.st0{fill:#FFFFFF;}

Altele

Ce părere aveţi de dezvoltarea personală?

 March 27, 2010

By  Andrei Boar

Când vine vorba despre dezvoltarea personală, oamenii se împart în două părţi: cei pasionaţi de ea şi cei care, vorba lui Adi Soare, o consideră un bullshit.

Citeam zilele trecute o serie de articole scrise de Fluture (ăsta, ăsta şi ăsta) şi citind comentariile nu am putut să nu mă întreb care e adevărata natură a dezvoltării personale.

Scopurile pe care le-am enunţat la formarea blogului au fost simple: să fie informativ, să dea de gândit şi să fie motivaţional. Într-un cuvânt ne-am propus să fim utili, însă doar din propria experienţă.

Nu ne-am propus să vindem nimic, iar ca să nu părem penibili am evitat întotdeauna să ne dăm experţi într-un anumit domeniu.

Da, vrem să creştem, vrem să ne creăm o comunitate, însă niciodată nu vom încerca să vindem pe bani succesul în x paşi.

La una din întâlnirile cu echipa TopHabits, m-am declarat dezamăgit de unii oameni din .ro pentru faptul că vând anumite cărţi cu titluri bombastice pe bani serioşi. Însă eu cred într-un scop nobil al dezvoltării personale: acela de a împărtăşi.

Nişte apostoli spunând: “Bun, avem cele 4 evanghelii la preţ special. Iar primii 100 care cumpără vor avea reducere de 20%. Bonus, primii 30 vor primii câte un argint din cei 30 de arginţi cu care a fost trădat Iisus.” ar fi devenit ridicoli.

Pe de altă parte, însă nişte oameni trebuie să-şi câştige pâinea. Iar să-ţi câştigi traiul din ceva de care eşti foarte pasionat, e foarte tare. Şi cred că unii oameni, cum ar fi Mihai Stănescu chiar se pricep la ceea ce afirmă ei că s-ar pricepe.

Personal, îl admir şi pe Leo Babauta de la Zen Habits. Cine îi va studia blogul va observa că n-are opţiunea comentariilor, nu fuge după abonaţi RSS, n-are decât o reclamă pe blog, iar articolele sunt inspirate din propria lui experienţă. Şi câştigă bani, fără să-şi dea aere că ar ştie tot.

La noi, unii oameni par să se întreacă în titluri bombastice, nu dau acces la conţinut decât după ce le-ai dat adresa de mail, vorbesc doar lucruri generale şi dau reduceri la succes.

Ne cerem scuze dacă vreodată echipa TopHabits a făcut astfel de lucruri.

Am scris acest articol din două motive:

 • ca să vă spunem să ne “trageţi de urechi” ori de câte ori veţi observa că ne-am îndepărtat de la drumul pe care ni l-am propus la început.
 • să aflăm părerea voastră despre domeniul dezvoltării personale şi să încercăm să aflăm împreună care poate fi etica unui blog de dezvoltare personală.

Aşa că ce părere aveţi de dezvoltarea personală? Care credeţi voi că e reţeta unui blog de dezvoltare personală care să fie respectat şi de cei care nu citesc cărţi motivaţionale?

sursa FOTO

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Dezvoltarea personala este un domeniu care ma pasioneaza foarte mult. In fiece zi urmaresc articolele de blogurile care se ocupa cu acesta. Eu cred ca numai persoanele care au inceput sa isi puna intrebari in viata de genul: cine sunt eu, care este scopul meu in viata si ce vise am, cauta informatii despre dezvoltarea personala. Trebuie ca blogul pe care il viziteaza sa contina articole de calitate de genul http://www.andreihasna.com/cum-sa-fii-motivat/ si iar aceste articole sa deschida drumul spre fericire si autorealizare in viata. Astfel un om care vede ca sunt rezultate in urma aplicarii ideilor expuse in articole, recomanda cu multa seriozitate blogul respectiv si altor persoane. Aa si era sa uit sfaturi cit mai multe sfaturi, cel putin acest lucru il caut eu in blogurile de dezvoltare personala. Postarile trebuie sa fie cit mai practice. Succes

 2. Salut. Iti multumesc ca mi-ai citit posturile. Parerea mea ai cam aflat-o de acolo.

  Insa, faptul ca “nu ne-am propus sa vindem nimic” nu inseamna ca poti da sfaturi unor persoane. E ca si cum un student de anul I ar spune ca el vrea sa faca seminarii cu alti studenti (eventual de an mai mare) dar ca el nu vrea sa ia bani pentru asta.

