Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Câţi dintre voi URĂSC “The Secret”?

Să vă zic ce nu mi-a placut mie la “The Secret”: faptul că foloseşte cuvinte pompoase de genul “legea atracţiei”, “universul îţi aduce”, “fizica cuantică spune”, “tu ai manifestat”, “vibraţie”, “magnetism”. De ce m-a facut să zic “thanks, but no thanks”? Pentru că un om normal nu vorbeşte aşa, şi, chiar dacă ai un mesaj important de transmis, ajungi să fii catalogat drept un ciudat de către ceilalţi. Dar, după aia, am stat şi m-am gândit…

Ce este “The Secret” defapt? O lecţie de inteligenţă emoţională, îmbrăcată într-un ambalaj de bullshit care vinde. Nu trebuie să iau de bun tot ce zice acolo, dar nici nu trebuie să-l ignor în totalitate. Scopul acestui articol e să dăm la o parte acele lucruri care sfidează inteligenţa şi să vedem dacă, totuşi, avem ceva de învăţat din el.

Mă abţin să comentez asupra afirmaţiei că “gandurile au o frecvenţă şi când te gândeşti la ceva emiti acea frecvenţă”. Pot să fiu de acord, totuşi, cu ideea că trebuie să ştii ce vrei, în cel mai mic detaliu, şi să te concentrezi asupra acelor lucruri. Cum spunea Tyler Durden în Fight Club, “dacă nu ştii ce vrei, ajungi să ai multe lucruri pe care nu le vrei”.

Atunci când ştii exact ceea ce vrei, îţi cureţi mintea de toată dezordinea pe care o ai in cap, îţi creezi condiţiile propice pentru creativitate şi laşi emisfera dreapta a creierului să vină cu soluţii. Făcând curăţenie, elimini stresul din viaţa ta şi implicit asta duce la creşterea sistemului imunitar. Când ştii exact ce vrei, atunci începi să acţionezi în loc să reacţionezi.

Nu cred în ideea că gândurile şi imaginile “atrag bogăţii” în viaţa ta; cred, mai degrabă, că îţi ofera un focus, o direcţie clară şi precisă. Ştii în orice moment încotro te indrepţi şi nu accepţi nimic altceva decât ce ţi-ai propus.

De ce să nu te gândeşti la ce nu vrei? Pentru că o să-ţi consumi energia concentrându-te asupra unor lucruri care te vor depărta de obiectivul tău. Pentru că, simţind emoţii negative, îţi sabotezi şansele de a obţine ce vrei; tu singur îţi pui piedici în drumul tău, pierzând momentum în direcţia dorită. În momentul în care îl injuri pe unul, când îi pui beţe în roate, nu mai ai tu timp să lucrezi la visul tau. Când îţi doreşti ceva cu adevărat, când EŞTI ceva cu adevărat, nimic din viaţa ta care încearca să-ţi pună piedici nu te va opri.

Principiul ăsta se aplică şi în cazul dependenţelor. “Nu te gândi la un elefant roz care dă din fund pe Shakira – Hips Don’t Lie.” Dacă te gandeşti că nu mai vrei să fumezi, atunci o să fumezi. Eşti dependent pentru că nu ştii, în mod conştient, ce vrei cu adevărat de la viaţă, altfel ţi-ai înlocui dependenţa cu o activitate mai bună.

De ce să ai obiective mari şi nu obiective mici? Pe de o parte, obiectivele mici îţi aduc sentimentul de progres prin succes imediat, însă obiectivele mari şi realizabile au un impact emoţional mai mare, pentru că reuşesc să te energizeze şi să te inspire cum nu ar reuşi ceva ce ai putea obţine imediat.

De ce e important să-ţi stabileşti ce vrei fără să te gândeşti cum vei ajunge acolo? Pentru că în cazul oricărui obiectiv măreţ, poţi să vezi drumul ca fiind lung, greu, plin de obstacole. Faptul că te concentrezi asupra obiectivului îţi dă energia necesară pentru a putea parcurge orice fel de drum. Nu cred în ideea că “vei atrage calea” sau “ţi se va arăta calea”, mai degrabă îţi vei concentra puterile să găseşti raspunsuri la un lucru concret.

De ce să vizualizezi? Pentru că vizualizarea îţi antrenează creierul, ca pe un muşchi, şi ţi-l pregăteşte pentru lucrul pe care-l doreşti, activând sistemul reticular. Vizualizarea nu e ceva “woo woo” care o să-ţi aducă succes instant. Rolul vizualizării este de a distinge între lucrurile care te apropie şi lucrurile care te departează de obiectivul pe care-l ai; este să-ţi dezvolte capacităţile intuitive, ca atunci când întâlneşti oportunităţi în viaţa ta, să se producă un click în creierul tău şi să acţionezi instant.

De ce nu e de ajuns să te uiţi la imagini, ci trebuie să simţi emoţiile pozitive asociate? Pentru că, altfel, nu vei fi motivat să faci primii paşi, nu vei face research, ambiţia şi disciplina ta vor scadea, iar totul se va transforma într-o rutină din care vei dori să ieşi, distragându-ţi atenţia cu diverse. Atunci când simţi emoţiile pozitive asociate cu acel lucru, sunt şanse foarte mari să-ţi vină idei şi paşi de acţiune. Emoţiile pozitive fără acţiune nu îţi garantează că vei obţine ceea ce îţi doreşti, însă ele sunt premise pentru a putea acţiona în cel mai bun mod posibil.

Trebuie să ştii exact ce te face fericit. Poti să vrei un lucru la nivel mental, dar la nivel emoţional să nu te mişte cu nimic, poate pentru că cei din jur îl vor şi crezi că e normal ca şi tu să alergi dupa el. Îl vrei destul de mult? Ai emoţii ataşate acelui lucru? Eşti destul de responsabil în faţa ta să-l primeşti, în aşa fel încât să nu mai vrei nimic altceva în locul lui? Dacă cineva ar vrea sa îţi ofere acel lucru, în acest moment, ar merita efortul său cu adevărat?

De ce ţi se întamplă lucruri negative în viaţă? Nu cred că “ai vrut să atragi” lucrurile alea, mai degrabă cred că “shit happens”, pur şi simplu, şi trebuie să trăieşti cu asta. Mai important decât ce ţi se întâmplă e cum o să tratezi ce ţi se întamplă. Dacă raspunzi la negativism cu negativism, nu mai ai loc să creşti. Tot bullshit-ul din viaţa ta, jobul pe care îl urăşti, oamenii din jur pe care nu-i suporţi, au un rol clar: acela de a te ajuta să iei decizii şi de a-ţi intări deciziile pe care le-ai luat vis-a-vis de “ce vrei cu adevărat de la viaţă”.

Cum pot aplica, în mod concret, învăţăturile din “The Secret”? Nu vrei să faci exerciţii de vizualizare în mijlocul zilei, să visezi cu ochii deschişi când ai putea să lucrezi în mod concret la vis, când poţi să atingi starea de flow generată de pasiunea ta. Fă-ţi un caiet al visurilor cu imagini, fă-ţi un vision board cu imagini, fă-ţi un wallpaper cu acele imagini, simte emoţiile asociate cu acele imagini, însă fă lucrurile astea înainte de culcare şi după ce te-ai trezit. Pune-ţi seara întrebări de genul “ce vreau cu adevărat? cum ajung acolo?” şi culcă-te. Lasă-ţi subconştientul să rumege toată informaţia şi să vină cu soluţii. Imediat cum te trezeşti, pune-ţi întrebările din nou şi notează-ţi răspunsurile pe care le-a generat creierul tău în somn.

Concluzia? Nu iţi dă nimeni nimic pe moca, doar pentru că te-ai gândit frumos la el. Nu există nici un secret sau vreo formulă magică, există doar lecţii de inteligenţă emoţionala care te ajută în drumul tău spre succes.

Sursă FOTO