.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Cele 3 şcoli ale neajutorării

 January 27, 2010

By  Cristian Ciuberea


În cartea “”, Michael Neill afirmă că există 3 moduri prin care oamenii învaţă că nu pot face nimic şi că nici măcar nu are sens să încerce să facă ceva pentru a obţine ce îşi doresc. Şcolile la care se referă autorul sunt următoarele:

1. Şcoala Elefant
Un dresor de animale de la circ poate îmblînzi foarte uşor elefanţii folosind un truc foarte simplu: când animalul este încă pui, îi leagă un picior de un trunchi de copac. Nu contează cât de mult se zbate, micul elefant nu este în stare să se elibereze. Încet, încet, se obişnuieşte cu ideea că trunchiul de copac este mai puternic decât el. Când devine adult, cu o forţă uriaşă, oricine îi poate înnoda o funie de picior şi să-l lege chiar şi de un arbust. Nici măcar nu va mai încerca să se elibereze.

Şcoala elefant ne învaţă să credem că limitările de la începutul vieţii sunt segmente permanente ale identităţii noastre, nu doar provocări temporare pe care le vom depăşi prin antrenament, timp şi experienţă.

2. Şcoala Piranha
Un grup de cercetători au făcut un experiment cu peşti piranha. Aceştia au fost puşi într-un acvariu şi au fost despărţiţi de hrana lor printr-un perete de sticlă. Timp de câteva zile, peştii au tot încercat să ajungă la hrană, dar tot ce au putut să facă a fost să se lovească de zidul de sticlă, aşa că au renunţat. Peretele despărţitor a fost scos apoi, însă peştii nu au mai încercat să ajungă la hrană şi au murit de foame.

Şcoala elefant ne învaţă că dacă ceva nu ne-a reuşit din prima, a doua sau a treia încercare, putem să renunţăm. Până la urma, ne spunem: a repeta aceleaşi acţiuni aşteptând rezultate diferite e definiţia nebuniei!

3. Şcoala Cunoaşterii Populare
Programa Şcolii Cunoaşterii Populare este alcătuită din mitologia noastră populară, răspândită în două moduri de bază:

a) Explicit, prin învăţăturile clare şi, deseori, contradictorii ale părinţilor, profesorilor şi prietenilor noştri. În funcţie de cine asculţi, sexul, băutura, medicamentele, banii, femeile, bărbaţii, etc, pot fi bune sau rele. Nu e important însă de ce parte a dezbaterii tinzi să te aflii, ci scopul generalizării tale.
Să fim serioşi, excesul sau utilizarea greşită a orice duce la lucruri rele. În schimb, utilizarea corectă duce la lucruri bune. Cum ar fi viaţa ta făra bani de mâncare sau medicamente?

b) Implicit, prin eroii şi răufăcătorii culturii noastre, prezentaţi în poveşti, muzică şi artă. Avem tendinţa de a accepta mesajele care ne bombardează continuu prin reclame, muzică, filme şi televiziune fără a le pune la îndoială. Doar pentru că un personaj ireal(sau nu) spune că nu se poate, nu înseamnă că e adevărat!

În timp ce Şcoala Elefant şi Şcoala Piranha se bazează pe faptul că înveţi neajutorarea din experienţă, şcoala Cunoaşterii Populare are profesori care le transmit elevilor limitările propriilor abilităţi şi experienţe de viaţă.

Uite o poveste care te poate ajuta să depăşeşti neajutorarea învăţată, indiferent de şcoala de gândire în care ai dobândit-o.

Încăperea celor o mie de demoni
O dată la o sută de ani, membrii unui ordin străvechi de călugări se adună într-un loc secret din Himalaya pentru un ritual sacru. Doar pentru o zi, fiecare călugăr are ocazia să atingă instantaneu iluminarea. Tot ce au de făcut este să meargă printr-o cameră cunoscută sub numele de “încăperea celor o mie de demoni” şi să iasă în viaţă!

Umblă vorba că Încăperea celor o mie de demoni este cufundată în beznă şi plină, după cum poate te aşteptai, cu o mie dintre cei mai răi demoni veniţi direct din iad. Aceştia îţi apar deghizaţi în forma celor mai mari şi mai puternice temeri ale tale – păianjeni gigantici, şerpi veninoşi, stânci abrupte sau orice simt ei că ţi-ar umple inima de groază.

Există doar două reguli ale provocării: prima, odată ce intri, nimeni nu poate să vină să te salveze; a doua, este imposibil să ieşi pe uşa pe care ai intrat. Pentru acele puţine suflete curajoase care se încumetă să îşi înfrunte fricile în căutarea fericirii, a succesului şi a iluminării, există şi două sfaturi:

1. Nu uita că orice crezi că se petrece în jurul tău este doar o proiecţie a minţii tale.
2. Indiferent ce crezi că vezi, că auzi, că gândeşti sau că simţi, continuă să mergi. Doar aşa vei ajunge în cele din urmă, la ieşire.

sursa FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. am citit…am studiat…am analizat…si chiar nu inteleg. S-ar putea,vag de tot sa fi fost in scoala Pirahna. Nu de alta,dar ai mei m-au lasat foarte libera,sa incerc orice

  2. in ce fel de “scoala” m-au tinut ai mei. Ma refer la cele descrise mai sus. Acu, la a doua citire mi-am schimbat parerea: cred ca la asta cu , cunoasterea populara. Articolul in sine, l-am inteles 🙂

  3. nu e vorba de parintii tai. ziceai ca te-au lasat sa faci tot ce vrei. chiar si asa, in cazul in care ai fi vrut sa faci ceva si nu ai reusit in mod repetat te-ai putea incadra in scoala pirahna.

    nu parintii(sau nu doar ei) te “trimit” la una din cele 3 scoli ci experientele 😀

  4. Cristian, nu te cunosc, dar vreau sa iti multumesc pentru articol!

    M-ai ajutat sa constientizez mult mai bine acest aspect al neajutorarii invatate.

  5. Cred ca s-a strecurat o gresala in textul din aliniatul 5, sau aliniatul 2 de la Şcoala Piranha. Aliniatul incepe cu “Scoala elefant….”, cred, corect ar fi “Şcoala Piranha….”. In rest, felicitari si succes.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch