.st0{fill:#FFFFFF;}

Obiceiuri

Cele 7 puteri ascunse pe care le detii

 May 21, 2012

By  Corneliu Coman

Tu, super-eroule!

Cât timp ai de gând să îţi ascunzi forţele? Te anunţ că nu vei fi muşcat de păianjeni radioactivi, nu vei primi scrisoarea de la Hogwarts şi nici măcar Sky High nu va avea porţile deschise. Tu eşti un altfel de super-erou. Exista 2 categorii: unii se nasc, pur şi simplu şi au noroc de gene bune sau de un creier “cu overclocking”. Alţii nu. Nu încă.

Cei mai mulţi dintre noi trăim cu gândul că nu avem nicio putere, cu atât mai puţin să devenim super-eroi. Poate e adevărat. Poate, cum spunea Henry Ford, If you think you can do a thing or think you can’t do a thing, you’re right. Totul ţine de ceea ce vrei tu să fii. Mai mult decât atât, una din surprizele vieţii este că uneori super-puterea te alege pe tine; nu poţi şti întotdeauna care este domeniul în care vei excela sau ce interese vei avea în viitor.

Ceea ce poţi face este să îţi antrenezi câteva abilităţi-cheie care te vor transforma într-un performer:

1) Învăţarea

Deşi nu aflăm acest lucru la şcoală, a invata sa inveti constituie baza dezvoltării tale. Capacitatea de a asimila noi informaţii, comportamente şi idei te face o persoana flexibilă şi puternică, aptă să rezolve problemele. Îţi dezvoltă mecanisme eficiente de feeback, analiză şi sinteză.

De exemplu, odată ce observi tiparele tale de comportament (sinteză), poţi înţelege cum reacţionezi în diferite circumstanţe sau faţă de diverse persoane din viaţa ta (analiză) şi poţi modifica aceste reacţii astfel încât să obţii rezultatele dorite (feedback).

It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change. Charles Darwin

2) Memoria

Mult timp am considerat că am o memorie slaba, întrucât mi se întampla foarte des să nu îmi amintesc informaţii de care am nevoie. Cel mai frustrant, acest lucru se întampla când ştiam că am dreptate, dar nu puteam dovedi pentru că nu îmi aminteam argumente sau exemple relevante.

Deşi uneori am putut compensa această problemă cu spontaneitatea, o memorie deficitară (mai bine zis, neantrenată) este un handicap. Mai multe vă încurajez să aflaţi din urmatorul film, care sper să vă surprindă cel puţin la fel de mult ca pe mine. Vă recomand să citiţi cartea autorului, “Moonwalking with Einstein”, unde sunt detaliate tehnicile prezentate.

3) Puterea de decizie

Puterea de a decide este un factor subestimat. Poţi fi surprins de cât de multe decizii le laşi pe seama celor din jur, mai ales cand vine vorba de obiceiuri zilnice care sunt luate “de-a gata”: de ce alegi să fii angajat în loc să fii antreprenor?

De ce laşi “sistemul” să fie singura sursa de educaţie? (din moment ce acum citeşti aceste articole, tu nu faci parte din această categorie). De ce nu îţi depăşeşti reacţiile impulsive? Şi lista poate continua. Ideea este să fii cel care preia controlul asupra vieţii tale: gândeşte-te, câte lucruri din viaţa le faci în felul tău?

4) Emoţiile

Emotiile sunt transe succesive pe care le trăim, ca şi cum sub impulsul fiecare emoţii am vedea lumea dintr-un alt punct de vedere. De exemplu, imaginează-ţi că sub influenţa fiecărei emoţii porţi ochelari cu lentile colorate diferit: uneori nu vezi lucrurile şi “totul e negru”, alteori vezi “roşu în faţa ochilor”, în alte situaţii, “totul e roz”, chiar dacă realitatea e aceeaşi. Astfel se explică de ce reacţionam diferit, de ce uneori avem energie, de ce uneori suntem creativi şi alteori apatici. Toate acţiunile noastre au, la bază, emoţii.

5) Inteligenţa

Te-ai întrebat vreodată ce semnificaţie are testul IQ în afară de a spune “cine este cel mai inteligent?”. De fapt, această evaluarea încearca să cuantifice abilitatea indivizilor de a percepe tipare (patterns). Cu cât ai un IQ mai ridicat, cu atât îţi este mai facil să observi reguli între elemente aparent fară legatură (tipare de comportament – obiceiuri, tipare de vorbire – ticuri verbale, tipare matematice – numere şi formulare, tipare ştiinţifice – în cercetare). Inteligenţa, corelată cu Învăţarea, te optimizează, te face extrem de eficient şi de performant.

6) Intuiţia

Pentru mine, intuiţia a fost mult timp o himeră. Toate deciziile pe care le luam intuitiv se dovedeau a fi eşecuri totale. În plus, vedeam cum alţii se bazează pe “al şaselea simţ” şi nu înţelegeam cum reuşesc, ceea ce mă intriga enorm.

Ulterior am tras concluzia că intuiţia este un fel de memorie a emoţiilor: aşa cum inteligenţa observă tipare logice, la fel intuiţia observă tipare de emoţii şi comportament. Aceasta apare sub acţiunea sentimentelor.Acum intuiesc foarte bine în situaţii similare cu experienţe trecute, deoarece simt (probabil) stări succesive pe care le-am mai trăit şi am mai multa încredere în deciziile mele anterioare.

7) Creativitatea

Persoanele creative au avut tot timpul un statut special, datorită abilităţii de a găsi soluţii sau de a privi problema dintr-o perspectivă diferită. Sunt acele persoane care pun intrebarea ce declanşeaza momentele “Aha!” (sau Harajuku Moment). Interesant este faptul că o persoana creativă combină toate trăsăturile enumerate mai sus; adaptabilitatea îţi permite să schimbi uşor punctul de vedere.

Memoria îţi oferă piese de puzzle pe care le poţi rearanja. Intuiţia îţi arată unde să cauţi, iar inteligenţa îţi permite să iei decizia cea mai bună. Emoţiile intervin în starea propice creativităţii (când eşti distras, îţi scade randamentul).

Te provoc să invoci cei 7 super-eroi latenţi din tine! Vei observa şi tu, şi cei din jur, cum devii un super-TU!

 

Corneliu Coman


Corneliu Coman. Te provoc sa iti extinzi zona de confort si sa experimentezi frica! Te incurajez sa fii cat mai constient deceea ce esti. Caut modalitati prin care sa te aduc aproape de ceea ce ti-ai dorit mereu sa fii. Blogul meu este Chall3nge.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

    1. Ai punctat foarte bine cat de important este sa constientizezi. Eu includ acest aspect in procesul de invatare, de asta nu am trecut-o ca o “super-putere”.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch