.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală, Motivaţional

Cele mai comune 18 scuze

 August 4, 2010

By  Cristian Ciuberea


Într-unul din seminarele sale, Wayne Dyer vorbeşte despre cele mai comune 18 scuze pe care le folosesc oamenii pentru a nu-şi atinge potenţialul şi pentru a nu-şi urma visele. Ele sunt însoţite de o scurtă explicaţie şi o afirmaţie care să te ajute să înlături scuza.

1. Va fi dificil

Dacă eşti sincer cu tine în legătură cu dificultăţile pe care le întâmpini experimentând încrederea scăzută în tine, timiditatea, dependenţa, depresia sau alte aspecte ale vieţii, vei recunoaşte că suferi oricum. O să fie dificil fie că o faci, fie că nu, aşa că de ce să nu fie suferinţa ta folositoare? Suferi puţin acum şi o să te bucuri mai târziu.

Afirmaţie: “Am abilitatea de a duce la bun sfârşit orice activitate pe care mi-o propun, cu comoditate şi confort.”

2. Va fi riscant

Dacă presupui că ceva implică mai mult risc decât îţi poţi asuma, te foloseşti de o scuză pentru a nu acţiona. Frica implicată în anticiparea riscului te împiedică să acţionezi. Şi ţine minte: niciodată nu poţi fi sigur că ceva nu implică niciun risc.

Afirmaţie: “Să fiu eu însumi nu implică niciun risc. E adevărul meu cel mai profund şi îl traiesc neînfricat”.

3. Va lua mult timp

Dacă chiar vrei să îţi schimbi viaţa, contează cât timp va lua? Presupunând că ce vrei să faci îţi va lua 3 ani, întreabă-te: câţi ani vei avea peste 3 ani dacă îl faci? Dar dacă nu îl faci, câţi ani vei avea peste 3 ani? Timpul va trece indiferent de decizia ta. Ţine minte, o călătorie de 1000 de km începe cu un singur pas.

Afirmaţie: “Am răbdare infinită când e vorba de a-mi împlini destinul”.

4. Vor fi drame familiale

Mulţi oameni rămân blocaţi unde sunt, pentru că le e frică crezând că dacă ei se vor schimba, familia lor va suferi. Eşti pe pământ ca să îţi creezi propria muzică. Nu muri cu muzica în tine.

Afirmaţie: “Prefer să fiu urât pentru cine sunt, decât să fiu iubit pentru cine nu sunt”.

5. Nu merit

“Încrederea în sine nu e totul, doar că nu e nimic fără ea”.

Gloria Steinem

Lipsa încrederii în sine e principala cauză pentru această scuză.

Afirmaţie: “Sunt o creaţie divină, o bucată din Dumnezeu, aşa că n-am cum să nu merit”.

6. Nu e în natura mea

Cei care se folosesc de scuza asta îşi spun: “mereu am fost aşa, nu am ştiut să acţionez altfel, asta e natura mea, aşa că trebuie să o accept”. Noile cercetări au demonstrat însă că îţi poţi schimba genele moştenite dacă vrei cu adevărat.

Afirmaţie: “Natura mea esenţiala e perfectă şi impecabilă. Mă întorc la această natură”.

7. Nu îmi permit

Scuza mai este cunoscută şi sub forma “nu m-am dus la facultate pentru că era prea scumpă”, “nu am călătorit pentru că n-am avut fondurile necesare” sau “nu am început afacerea pe care mi-o doream pentru că trebuia să câştig bani pentru a plăti facturile”.

Trăim într-o lume a abundenţei şi avem capacitatea de a accesa această abundenţă. De fiecare dată când te descurajezi cu gânduri despre faptul că situaţia ta financiară te opreşte să trăieşti cum vrei, te scuzi. În schimb, dacă faci o schimbare şi te gândeşti că orice îţi doreşti e disponibil şi e pe drum, inconştient îţi vei îndrepta privirea spre soluţii.

Afirmaţie: “Sunt conectat la o sursă nelimitată de abundenţă”.

8. Nimeni nu o să mă ajute

Lumea e plină de oameni care vor să te ajute, dar dacă tu crezi că nimeni nu o să te ajute, experienţa ta se va potrivi credinţei tale.

“Dacă ai fi ştiut Cine a mers lângă tine pe calea pe care ai ales-o, n-ai fi simţit niciodată frica sau îndoiala”.

W. Dyer

Afirmaţie: “Circumstanţele şi oamenii potriviţi sunt deja aici şi se vor arăta la timp”.

9. Nu (mi) s-a mai întâmplat înainte

Doar pentru că ai fost mereu într-un fel anume nu e o explicaţie raţională pentru a nu schimba ceva. Trecutul e doar o urmă pe care o laşi în spatele tău, care îţi arată unde ai fost. Inversează logica, spuneţi: din moment ce n-am mai făcut-o până acum, ce ar fi să adaug această experinţă unică celorlalte experienţe?

Afirmaţie: “Sunt dispus să atrag tot ceea ce îmi doresc chiar aici şi acum”.

10. Nu sunt destul de puternic

“Forţa nu vine din capacitatea fizică, vine dintr-o voinţa de neînvins”.

Mahatma Gandhi

Afirmaţie: “Am acces la ajutor nelimitat, puterea mea vine de la conexiunea cu existenţa.

11. Nu sunt destul de inteligent

Inteligenţa ta nu poate fi măsurată de un test de IQ(Gardner spune că inteligenţa emoţionă e mai importantă decat IQ, şi că e de 7 feluri). Ideile sunt credinţe despre ce vrei să fii, realizezi sau să atragi sunt dovezi ale geniului tău. Dacă eşti capabil să le concepi, atunci actul de a vizualiza, combinat cu pasiunea ta de a transforma ideile tale în realitate e tot ce ai nevoie pentru aţi activa geniul. Dacă ţi se pare imposibil să-ţi spui că eşti un geniu, întreabă-te: de ce nu?

Afirmaţie: “Sunt o creaţie a minţii divine, totul e perfect si sunt un geniu prin forţele proprii”.

12. Sunt prea bătrân/prea tânăr

Vârsta corpului tău poate fi un obstacol pentru ceea ce vrei să faci. În funcţie de locul unde ai crescut, ai fi putut să dai de idei preconcepute ca “nu poţi merge pe bicicletă până la 7 ani”, “nu poţi dormi în vecini până la 10 ani”, “nu poţi conduce o maşină pănă nu ai 18 ani”, “nu poţi face sex până când te căsătoreşti” care îţi spuneau că “eşti prea tânăr”. Apoi, după ce creşti, poţi auzi “nu îţi mai poţi găsi de lucru pentru că ai 35 de ani”, “nu te mai poţi îndrăgosti la vârsta asta” sau “e prea târziu să scrii o carte sau să joci într-un film”.

Când vorbeşti de vârsta e vorba de vârsta fizicului tău. Mintea nu are vârstă.

Afirmaţie: “Sunt o fiinţa infinită. Vârsta corpului meu nu are nicio legătură cu ceea ce fac sau cu ceea ce sunt”.

13. Regulile nu mă lasă

Societatea lasă impresia că regulile ei sunt sacre şi că nu ar trebui să le încalci însă sunt momente în viaţă în care trebuie să asculţi regulile din interiorul tău.

Nu îţi sugerez să încalci legea, dar multe dintre reguli sunt de genul “trebuie să urmezi cursurile pe care facultatea le oferă”, “trebuie să asculţi autorităţile decât să ai altă părere”, “trebuie să continui să locuieşti lângă familia ta, nu să te muţi departe, poate în altă ţară”, etc. Toate aceste “trebuie” te impiedică să asculţi vocea din interiorul tău.

Afirmaţie: “Îmi conduc viaţa după regulile divine”.

14. E prea mare

“Ocupă-te de dificultăţi cât timp sunt încă uşoare; fă lucruri măreţe cât timp sunt încă mici.”

Lao Tzu

Oamenii de succes gândesc în paşi mici. Ce poate fi făcut chiar aici, chiar acum? Nu poţi slăbi 10 kg într-o singură zi, dar o poţi face în câteva săptămâni, urmând paşi mici începând de acum.

Afirmaţie: “Mă gândesc doar la ceea ce pot face acum. Gândind mic, realizez lucruri măreţe”.

15. Nu am energia necesară

Găseşte o cale de a te injecta cu gânduri pline de energie de zi cu zi. Energia scăzută nu e o problemă ce ţine de chimia corpului ci mai degrabă e o funcţie a lungii istorii obişnuinţei gândirii ce are nevoie de scuze pentru a rămâne la fel. Ai puterea de a-ţi folosi gândurile pentru a trece la alt nivel de succes, sănătate şi fericire.

Afirmaţie: “Mă simt pasionat de viaţa mea şi această pasiune mă umple de încântare şi energie”.

16. E vorba de istoria familiei mele

Indiferent care e istoria familiei tale, totul ţine de trecut. Rudele tale au făcut ce au făcut ţinând cont de circumstanţele vieţii lor(nivelul de cunoaştere şi înţelegere pe care îl aveau). Conştientizează asta şi ancorează-te în prezent. Priveşte istoria familiei tale ca o binecuvântare. E ceea prin ce a trebuit să treci ca să ajungi unde eşti azi. Ai puterea de a-ţi alege atitudinea şi credinţele.

Afirmaţie: “Trăiesc în momentul prezent fiind recunoscător pentru experienţa mea de viaţă ca şi copil”.

17. Sunt prea ocupat

Dacă eşti ocupat, reţine că tu ai ales să fie aşa. Tu alegi cum şi cu ce îţi consumi timpul. Poţi spune că eşti prea ocupat ca să fii fericit, dar e tot o alegere de-a ta. Începe să examinezi cum îţi prioritizezi viaţa.
5 idei la care dacă vei medita te vor ajuta să-ţi faci timp:

  • ştiu că nu sunt un parinte(prieten) rau chiar dacă nu sunt disponibil copiilor(prietenilor) mei în fiecare zi până când devin adulţi
  • am voie să spun NU cererilor care mă împiedică să urmez scopul vieţii mele
  • nu există ceva de genu “un loc pentru orice” şi “totul la locul lui”.
  • nu există modul corect de a face orice
  • o pot face în felul meu pentru că nu există reguli universal valabile

Afirmaţie: “Chiar dacă mi-am umplut viaţa cu multe lucruri, ma eliberez pentru a putea urma chemarea sufletului meu”.

18. Sunt prea speriat

Oamenii spun “mi-e frică să nu rămân singur”, “mi-e frică să nu rămân fără slujbă”, “mi-e frică să nu mi se întâmple ceva rău mie sau familiei mele”.

Există doar două emoţii pe care le experimentăm: frica şi iubirea. Frica nu poate fi iubire, la fel cum iubirea nu poate fi frică. Dacă găseşti o modalitate de a rămâne în sfera iubirii atunci e imposibil să simţi frica. Neale Walch vorbeşte în acest filmuleţ mai pe larg despre ce e frica.

Afirmaţie: “Pot realiza orice îmi doresc pentru că ştiu că nu sunt niciodată singur”.

Mai jos poţi asculta înregistrarea completă:

sursa FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. o da… cred ca le-am zis cu totii, daca nu pe toate macar cateva… sau poate chiar mai multe decat sunt aici.

    Ne complacem. Dreptate mare are omu asta

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch