Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Comportamentul de victima

Ești o victima?

Ești o victima?

Titlul de mai sus mi-a fost inspirat de un discurs foarte bun despre comportamentul de victima, ţinut de Mihaela Forgaciu la Târgu-Mureş Business Days, zilele trecute. Un eveniment excelent, apropo, felicitări organizatorilor.

Am întâlnit nenumărate persoane, care în faţa provocărilor vieţii obişnuiesc să se ascundă, să ceară ajutor, autocompătimească, iar în final se auto-martirizează şi pozează în victimă. Victima circumstanţelor, a oamenilor din jur, a familiei etc. Poate i-ai înâlnit: genul care îţi vor povesti, de fiecare dată când eşti dispus să îi asculţi, despre problemele din viaţa lor şi de ceea ce le-a generat. De fiecare dată însă, ei nu vor avea o responsabilitate şi nu vor fi dispuşi să ofere o soluţie.

Există varii motive pentru care au ajuns în acest punct: familia, cercul social în care au crescut, starea materială etc. Sunt convins că au ajuns aici din motive bine-întemeiate. Problema majoră cu care se izbesc acum, ajunşi la maturitate, este că lumea îi va vedea drept victime şi trata ca atare:

Nu li se acordă dreptul egal la opinie, ideile lor sunt automat puse sub semnul întrebării, credibilitatea le scade spre zero. Chiar şi când vin cu idei excepţionale, nu sunt luate în considerare la adevărata lor valoare. Iar în viaţa lor efectiv încep să li se întâmple evenimente în care ei ajung victime. Comportându-se ca eterne victime şi martiri, ei vor începe să devină victime reale ale altora. Cei apropiaţi – chiar şi când îi iubesc – se vor distanţa. Sau le vor purta povara martiriului.

Ce poţi face dacă te-ai comportat ca o victimă? În primul rând să ai onestitatea să o recunoşti în sinea ta, oricât de dureros ar fi. Va trebui să admiţi că multe probleme din viaţa ta au avut loc în principal din responsabilitatea proprie, iar nu a altora. Ieşi din cochilie: cunoaşte alţi oameni şi evită să le povesteşti despre problemele tale. Cunoaşte oameni de succes şi inspiră-te de la ei. Ei nu vor şti de martiriul tău – dacă nu îl mai expui – şi te vor trata ca o persoană obişnuită, capabilă să realizeze orice. Iar atunci vei începe efectiv să realizezi succese.

Cel mai important este să începi cu onestitatea faţă de tine însăţi: să accepți că nu ești victima și să recunoşti că tu eşti singurul responsabil pentru tot ce se întâmplă în viaţa ta.

sursa FOTO