  Dorinta de a ajuta pe altii e nobila si merita respectul oricui. Insa atunci cand nu ai experienta necesara (sau suficienta) poti face chiar mai mult rau decat intentia ta, buna, de la inceput.

  PS. Nu spun ca e cazul tau, nu am citit inca nimic din ce ai scris pe aici.(am vazut link-urile catre mine si am venit)

 3. în mod pretenţios îmi intitulez şi eu blogul ca fiind unul de dezvoltare personală, aşa că mă înfig şi eu cu o idee 🙂

  ieri am participat la un seminar (guest speaker) care costa 35 RON, destinată în special studenţilor

  sala era plină, dar pe parcursul înscrierilor s-au plâns foarte mulţi că este exagerat de scump

  acum hai să fim serioşi: cine nu este dispus să plătească preţul a nici 2 meniuri de la KFC sau MC pentru a investi în propria persoană, crede-mă că nu se va nteresa nici gratuit de dezvoltarea personală

  găseşti pe internet mii de resurse de dezvoltare gratuită (inclusiv cărţi), poţi să-ţi faci abonament gratuit la bibliotecă, dar nu prea vezi înghesuială…

  crede-mă că nu costul unei resurse de dezvoltare personală este problema sau piedica în calea celor neinteresaţi, ci pur şi simplu ignoranţa 😉

  succes 🙂

 4. Dezvoltarea personala nu se opreste la cateva materiale citite si informatii acumulate. E foarte bine ca exista o multime de surse acum de unde putem afla cum sa ne dezvoltam abilitatile si competentele si sa ne exploatam potentialul, insa informatia fara actiune nu inseamna nimic.
  Ai dreptate scopul nobil al dezvoltarii personale este sa impartasesti cu ceilalti, si sa oferi oamenilor din jurul tau valoare.
  Despre partea comerciala dupa cum spuneam, e adevarat ca informatiile sunt doar un ghid iar seminariile si trainingurile vin sa completeze si chiar sa contribuie la anumite schimbari de tipare comportamentale, in mare reprezinta ocazia ideala pentru a aplica practic ceea ce ai invatat.
  Oricum Andrei, e adevarat ca unii oameni au ales acest domeniu doar pentru ca e in trend, dar sa nu judecam noi, oricum tot timpul oamenii care sunt alaturi de tine vor simti, daca ceea ce le oferi e din inima sau nu.
  In plus nu stiu altii cum sunt, dar noi la urmatorul eveniment Self Discovery Camp (www.selfdiscovery.ro )aplicam atat psihodrama, genograma cat si tehnici NLP pentru progresul personal.
  Cat despre capcana lui ”Eu stiu tot”, sunt foarte multi care cred asta dar eu vreau sa va zic, ca inveti de fiecare data, inveti cand est participant la traininguri si seminarii de dezvoltare personala, inveti cand esti trainer si inveti de la ceilalti oameni cu care lucrezi, si nu o data, de fiecare data.In plus, scopul nostru principal e evolutia nu? Acest proces nu se incheie toata viata, asa ca dragilor, ramaneti deschisi, curiosi, si gustati dezvoltarea personala pentru vine extrem de mult in completarea cunostintelor de la scoala si face diferenta intre oamenii care se bucura de progresul personal si cei care se plang toata ziua de nesansa.
  Cu drag
  Succes

 5. @Mihai Mă bucur că eşti pasionat de dezvoltarea personală şi că ai contribuit la dezbatere. Sunt complet de acord că în domeniul dezvoltării personale trebuie insistat pe calitate şi sfaturi practice. Pentru că vorba ta “un om care vede ca sunt rezultate in urma aplicarii ideilor expuse in articole, recomanda cu multa seriozitate blogul respectiv si altor persoane”

  @Fluture Da, cred că dacă dai ceva pe gratis, nu înseamnă neapărat că faci un bine, cel puţin asta am înţeles din ce ai spus. Însă cred că dacă vorbim de nişte oameni trecuţi de 20 de ani, aceştia sunt în stare să deosebească o situaţie care le face bine de una care le face rău. Şi mai depinde şi de inconştienţa celui care dă sfaturi. Ca Mihai eu sunt adeptul a cât mai multor sfaturi practice. Pentru că aşa voi avea multe sfaturi dintre care să aleg pe cele care mi se potrivesc cel mai bine şi care dau rezultate.

  @Stefan Cred că problema unui eveniment de genul ăsta nu e neapărat costul(personal 35 ron nu-i o sumă de care să te vaiţi) ci mai degrabă rentabilitatea lui , cu cât rămâi după el şi cu cât te-a ajutat. Şi nu neapărat ignoranţa, ci lipsa de voinţă din partea celor interesaţi mai poate fi problema. Pentru că degeaba mă duc eu la un seminar de dezvoltare personală şi nu fac un efort să aplic ceea ce am învăţat.

  @Cristina Da, ai dreptate: “Dezvoltarea personala nu se opreste la cateva materiale citite si informatii acumulate”. Aşa cum i-am spus lui Ştefan, degeaba mă duc eu la un seminar de dezvoltare personală şi nu fac un efort să aplic ceea ce am învăţat. Asta am observat-o şi la cei care critică o carte de dezvoltare personală. Aceştia zic ceva de genu:da, te motivează cât timp o citeşti, însă după ce o laşi din mână, nu rămâi cu nimic. Păi normal, după ce laşi o carte din mână, urmează acţiunea, iar tu în loc să te plângi că n-ai voinţă, dai vina pe carte.
  Chestiunea care mă preocupă pe mine, e cine sunt oamenii care sunt de vină pentru reacţiile de genul dezvoltarea personală e bullshit, cei ce merg la evenimente sunt fraieriţi, pentru că dacă citeşti comentariile de la articolele lui Fluture vei observa multe reacţii de genul ăsta.
  Ce am încercat eu să spun cu acest articol e următorul: cei ce organizează evenimente pe bani, sau vând cărţi ar trebui să evite să promite marea cu sarea, pentru aşa vor dezamăgi nişte oameni. Eu să dispun de o anumită sumă, aş da oricând bani ca să mă dezvolt personal.

 6. Sunt fan Leo Babauta @ Zenhabits sau Mary Jaksch @ goodlifezen. Invat in permanenta ceva de la ei. Am facut si un training online la ei… 🙂

  Despre dezvolbare personala am sa zic o glumita adevarata in care cred foarte mult si care defineste ceea ce fac.

  De câți coachi e nevoie să schimbe un bec? De 1 da’ e nevoie ca becul să vrea… 🙂

  Daca sunt pasionat de dezvoltare personala? Din asta traiesc… :))))))

 7. Pe unele bloguri sint lucruri foarte interesante despre dezvoltarea personala dar trebuie sa le pui in practica altfel nai facut nimic ,eu unul le pun in practica si vad ca merge cu stima

 8. @Ioan Nicut De Mary Jaksch încă n-am auzit. Promit să mă uit peste blogul ei 🙂 Într-adevăr şi subiectul pe care îl ajuţi trebuie să vrea, altfel e degeaba, iar faptul că dezvoltarea personală e pentru tine un mod de viaţă îl consider un lucru foarte fain 🙂

  Fain banc 😛

  @Dudaev&Stefan Murgeanu Deci până la urmă concluzia finală va fi că fără practică, dezvoltarea personală e degeaba.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch