Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Câți prieteni ai?

Te-ai întrebat vreodată câți prieteni ai?

Mi-am pus zilele trecute întrebarea și imediat mi-am dat seama că la toți cei pe care îi cunosc le spun prieteni. Unii sunt simple cunoștințe, cu alții am avut de-a face mai mult, cu alții am avut doar ocazia să petrec timp împreună. Dar nu toți sunt prieteni.

Un bun prieten, ajuns acum la vârsta la care părul din cap îi este cărunt, obișnuiește să-mi spună că oamenii din jurul nostru se împart în două categorii: cunoștințe și prieteni.

Cunoștințele

Sunt oamenii pe care îi cunoști și cu care interacționezi mai mult sau mai puțin. Poate fi vânzătorul de la colț, poate băiatul care aduce ziarul dimineața. Cu unii dintre ei poate ai petrecut clipe frumoase împreună.

Sau poate fi cineva cu care te cunoști de 20 de ani, dar ați rămas simple cunoștințe. Vă salutați mereu cu respect și mergeți fiecare mai departe.

Prietenii

Sunt cei cu care simți că ai realizat o conexiune, vă simțiți bine împreună. Destul de simplist, însă acesta e glasul inimii: simți că vă leagă ceva.

Warren Buffet spunea “Când ajungi la vârsta mea, îți măsori succesul în viață după câți dintre oamenii care ai vrea să te iubească, chiar te iubesc. Acesta este testul suprem despre cum ți-ai trăit viața“.

Când ajungi la o vârstă înaintată, cel mai mult va conta câți dintre oamenii care ți-ai dori să țină la tine o și fac.

Personal am ajuns la o dilemă: când ești tânăr definiția de mai sus nu o văd ca fiind neapărat corectă. Am avut nenumărați “prieteni”, care la probleme nu mai erau. Am constatat că atunci când lucrurile merg bine toată lumea sunt prieteni. Toți oamenii se “iubesc” când soarele strălucește pe cer.

Problema apare când ajungi în situații dificile: nu vorbesc de foștii prieteni care acum dispar, pe aceia nici nu mai merită să îi luăm în considerare.

Iar restul? Unii îți vor deveni povară, așteptând să îi treci și pe ei peste probleme. Câți vor veni să discute onest și față în față problemele care le ai?

Câți vor face efectiv ceva neinteresat să te ajute? Fără a aștepta neapărat ceva în schimb.

Spun neapărat pentru că îmi vine greu să cred că există multe persoane care ar face de fiecare dată ceva complet neinteresat pentru alții. Poate este în firea umană să așteptăm puțin înapoi. Dar câți dintre actualii prieteni pe care îi ai, crezi că atunci când o să ai probleme vor sări să te ajute, indiferent că le oferi sau nu ceva înapoi? Sau măcar, câți dintre ei ești sigur că țin necondiționat la tine?

Cred că acesta este testul suprem care spune cine îți este prieten și cine (încă) nu. Capacitatea de a te ajuta necondiționat când sunt nori și plouă. Cred că nu ar trebui niciodată să alegem cine ne este prieten atunci când soarele strălucește pe cer.

Și mai cred că durează mult până poți fi sigur pe cineva că este prieten. Doar testul timpului o poate confirma.

Tu ce crezi, câți prieteni ai?

sursa FOTO