: ce faci când ai nevoie de claritate, când vrei să mergi mai departe cu viaţa ta şi nu ştii încotro să te îndrepţi? Nu ai cea mai mică idee încotro să mergi, ce vrei să faci cu viaţa ta sau ce ai dori să devii. Cum poţi să mergi mai departe când eşti blocat de problemele obişnuite şi de rutină?

Când nu reuşeşti să vezi mai departe, urcă-te pe ceva înalt

Ce făceai, copil fiind, când erai în pădure şi nu vedeai mai departe? Erai blocat în desişurile din faţa ta, încercai să treci de ele, orbecăind în toate părţile, într-un labirint din care nu cunoşteai ieşirea. Simplu: te urcai într-un copac sau pe altceva mai înalt. De acolo aveai o privire de panoramă asupra a ceea ce era sub tine. Priveai de sus traseul pe care trebuia să îl abordezi, te coborai şi mergeai direct pe drumul bun. Iar când aveai dubii din nou – te urcai într-un alt copac.

De ce nu faci acelaşi lucru cu viaţa ta, când nu ştii încotro să o îndrepţi? Desigur, nu urcându-te într-un copac, ci creând o privire de panoramă asupra ei. Exact – atunci când nu ştii care este drumul corect în faţa ta, priveşte şi drumul vieţii tale de sus.

Creează-ţi panorama

Imaginează-te peste 10 ani, sau peste 20 de ani. Ce ai vrea să fi realizat atunci? Unde ai vrea să fi ajuns: pe plan profesional, relaţii, personal, financiar sau din orice alt punct de vedere important ţie. Poate îţi vei dori ca peste 20 de ani să ai o familie, să locuieşti într-o anume zonă, să trăieşti un anume stil de viaţă, să ai un anume job etc. 20 de ani sunt suficienţi pentru oricine ca să atingă orice astfel de obiectiv. Imaginează-ţi totul cu cât mai multe detalii. Apoi, foarte important, scrie-le. Ia o foaie de hârtie şi un creion şi scrie fiecare dorinţă în cât mai multe detalii: cum ai vrea să fie casa ta, familia ta, cum ai vrea să te simţi, descrie până şi culorile casei tale. Dacă vrei să fie şi mai realist, caută pe internet imagini care să descrie aceste dorinţe ale tale şi tipăreşte-le pe cele care îţi plac, apoi lipeşte-le lângă descrie.

Acum ai în faţa ta o panoramă a vieţii tale peste 20 de ani, cum doreşti să fii tu atunci, eşti în copacul din copilărie şi îţi vezi viaţa de peste 20 de ani.

Apropie perspectiva de prezent

Buuun. Acum treci de la ceea ce vrei peste 20 de ani la ce poţi face pentru a le şi obţine: acum apropie perspectiva – coboară puţin mai jos în copac. Hai să vedem unde trebuie sa fii peste 5 ani ca să obţii ceea ce vei fi în 20. Ia o altă foaie de hârtie şi scrie ce poţi face în următorii 5 ani, pentru a ajunge la panorama celor  20 de ani. Poate vei termina facultatea, poate vei face un masterat ca să ai şanse la jobul pe care ţi-l doreşti, poate vei studia cum să porneşti un business, care să îţi asigure resursele financiare pentru a avea casa dorită. Sunt convins că vei găsi destule idei. Unde alegi să fii în 5 ani?

Coboară la ziua de astăzi

Dar într-un an? Unde trebuie să fii de acum într-un an, pentru a ajunge în 5 ani, unde ţi-ai dori? Coboară şi mai jos din copacul copilăriei tale: defineşte ce poţi face în următorul an pentru a reuşi ce îţi doreşti în următorii 5 ani.

Acum rămâne să alegi ce vei face luna aceasta, mâine şi poimâine pentru a ajunge într-un an unde doreşti să fii.

Intervalele alese – 20 de ani, 5 ani, 1 an nu sunt foarte importante. Alege-le pe cele care crezi că-ți oferă cel mai bine claritate. Poţi alege 3 intervale, sau 4 sau 2, depinde din nou de tine. Păstrează însă totul cât mai simplu – nu te încărca cu multe intervale şi obiective.

Urcă-te într-un loc ridicat de unde priveşte-ţi traseul vieţii şi alege-l pe cel dorit, iar apoi coboară treptat până la prezent şi calcă pe prima treaptă. Apoi a doua, a treia şi tot mai departe.

sursa FOTO

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch