Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Ce părere aveţi de dezvoltarea personală?

Când vine vorba despre dezvoltarea personală, oamenii se împart în două părţi: cei pasionaţi de ea şi cei care, vorba lui Adi Soare, o consideră un bullshit.

Citeam zilele trecute o serie de articole scrise de Fluture (ăsta, ăsta şi ăsta) şi citind comentariile nu am putut să nu mă întreb care e adevărata natură a dezvoltării personale.

Scopurile pe care le-am enunţat la formarea blogului au fost simple: să fie informativ, să dea de gândit şi să fie motivaţional. Într-un cuvânt ne-am propus să fim utili, însă doar din propria experienţă.

Nu ne-am propus să vindem nimic, iar ca să nu părem penibili am evitat întotdeauna să ne dăm experţi într-un anumit domeniu.

Da, vrem să creştem, vrem să ne creăm o comunitate, însă niciodată nu vom încerca să vindem pe bani succesul în x paşi.

La una din întâlnirile cu echipa TopHabits, m-am declarat dezamăgit de unii oameni din .ro pentru faptul că vând anumite cărţi cu titluri bombastice pe bani serioşi. Însă eu cred într-un scop nobil al dezvoltării personale: acela de a împărtăşi.

Nişte apostoli spunând: “Bun, avem cele 4 evanghelii la preţ special. Iar primii 100 care cumpără vor avea reducere de 20%. Bonus, primii 30 vor primii câte un argint din cei 30 de arginţi cu care a fost trădat Iisus.” ar fi devenit ridicoli.

Pe de altă parte, însă nişte oameni trebuie să-şi câştige pâinea. Iar să-ţi câştigi traiul din ceva de care eşti foarte pasionat, e foarte tare. Şi cred că unii oameni, cum ar fi Mihai Stănescu chiar se pricep la ceea ce afirmă ei că s-ar pricepe.

Personal, îl admir şi pe Leo Babauta de la Zen Habits. Cine îi va studia blogul va observa că n-are opţiunea comentariilor, nu fuge după abonaţi RSS, n-are decât o reclamă pe blog, iar articolele sunt inspirate din propria lui experienţă. Şi câştigă bani, fără să-şi dea aere că ar ştie tot.

La noi, unii oameni par să se întreacă în titluri bombastice, nu dau acces la conţinut decât după ce le-ai dat adresa de mail, vorbesc doar lucruri generale şi dau reduceri la succes.

Ne cerem scuze dacă vreodată echipa TopHabits a făcut astfel de lucruri.

Am scris acest articol din două motive:

  • ca să vă spunem să ne “trageţi de urechi” ori de câte ori veţi observa că ne-am îndepărtat de la drumul pe care ni l-am propus la început.
  • să aflăm părerea voastră despre domeniul dezvoltării personale şi să încercăm să aflăm împreună care poate fi etica unui blog de dezvoltare personală.

Aşa că ce părere aveţi de dezvoltarea personală? Care credeţi voi că e reţeta unui blog de dezvoltare personală care să fie respectat şi de cei care nu citesc cărţi motivaţionale?

sursa FOTO