.st0{fill:#FFFFFF;}

Carieră

Contactul vizual la interviuri

 January 14, 2011

By  Florin Roşoga

Contactul vizual
Contactul vizual

Multă lume face greşeala de a nu acorda atenţie la contactul vizual, la interviuri şi în viaţă în general. În timpul unui interviu, contactul vizual  (sau lipsa lui) poate spune mult despre tine: eşti o persoană care are încredere sau nu, crezi în ceea ce spui, eşti onest sau nu, eşti interesat de ceea ce se discută?

Contactul vizual este important deoarece este perceput ca o modalitate de a comunica despre tine că eşti o persoană încrezătoare şi cu stimă de sine, mai ales când este însoţit de un zâmbet şi un body language corect. Până la urmă se spune că ochii sunt poarta sufletului, corect?

Semnificaţii

Păstrarea contactului vizual induce senzaţia de sinceritate şi de încredere în ceea ce spui şi în tine însuţi. Lipsa sa poate, pe de altă parte, să fie interpretată şi drept dezinteres faţă de discuţie. Sau că eşti intimidat, că te simţi inferior, mai ales dacă te uiţi în jos, în loc să îl priveşti pe celălalt în ochi.

Spre exemplu dacă te uiţi la fereastră în majoritatea timpului şi îţi priveşti interlocutorul doar când începe să vorbească despre salariu, poţi crea impresia că te interesează numai partea financiară, iar nu şi jobul în sine.

Cum se păstrează contactul vizual

În primul rând, încearcă să menţii contactul vizual cu toţi ceilalţi participanţi, în special cu cel care îţi vorbeşte. Pentru aceasta este bine să te aşezi astfel ca în orice moment să poţi avea contact vizual cu oricare dintre interlocutori. Este neplăcut să stai cu spatele la un interlocutor şi să îţi întorci capul spre ele când îţi vorbeşte.

Când răspunzi la o întrebare uită-te întâi la cel care a întrebat, apoi şi la ceilalţi, păstrând însă majoritatea contactului cu cine a întrebat, mai ales când vrei să subliniezi un aspect al răspunsului tău.

Dacă găseşti dificil să te uiţi în ochii celuilalt, încearcă să îl priveşti în punctul dintre sprâncene sau să priveşti doar unul din ochii săi. Nu păstra însă o privire fixă şi continuă, nu uita să şi clipeşti, iar la fiecare 4-5 secunde să rupi contactul vizual pentru o clipă. Este recomandat ca odată la 10 secunde, 7 secunde să păstrezi contact vizual, iar 3 nu.

Tu păstrezi contactul vizual la interviuri?

sursa FOTO

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch