.st0{fill:#FFFFFF;}

Sănătate

Creierul – servicii de mentenanţă

 May 21, 2010

By  Adelina

Toți ne simțim bine când cineva ne spune “ce minte ageră ai!” sau “eşti cu minte, nu ca alții!” și astfel ajungem să considerăm că puterea de procesare și acțiune a creierului nostru este un lucru fix ce nu se va schimba decât cȃnd vom îmbătrâni.

FALS! Creierul nostru este într-o continuă schimbare însă depinde de noi dacă acea schimbare va fi una bună sau va duce spre declin.

Serviciile de mentenanță pentru un creier cu putere la cote maxime sunt următoarele:

1. Fitness mintal

Practicarea in mod regulat a unor activități variate(exemplu: cititul, călătoritul, participarea la evenimente culturale, implicarea în asociaţii profesionale şi cluburi, urmarea unor cursuri) duce la mărirea rezultatelor în testele de IQ şi scade șansa de a dezvolta boli precum Alzheimer la bătrânețe.

2. Somnul – salvarea memoriei

În timpul somnului, informaţia ce a fost acumultă de-a lungul zilei va fi “retipărită” pentru a ajunge în memoria de lungă durată.

3. Consumați mai multe grăsimi omega3 şi mai puţine omega 6

Grăsimile de tipul omega 3 le găsiți în cantități mai mari în peștele marin și în semințele de in. Acestea vor ajuta neuronii (celulele ce formează țesutul creierului) să dezvolte mai multe legături ce vor duce în final către un mai bun randament de învățare şi memorare.

4. Creşteți consumul de antioxidanți(aceștia vă curăță de resturile dăunătoare numite radicali liberi)

Top 10 alimente cu cel mai mare conținut de antioxidanti este: prunele uscate(primul loc), stafidele, coacăzele negre, murele, usturoiul, varza creaţă, afinele, căpșunile, spanacul crud şi zmeura 🙂

5. Cei trei mușchetari : ciocolata + vinul roșu + ceaiul(verde sau negru)

În cantităţi rezonabile, cele trei alimente îmbunătățesc starea psihică, reduc depresia şi mai îndeplinesc rolul de antioxidant şi antiinflamator.

6. Micul dejun = salvatorul creierului după “postul” de noapte

S–a demostrat că acei copii care luau micul dejun aveau notele de la matematică cu 40% mai mari decât cei care nu aveau acest obicei.

7. Suplimentele de vitamine şi minerale

Rolurile fiecărei vitamine le puteţi vedea aici.

8. Faceţi efort fizic!

Gimnastica de dimineață, mersul pe jos sau orice altă activitate fizică va duce la o îmbunătățire a circulației sȃngelui prin arterele ce alimentează creierul.

9. Nu vă infometaţi!

Creierul foloseşte 20-30% din caloriile organismului, fără glucoză neuronii mor.

10. Uşor cu stresul

Pentru un timp scurt stresul este bun deoarece, prin creşterea nivelului de adrenalină, îmbunătăţeşte memoria. Dacă durează pentru o perioadă mult mai mare , acesta determină eroziunea conexiunilor neuronale (ce duce la pierderea de informaţii), deteriorează transmiterea mesajelor şi creşte cantitatea de radicali liberi (ce omoară ȋncet orice celulă).

Acestea fiind spuse vă doresc să aveţi parte de performanţe cât mai notabile!

Pentru cei mai curioşi există cartea “Cum să-ti menții sănătatea creierului” de Jean Carper. Succes !!!

Adelina


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Misto articolul! Eu cred ca de asemenea, o dieta cat mai bogata in cruditati (fructe, nuci, legume, sprouts) aduce cele mai mari beneficii in ceea ce priveste claritatea mentala, puterea de concentrare si sanatatea generala a organismului. Omega-3 si grasimile sanatoase, cat si proteinele, se gasesc din belsug in alimentele vegetale, unde au si o bio-activitate mai mare datorita enzimelor. Multi oameni care trec pe o dieta din cruditati (raw diet) raporteaza o crestere dramatica a performantelor mentale si a claritatii gandurilor.

  Si pentru ca ati spus de ciocolata, o bautura foarte buna este bautura din cacao, preparata ca pe cafea (cu exceptia faptului ca nu e nevoie ca apa sa fiarba) – 2 lingurite de cacao mari intr-o cana de apa fierbinte inlocuiesc ciocolata si ofera aceleasi (mari) beneficii. Alternativa ar fi boabele crude de cacao care cred ca sunt ceva absolut delicios, insa la noi nu stiu daca se gasesc.

  Si nu in ultimul rand, meditatia si practici precum Taijiquan sau Chi Kung ajuta la hranirea creierului cu energie vitala si la dizolvarea blocajelor energetice care impiedica functiile mentale sa se desfasoare la parametri optimi.

 2. corect, dieta bogata in cruditati este un “cadou ” perfect pentru creier, insa nu trebuie sa ne limitam numai pe acest tip de alimente deoarece este posibil sa-ti slabesti pancreasul, el fiind cel ce elaboreaza o anumita substanta (numita amilaza pancreatica) ce ajuta la digerarea diferitelor tipuri de glucide.

  am spus de ciocolata neagra fiindca este usor de gasit si de purtat prin locurile publice. In legatura cu boabele crude de cacao eram curioasa daca ai mancat asa ceva deoarece au un gust extrem de amarui. praful de cacao este trecut prin niste procese chimice pt a avea gustul acela delicios. Iti propun sa incerci o ciocolata cu 99% cacao 🙂 .

  iar in legatura cu meditatia AI PERFECTA DREPTATE!Un interval de minim 10 minute pentru incepatori are niste efecte miraculoase asupra intregului organism.
  iti multumesc de comentariu si mai astept si altele 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch