.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală, Motivaţional

Cât de mult te iei în serios?

 July 12, 2010

By  Andrei Boar

Când am avut întâlnirea cu Antonia Onacă, în urma concursului organizat de noi, ea ne-a dat la un moment dat un sfat simplu: “nu vă luaţi prea mult în serios”. La început, m-am gândit că nu-i un sfat foarte greu de urmat, că eu îl urmez deja ş.a.m.d. Însă dacă stai mai mult timp să reflectezi la acest sfat, vei observa importanţa acestuia şi vei avea altă imagine despre umorul tău personal.

Dacă te iei prea mult în serios, dezvoltarea personală devine frustrare

Una din scurtele definiţii ale dezvoltării personale e schimbare. Spunem că vrem să ne dezvoltăm personal atunci când suntem nemulţumiţi de starea în care ne aflăm şi vrem să ne schimbăm viaţa. Însă orice schimbare presupune puţin efort şi orice tentativă poate presupune un eşec.

Să luăm de exemplu lăsatul de fumat. Eu am avut o mulţime de tentative să mă las de fumat. Iar când m-am reapucat pentru prima oară, am avut o părere foarte proastă despre mine. Mă consideram un om slab, lipsit de voinţă ş.a.m.d. Şi lucrul acesta mi-a îngreunat situaţia pentru că la a doua tentativă de a renunţa la viciu, aveam în cap falsa idee că lăsatul de fumat e ceva greu, că trebuie să fii puternic ş.a.m.d. Idee falsă. Lăsatul de fumat e uşor.

Aşa că dacă te iei prea mult în serios, nu numai că eşti frustrat de propria ta persoană, ci îţi şi îngreunezi următoarea încercare.

Trebuie să te gândeşti că în fiecare moment ai o nouă şansă de a încerca.

Aşa că dacă nu poţi aborda o tipă, nu iei nota ce-ai visat-o, nu te trezeşti la ora care ţi-ai propus, ţi-e frică să faci ceva, n-are rost să-ţi pui toate epitetele groaznice pe cap pentru că nu rezolvi nimic. Eventual îţi faci o părere foarte proastă şi foarte falsă despre tine. Ţine minte: în fiecare moment ai o nouă şansă.

Nu te lua în serios pentru că nu e aşa grav cum pare

Eram odată la o întâlnire şi cineva spunea că e cea mai importantă persoană de pe lumea asta. Şi bănuiesc că şi tu crezi asta despre tine, la fel cum şi eu am impresia că toate se învârt în jurul meu. Însă acest lucru e o iluzie. Poţi să fii o persoană foarte importantă; chiar şi ultimul cerşetor de pe stradă are propriul său univers, toate lucrurile se învârt în jurul lui, iar tu nu vei însemna mare lucru pentru el.

Aşa că n-are rost să îţi strice ziua o coafură nereuşită, o pată minusculă de cafea, o notă proastă, pentru că oamenii sunt prea preocupaţi de ei înşişi, ca să-ţi observe ţie toate mărunţişurile.

Viaţa trebuie să însemne şi distracţie

Două persoane pot să experimenteze stări diferite în aceeaşi situaţie. Dacă şoferul accelerează viteza, un pasager poate fi îngrozit, iar altul să fie în culmea bucuriei. Ăsta e primul exemplu venit în minte(drive safely btw), însă sunt o grămadă de situaţii în care o persoană să fie stresată, iar cel de lângă ea să fie nepăsaător sau chiar bucuros de situaţie. Acest lucru depinde de nivelul fiecăruia de umor şi cred că ghiceşti uşor cine e mai câştigat.

Timpul tău e viaţa ta. Când întârzii la muncă, când aştepţi să vină trenul ce are 30 de minute întârziere, timpul nu se opreşte în loc ca să te poţi tu enerva. Aşa că de tine depinde ce faci cu timpul tău viaţa ta.

Aşa că:

 • zâmbeşte mai des
 • ascultă muzică
 • dansează
 • distrează-te chiar dacă eşti în mijlocul unei mulţimi
 • nu-ţi fie frică să râzi cu poftă
 • te poţi strâmba în oglindă şi
 • să râzi de tine
 • aplică filosofia Fish la muncă
 • râzi la glumele prietenilor chiar dacă subiectul glumelor eşti tu şi
 • fii foarte serios în dezvoltarea umorului tău 🙂

Persoanele cele mai remarcabile pe care le-am întâlnit până acum erau destul de mature ca să nu se ia prea mult în serios. Iar oamenii veseli sunt întotdeauna agreabili.

sursa FOTO

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Si mie mi s-a parut la inceput usor de aplicat sfatul Antoniei “nu vă luaţi prea mult în serios” dar de multe ori ma stresez din orice nimica. Ca si o completare la ce zici tu, pe Schimbare pozitiva se puncteaza bine faptul de a lasa lucrurile sa vina de la sine.

 2. Foarte bun sfatul si foarte bun articolul! 🙂 Intr-adevar, avem impresia ca nu ne luam in serios, dar de multe ori exageram orice maruntis, lucru care provoaca stres, frustrare si o parere proasta despre sine, tocmai pentru ca ne luam mult prea in serios. Cred ca in ziua de azi oamenii au uitat cum e sa te relaxezi total.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch