Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Când mergi mai departe şi când renunţi

Oricând ai o experienţă neplăcută, ai două variante: să încerci din nou sau să renunţi. Cum ştii când este cazul să renunţi? Cum ştii că ai valoare şi ar trebui să continui devenind mai bun? Unii ar putea spune că este vorba de curaj, de ambiţie sau încăpăţânare. Dar cred că răspunsul se află în puterea ta de auto-cunoaştere.

Unii se cunosc atât de bine, încât ceea ce spun alţii despre munca lor nu îi afectează sau nu îi descurajează decât pe moment. Iar ei îşi urmează visul şi talentul. Pe o parte din ei îi puteţi vedea aici.

Un lucru important este să înţelegi cauza eşecului. Dacă înţelegi cauza, poţi afla dacă este strict legată de tine, de ceea ce tu poţi face sau este vorba de cauze externe. De exemplu, acum câteva săptămâni am fost la munte şi am schiat pentru prima dată.  Spre surprinderea mea, la început nu am căzut niciodată şi am mers foarte bine. După prima reuşită pe pârtie, plină de încredere şi mândră de mine.. am căzut de vreo 5 ori. De ce? Din prea mult entuziasm şi încredere în mine, am uitat să fiu concentrată la felul în care ţin genunchii, la postura corpului şi cum ar trebui să fac viraje. Bineînţeles că voi continua să schiez. Pentru că îmi place şi pentru că ştiu că sunt în stare să fac asta, să devin mai bună.

Pe de altă parte, am fost team-leader pe vânzări într-o organizaţie studenţească. Am pornit cu entuziasm, dar rezultatele concrete – contracte semnate – au fost mici în comparaţie cu aşteptările. Mi-am dat seama că nu investesc destul timp pentru această activitate, dar nu a fost un lucru pe care să fi vrut să îl schimb. Îmi savuram cu prea multă plăcere timpul liber, aşa că am renunţat. Lucrurile pe care le-am învăţat în acea perioadă şi oamenii pe care i-am cunoscut sunt de nepreţuit. Mă bucur că lucrurile au fost aşa cum au fost. Doar momentul nu era potrivit.

A renunţa este totuna cu a te declara învins? Puteţi citi aici un articol din domeniul psihologiei despre ce înseamnă a renunţa: umilinţă sau maturitate. Poate că unii persistă doar din încăpăţânare, doar din dorinţa de a demonstra că ei pot. Dar dacă stai să te gândeşti, asta nu este deloc de admirat. Asta nu este neapărat ceva ce îi ajută în dezvoltarea lor.

Într-un articol foarte frumos scris, Andrei Roşca vorbeşte despre importanţa de a renunţa la anumite lucruri pentru a alege altele, despre cum cele două opţiuni se îmbină:  “Fiecare decizie pe care o luăm implică nu numai o alegere, ci şi o renunţare”.

Tu te cunoşti, tu ştii când poţi mai mult şi când a rămas doar încăpăţânarea. Prin urmare, să nu îţi fie frică să renunţi! Orice renunţare te face să te îndrepţi spre altceva, poate ceva mai potrivit, ceva care te va determina să devii cel mai bun şi să mergi mai departe, să mergi până la capăt.

sursa FOTO